Avi/ujkelet.live

A háború 260. napja, Júdea és Szamária: Szombaton meglőttek és halálosan megsebesítettek egy 60 év körüli izraelit, miután autójával bement Kalkíliába (Palesztin Hatóság területe). Az első jelentések szerint palesztinok felgyújtották az autót miután a férfit kihúzták belőle.

A becslések szerint terrortámadásról van szó, és az Izraeli Védelmi Erők csapatai bevonultak a városba, hajtóvadászatot indítva a terroristák ellen.

A válságos állapotban lévő izraelit koordinációt követően átadták a Magen David Adom mentőseinek, akik Izraelbe szállították, nem sokkal később pedig halottnak nyilvánították.

A rendőrség elit 33. egységének (Gideonim) harcosai tegnap megöltek két keresett terroristát Kalkíliában, akik egy autóban ültek. A terroristák a Palesztin Iszlám Dzsihád tagjai voltak, egyikük terrortámadás végrehajtására készült a térségben.

Az erők megkísérelték letartóztatni a terroristákat, akik tüzet nyitottak rájuk, melyet viszonoztak és megölték őket. Fegyvereiket lefoglalták.

Csütörtökön egy 70 év körüli izraelit több palesztin megtámadott, súlyosan megsebesített, és ellopta az autóját. A támadók elmenekültek Kalkília felé.

Az incidens Nabi Iljász palesztin falu környékén történt. Egy elhaladó autós felvette a sérült férfit és az az Elijahu-átkelőhelyre vitte. Útközben elvesztette az eszméletét, és a Magen David Adom mentősei sikeresen újraélesztették majd kórházba szállították. Este a kórház közölte, hogy belehalt sérüléseibe.


Felvétel: A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, aki miniszter a Védelmi Minisztériumban is, azt mondta telepeseknek, hogy a kormány titkos erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy visszafordíthatatlanul megváltoztassa Júdea és Szamária kormányzását, hogy megerősítse Izrael kontrollját anélkül, hogy hivatalosan az annektálásával vádolnák, hivatkozott a The New York Times a beszélgetésről készült felvételre.

A felvételen Szmotrich egy zártkörű rendezvényen a hónap elején azt sugallta, hogy a cél az, hogy megakadályozzák, hogy Júdea és Szamária egy palesztin állam részévé váljon.

„Azt mondom nektek, ez szuper drámai. Az ilyen változások megváltoztatják a rendszer DNS-ét” – mondta Szmotrich.

  • A miniszter gondosan megtervezett programot vázolt fel a Júdea és Szamária feletti hatóság kivételéről az izraeli hadsereg kezéből, és átadására a védelmi minisztériumban Szmotrichnak dolgozó civileknek.
  • A terv egyes részeit az elmúlt 18 hónapban már fokozatosan bevezették, és egyes jogköröket már civilekre ruháztak át.
  • „Külön polgári rendszert hoztunk létre” – mondta. A nemzetközi ellenőrzés elterelése érdekében a kormány megengedte, hogy a védelmi minisztérium továbbra is részt vegyen a folyamatban, így úgy tűnik, hogy továbbra is a hadsereg áll a kormányzás középpontjában a területen.
  • „Nemzetközi és jogi környezetben ezt könnyebb lesz lenyelni” – mondta. ,,Így nem fogják azt mondani, hogy annektálást csinálunk.”

Szmotrich szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök tisztában van a terv részleteivel, aminek nagy része a pártjaik közötti koalíciós megállapodásban előrevetíttek. Netanjahu „teljesen velünk van” – állította Szmotrich a beszédében.

  • Mióta Izrael 1967-ben felszabadította Júdea és Szamáriát, a védelmi minisztérium és hadsereg irányítja a területet a katonai megszállási törvények szerint a Genfi Egyezménynek megfelelően.
  • Izrael soha nem annektálta Júdea és Szamária részeit. Bár a telepek az évek során jelentősen bővültek, nem kapták meg az Izraelen belüli közösségekkel azonos státuszt, és számos szolgáltatást a védelmi minisztériumtól és az izraeli hadseregtől kapnak.
  • Az oslói megállapodások szerint Júdea és Szamária (Ciszjordánia) A-körzet teljes egészében a Palesztin Hatóság irányítása alá tartozik mind adminisztratív mind biztonsági szempontból, a B-körzet palesztin adminisztratív irányítás és közös biztonsági ellenőrzés alá esik. A zsidó telepek többségének otthont adó C-körzet (kb. a terület 60%-a) pedig teljes izraeli kontroll alatt áll.

Déli front: Izraelben bejelentésre készülnek a Hamász katonai szárnyának legyőzéséről és a Hezbollah elleni hadjárat kiterjesztésének lehetőségére, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap. A dél-gázai Rafahban folyamatban lévő katonai művelet befejeztével az Izraeli Védelmi Erők más módon folytatja a műveleteket a Gázai övezetben, amely a harcok C szakaszaként ismert.

Az izraeli hadsereg hétfőn hallgatólagosan jelezte, hogy a Rafah-dandár parancsnoka Mohammad Sabana, aki a múlt hónapban likvidálás célpontja volt, túlélte a merényletet. A hadsereg szerint azonban a négy Rafah-dandárból kettő nehéz helyzetben van és a felszámolás szélén áll, a másik kettő pedig közepes kapacitású – így a Hamász Rafah dandárjának körülbelül a fele ,,problémás helyzetben” van.

