Hol van a legjobb rántott hús Magyarországon?

Nevezzük bundásnak vagy rántottnak, fogyasszuk papírtálcáról vagy porcelántányérról, hazánk egyik legnagyobb kedvence a rántott hús! Kívül kellemesen ropogós, belül vajpuha és omlós – valahogy így kezdődik egy tökéletes falat rántott hús ízének leírása.

A vasárnapi ebédek ikonikus főszereplőjét éttermekben is szívesen választjuk, és a klasszikus változatok mellett egyre többször találkozhatunk megújult verziókkal, különleges bundákkal és fűszerezésekkel. Az idei Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összeállítása során a vendéglátóhelyek tesztelésénél a rántott hús külön figyelmet kapott, és a legjobb rántott húst kínáló helyekről a kalauz toplistát is készített.

A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint itt kaphatjuk a legjobb rántott húst:

  • Kollázs Brasserie & Bar
  • Anyukám Mondta – Encs
  • Buja Disznó(k)
  • Déryné
  • Hableány – Badacsony
  • Kistücsök Food & Room – Balatonszemes
  • Rosenstein Vendéglő
  • Sauska 48 – Villány
  • Spago Budapest
  • Stand25 (cordon bleu)
  • MoszkvaTér (kijevi csirkemell)

Kollázs Brasserie & Bar

A Four Seasons Hotel Gresham Palace a főváros egyik legimpozánsabb épületében működik. A szálloda étterme a casual hangulatot árasztó, francia stílusú Kollázs – Brasserie&Bar. A Kollázs alapvetően francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata magyar ételekkel is kiegészül. A Kollázs az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül: ételkínálata letisztult, jobban igazodik a brasserie stílushoz, és mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját.

Kollázs rántott hús - Magyarország - gasztro

Kép: Kollázs Brasserie & Bar

Anyukám Mondta – Encs

A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon. A gourmet bistro stílus jegyeket mutató olasz-magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni. Az étterem, és az „encsi olaszok” story, a magas minőségi alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap összeállítása, az ételek (a szó nemes értelemben vett) egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.

Buja Disznó(k)

Bíró Lajos legendás disznóságaira épített, champagne kísérettel ellátott birodalma, ahol az újragondolt klasszikusok mellé otthonos hangulat is társul. A Buja Disznó(k) Budapest szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is várnak.

buja disznók rántott hús - gasztronómia

Kép: Buja Disznó(k)

Déryné

Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányítja az éttermet. Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet, de legalább ilyen ismertek és népszerűek pop-up vacsoráik, amelyekhez a világot csapatukkal közösen körbejárva szerzik az inspirációkat. Élőzene, nyüzsgés, eklektikus étlap – egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.

Hableány – Badacsony

A Hableány Badacsony turisztikai központjában található, ikonikus intézmény, amely 2019-ben újult meg köszönhetően üzemeltetőjének, az országosan ismert és elismert Laposa Borbirtoknak köszönhetően. Az épületkomplexum, amelyben a Hableány található, nem csupán egy faltól falig tartó üveggel keretezett impozáns étterem, hanem egy borbár, borbolt, borászati bemutatótér, sőt, egy helytörténeti kiállítás otthona. Az étterem gasztronómiai koncepciója egyértelműen a kortárs regionális és szezonális filozófiák mentén fogalmazza meg magát. A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal, kéz a kézben jár régi és új a Balaton mellett.

Hableány rántott hús Balaton

Kép: Hableány

Kistücsök Food & Room – Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja. A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években. Az egység 2 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. Emellé érkezett egy hétvégénként működő „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.

Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein Vendéglő a klasszikus magyar vendéglátás ikonikus szereplője. A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében, legendás vendégszeretettel. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon a klasszikus magyar és a közép-európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el. A Rosenstein klasszikusai közé tartozik többek között a halászlé, a libamáj, illetve kiemelkedőek a szarvas, a borjú és a bárány fogások.

Sauska 48 – Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a “felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa. A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.

Spago Budapest

A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is; így készülhettek el a Spago Budapest mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti.

Spago rántott hús Budapest

Kép: Spago Budapest

Stand25 (cordon bleu)

A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A modern belső tér és a szezonális terasz a budai kisvendéglők hangulatát idézi. A Stand25 gasztronómiai látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg. A nyitás óta elérhető emblematikus ételei a Gulyás, a Brassói szűzpecsenye, a Mangalica cordon bleu, a desszertek közül a Somlói galuska és a Túrógombóc.

MoszkvaTér (kijevi csirkemell)

Az ismert fine dining étterem, az Arany Kaviár tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának könnyed felfogású, magas minőségben kivitelezett orosz konyhára támaszkodó, szerethető bisztró étterme a MoszkvaTér. Az étterem eredetileg a Hold utcai piacon debütált és a piac bezárását követően 2022-ben Budán nyitott meg új helyszínen, amihez igényes, casual hangulatot árasztó, szerethető éttermi design társul. A konyha alap koncepciója azonban nem változott, az igazi klasszikus értelemben vett orosz népi konyha magas színvonalon való bemutatása megmaradt. Az étterem kínálatából külön kiemelésre érdemes a klasszikus kijevi csikemell, a hússal töltött piráski és a marha sztroganoff.