A háború 260. napja, déli front: Reggel aktiválódtak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Szufa kibucban. A 13-as csatorna szerint két rakéta robbant fel nyílt területeken. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.


Felhívás: Gázai jelentések szerint az Izraeli Védelmi Erők szórólapokat dobott le az északi Gázaváros és a déli Khan Junesz térségében a túszok lokalizálására tett erőfeszítések részeként.

,,Nézzetek körül alaposan környezetetekben, a túszok a közeletekben lehetnek” – olvasható a szórólapon. ,,Ha meg akarjátok védeni a családotokat és biztosítani jövőtöket, ne habozzatok közölni bármilyen információt a túszokról vagy az őket fogva tartókról.”

  • A Wall Street Journal csütörtökön arról számolt be, hogy a tárgyalásokon részt vevő közvetítők és egy amerikai tisztviselő, aki ismeri a legfrissebb amerikai hírszerzési információkat, úgy vélik, a Gázában fogságban lévők közül körülbelül 50 lehet életben.
  • Hivatalosan 120 túsz maradt Gázában, 43-ról megállapították, hogy már nem él.

Szokatlan bejelentés: Az izraeli hadsereg kora délután közölte, hogy vadászgépek csapást mértek a Hamász terrorszervezet két katonai infrastruktúrájára Gázavárosban. A hadsereg később további részletekkel szolgál.

A Sati menekülttábor a támadás után:

Gázai médiajelentések szerint az izraeli hadsereg megkísérelte likvidálni Raed Szaedet, a Hamász műveleti részlegének vezetőjét.


Harcok: Az elmúlt nap során a légierő számos terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük terrorsejteket, fegyverraktárakat és egyéb katonai infrastruktúrákat.

Az egyik incidens során drónnal csapást mértek egy terrorsejtre, mely légelhárító rakétákkal lőtt egy harci helikoptert, a rakéták nem jelentettek veszélyt a légi járműre.

Ezt követően a levegőből támadva leromboltak egy fegyverraktárat, melyet a rakétázást végrehajtó terroristák használtak.

Egy másik támadás során pedig drónnal likvidálták a Hamász két terroristáját, akik az övezet északi részén végeztek műveleteket.

Mindeközben a Netzarim-folyosón valamint Rafahban is folytatódnak a harcok a Hamász terrorszervezet ellen. A csapatok terroristákat likvidálnak és terror-infrastruktúrákat semmisítenek meg.


Északi front: Páncéltörő rakétákat lőttek ki dél körül Libanonból Manara térségére. A lövedékek nyílt területeken landoltak. Sérülés nem történt. A tüzérség válaszul célba vette a támadás forrását.

A rakétázásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy egy katonai posztot támadott.

Később a libanoni média egy járműre mért izraeli dróncsapásról számolt be. A Khiarában, Nyugat-Beqaa körzetben végrehajtott támadás mintegy 40 kilométerre van az izraeli határtól.

A likvidálás célpontja állítólag a palesztin al-Dzsama’a al-Iszlamijja egyik vezető tagja volt. Ez egy kis terrorszervezetet, amely főleg Dél-Libanon keleti szektorában működik, a Muzulmán Testvériséggel azonosítják, és együttműködik a Hamásszal.

Visszatekintő: Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök, a Nemzeti Egység képviselője a következőt nyilatkozta pontosan egy évvel ezelőtt: ,,A katonai hírszerzés példátlan figyelmeztetést adott ki az izraeli elrettentés károsodásáról a régióban. Az elrettentés nem egy szlogen, hanem a legfontosabb eleme annak, hogy képesek legyünk szembenézni a kihívásokkal. Ez egy nagyon súlyos fejlemény”.

The post Támadások és felhívások Gázában, likvidálás Libanonban first appeared on Új Kelet Live.