Avi/ujkelet.live

A háború 257. napja: Az állami számvevő hivatala kedden levelet küldött a Miniszterelnöki Hivatalnak, amelyben azt állította, hogy bár a Legfelsőbb Bíróság leállította az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat október 7-i kudarcai miatt folytatott vizsgálatot, a Miniszterelnöki Hivatalt továbbra is vizsgálja.

A számvevő követelte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal adja át a kért dokumentumokat és az elmúlt évek releváns találkozóinak átiratait, beleértve a biztonsági tisztviselőkkel folytatott találkozókat is.

Matanjahu Englman állami számvevő szerdán közölte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal a vizsgálat leállítását kérte.

,,A válasz… olyan gondolkodásmódot jelez, amelyet nem fogadok el” – mondta Englman egy Tel-Aviv-i konferencián, hozzátéve, hogy a védelmi miniszter hivatala együttműködött a hivatallal.

Englman elmondta, hogy ellátogatott az északi Kirjat Smona városába, és sürgette Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és minisztereit, hogy találkozzanak önkormányzati tisztviselőkkel. ,,Nem mindig tudnak szépet mondani, de meg kell őket hallgatni”.

Englman továbbá az oktatási minisztériumot is bírálta: ,,5000 Kirjat Smona-i gyerek 400 helyszínre lett szétszórva. Hol van az oktatási miniszter? Hol van az oktatási minisztérium? Miért nem gondoskodnak róluk?”

A Hezbollah támadásai miatt az északi határhoz közeli közösségekből több tízezer polgárt evakuáltak.

Koalíció: Miután a szefárd ultraortodox Sasz párt szerda reggel támadást indított a Likud ellen, a koalíció egyik magas rangú tisztviselője visszatámadta Arje Derit, a párt elnökét: ,,Deri azzal fenyegetőzik, hogy megdönti a jobboldali kormányt egy olyan törvény hátterében, amely senkinek sem érdeke, kivéve a néhány kinevezettjét, és mi több, amikor az amerikaiak hatalmas nyomást gyakorolnak a háború befejezésére? Gyerünk, csináld csak.”

Az önkormányzati rabbik kiválasztását drámai módon megváltoztató törvényjavaslat vitája lekerült a Kneszet Alkotmány-, Jogi és Igazságügyi Bizottság napirendjéről, mert nem volt koalíciós többség az elfogadáshoz. A Sasz azt állította, hogy ,,a koalíció teljes felbomlása csak idő kérdése”, és támadta a Likudot.

Deri reggel kinevezett egy miniszteri csoportot, amelynek tagjai Jáákov Margi, Michael Malchieli, Chaim Biton és Mose Arbel miniszterek, akik megvizsgálják, hogyan lehet folytatni a törvény előmozdítását, ,,széles körű megállapodással minden féllel”.

  • Ha törvénybe iktatják, a törvényjavaslat évente több tízmillió sékelbe kerülhet az adófizetőknek a helyi önkormányzatok által alkalmazott több száz új környékbeli rabbi fizetése.
  • Ezenkívül nagymértékben kibővítené a főrabbinátus és a vallási szolgálatok minisztériumának befolyását az önkormányzati rabbik kinevezésében a helyi hatóságok rovására – miközben a nők szerepét is erodálná a folyamatban.

Egy koalíciós forrás délelőtt a következőt nyilatkozta: „Nem úgy tűnik, hogy Deri jobboldali szavazóinak tetszeni fog egy lépés Netanjahu megdöntésére Lapid és a tüntetők tapsára. Azok a szavazók még az urnánál is ‘megjutalmazzák’ érte. Meglátjuk, hány rabbit sikerül kineveznie a Sasz elnökének, ha ne adj isten, baloldali kormány alakul, és azzal a feltételezéssel, hogy még a következő koalíciónak is tagja lesz.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Deri tegnap este egy ,,nehéznek” minősített beszélgetést folytattak. Deri azzal vádolta Netanjahut, hogy elvesztette az irányítást a koalíció felett, és hogy kormánya ártó és rossz az ultraortodox közvélemény számára. Emellett a Saszban azt állították, hogy Netanjahu nem egyeztette velük a törvény napirendről való levételéről szóló döntést.

A likudos Mose Szaada, aki ellenezte a törvényjavaslatot és akarata ellenére lecserélték a bizottságban, reggel a következőt nyilatkozta a KAN közrádióban: ,,A miniszterelnököt nem érdekli ez a törvény, ezt ő mondta nekem. Csak azt akarja, hogy a kormány megmaradjon.”

Szivárogtatás: A Likud és Netanjahu miniszterelnök szerdán kommentálta a jelentést, amely szerint Itamar Ben-Gvir várhatóan a fent említett törvényjavaslat támogatásáért cserébe helyet követel magának az érzékeny biztonsági kérdésekkel foglalkozó szűk kabinetben.

Netanjahu tisztázta: ,,A jelentés pontatlanságokkal teli. Netanjahu miniszterelnök egy egyszerű dolgot közölt Ben-Gvir miniszterrel: Aki egy szűk körű biztonsági tanácsadó csapat partnere akar lenni, annak bizonyítania kell, hogy nem szivárogtat ki államtitkokat vagy magánbeszélgetéseket.”

A nemzetbiztonsági miniszter Otzma Jehudit pártján keresztül odaszúrt a miniszterelnöknek: ,,Az Otzma Jehudi támogatja a kabinet tagjaira vonatkozó poligráftörvényt, és felszólítja a miniszterelnököt, hogy mielőbb támogassa azt, feltéve, hogy az a pacemaker-tulajdonosokra is vonatkozik. Az Otzma Jehudit nyomozást kér, hogy miként szivárogtak ki anyagok a kiskabinetből.”

Netanjahu miniszterelnöknek tavaly pacemakert ültettek be, a törvényjavaslat a pacemakerrel rendelkezőkre nem vonatkozik.

A vitába bekapcsolódott Beni Gantz is, aki körülbelül két hete távozott az azóta feloszlatott hadikabinetből és a kormányból: ,,Aki azt hiszi, hogy van egy olyan miniszter, aki államtitkokat szivárogtat ki, annak nem ad irányítást az izraeli rendőrség felett és tagságot a kabinetben.”

Megjegyzendő, hogy a poligráftörvényen, amelyet Netanjahu 2023 novemberétől sürgősen elő kíván mozdítani, még mindig dolgozik a Nemzetbiztonsági Tanács.

The post Vizsgálat, politika és poligráf first appeared on Új Kelet Live.