  • A 13-as csatornának szerda este adott interjúban a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy bírálta a politikai kört, mondván: „A Hamász megsemmisítésének vagy eltüntetésének ügye szimplán porhintés a közvélemény szemébe. A Hamász egy eszme, a Hamász egy párt. Nem rombolhatsz le egy eszmét. Ez az emberek szívében gyökerezik – aki azt hiszi, hogy felszámolhatjuk a Hamászt, az téved. A kormánynak alternatívát kell találnia rá – különben megmarad.”
  • Válaszul Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala közleményben közölte, hogy a biztonsági kabinet „a háborús célok egyikeként a Hamász katonai és kormányzási képességeinek megsemmisítését határozta meg. Az Izraeli Védelmi Erők természetesen elkötelezett e mellett”.
  • A katonai szóvivői egység ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a hadsereg elkötelezett a kormány kinyilvánított háborús céljai mellett, beleértve a Hamász kormányzási és katonai képességeinek megsemmisítését, hozzátéve, hogy Hagari az interjúban „a Hamász mint ideológia és eszme felszámolásáról” beszélt. ,,Bármilyen ellenkező állítás a megjegyzések szövegkörnyezetből való kiragadását jelenti”.

Befulladt bombák: Amerikai nyomásra és az ENSZ-szel együttműködve tárgyalások folynak egy nemzetközi testülettel, amely bemenne bizonyos területekre Gázába – és azon dolgozna, hogy eltávolítása a légierő által ledobott fel nem robbant bombákat, jelentette tegnap este a KAN. Az együttműködés része Izrael arra irányuló tevékenységének, hogy eltávolítsa a befulladt bombákat a Gázai övezetből.

Izraelben attól tartanak, hogy a légierő befulladt bombái kárt tesznek a Gázai övezetben élő civilekben, vagy a Hamász leszereli őket, és újra felhasználja. Az elmúlt hónapban a Védelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) és az izraeli hadsereg tisztviselői megbeszéléseket folytattak az ENSZ aknamentesítéssel foglalkozó ügynökségével és más szervekkel.

A KAN-nak nyilatkozó forrás szerint Izraelben arra várnak, hogy lássák, a szervezet készen áll-e a feladatra.

Az erre való felkészülés azonban felveti a kérdést – készül-e Izrael a gázai háború befejezésére? Izraeli tisztviselők azt állítják, hogy ez nem erre utal, és a megtisztítási műveletet először a humanitárius zónákban hajtják majd végre.


Készülődés: Források a Palesztin Hatóság biztonsági szerveiből a közelmúltban libanoni elemek és a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek Júdea és Szamáriában lévő operatívjai közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését azonosították, jelentette a KAN.

A források szerint a közeledés keretében pénz- és fegyvertranszferek zajlanak a két terrorszervezet katonai szárnyának tagjainak. Ennek részeként úgy becsülik, hogy az osztagok felfegyverzése egy libanoni háború esetére történik.

Ha ugyanis kitör a háború, akkor ezek az osztagok fokozni fogják a kísérleteiket, hogy jelentős terrortámadás hullámot indítsanak el Júdeában és Szamáriában, újabb frontot nyitva. Ez közvetlenül összefügg Irán azon kísérleteivel, hogy Jordánián keresztül Júdeába és Szamáriába vezető csempészútvonalat hozzon létre.


Északi front: Izraeli vadászgépek a tegnapi nap folyamán a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták különböző helyszíneken Dél-Libanonban.

A célpontok között szerepelt egy katonai épület Khiamban, egy megfigyelőállomás Majsz al-Dzsabalban és terror-infrastruktúrák Tajbében és Talluszehben.

Támogatás: Magas rangú amerikai tisztviselők megnyugtatták a héten Washingtonba látogató izraeli tisztségviselőkből álló delegációt, hogy ha teljes háború törne ki Izrael és a Hezbollah között, a Biden-kormány teljes mértékben készen áll szövetségesének támogatására, jelentette a CNN.

A magas rangú kormánytisztviselő ugyanakkor megjegyezte az Egyesült Államok nem helyezne ki amerikai csapatokat a terepre egy ilyen forgatókönyv esetén.

A CNN korábban arról számolt be, hogy amerikai tisztviselőknek komoly aggodalmaik vannak amiatt, hogy egy teljes háború esetén az Irán által támogatott fegyveres csoport túlterhelheti Izrael északi légvédelmét – beleértve a Vaskupola rakétavédelmi rendszert.

„Úgy véljük, hogy legalább néhány” Vaskupola üteg „túlterhelődik” – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Egy izraeli tisztviselő szerint ez akkor lenne valószínűsíthető, ha a Hezbollah nagyszabású támadást hajtana végre, elsősorban precíziós irányítású fegyverekkel, ami a rendszer számára kihívást jelenthet.

Izraeli tisztviselők továbbá közölték az amerikaikkal, hogy erőforrásokat terveznek átcsoportosítani a déli Gázából Észak-Izraelbe a terrorszervezet elleni esetleges offenzíva előkészítése érdekében.

Egy másik amerikai tisztviselő elismerte a CNN-nek, hogy háború esetén Izraelnek leginkább további légvédelmi rendszerekre és Vaskupola elfogók utánpótlására lenne szüksége, amelyet az Egyesült Államok biztosítana.

The post Terrortámadás gyanúja-1 halott, Izrael bejelentésre készül és libanoni összefogás a Hamásszal first appeared on Új Kelet Live.