Avi/ujkelet.live

A háború 260. napja: Reggel Kalkíliában (Palesztin Hatóság területe) tüzet nyitottak és halálosan megsebesítettek egy 66 éves izraeli férfit. A válságos állapotban lévő izraelit egy helyi közkórházba szállították majd átadták a Magen David Adom mentőseinek.

A palesztinok felgyújtották az áldozat autóját:

A palesztin biztonsági erők egyik forrása, aki részt vesz a gyilkosság nyomozásában, azt mondta a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy a meggyilkolt izraeli autójában zöldségeket találtak, amelyeket a városban vásárolt. A forrás szerint a leleteket és az információkat továbbították az izraeli biztonsági szervnek.

,,Úgy tűnik, hogy a mai incidens, melyben egy izraeli állampolgárt terroristák meggyilkoltak, miközben Kalkíliában tartózkodott, nacionalista hátterű” – nyilatkozta egy izraeli biztonsági forrás este a médiának. ,,Hangsúlyozzuk, hogy az A-zónában tartózkodni tilos és veszélyes az izraeli állampolgárok számára.”

A forrás továbbá közölte, hogy a háború kezdete óta az izraeli biztonsági erők eddig több mint 350 műveletet hajtottak végre a városban, öt dandár szintűt és több mint 40 terroristát likvidáltak.

,,A dandár erői minden este, időnként nappal is bevetésen vannak a városban, letartóztatásokat, területek átfésülését és illegális fegyverek utáni kutatásokat hajtva végre, és érintetteket is megöltek” – mondta.


Szamária: Az észak-szamáriai Wadi Burkqinban keresett palesztinok letartóztatására irányuló akció során terroristák tüzet nyitottak az izraeli erőkre, akik viszonozták a lövéseket. A tűzváltás során az egyik gyanúsítottat eltalálták és letartóztatták, közölte a hadsereg.

Az interneten keringő videón látszik, hogy a letartóztatás elől szökni próbált gyanúsítottat a motorháztetőre kötözve szállítják az erők.

Az izraeli hadsereg a videóra reagálva: ,,A videón látható magatartás nincs összhangban az Izraeli Védelmi Erők parancsaival és azzal, amit a katonáitól elvárnak. Az incidenst kivizsgálják, és ennek megfelelően kezelik” – áll a közleményben. A hadsereg szerint a gyanúsítottat átadtál a Vörös Félholdnak orvosi ellátásra.


Déli front: A hadsereg délután reagált a tegnap az Egyesült Nemzetek Élelmezési Világprogramjának (WFP) csapatai közelében, a Gázába vezető Kerem Salom átkelőtől a „humanitárius útvonalon” történt lövöldözésekről szóló hírekre.

A hadsereg szerint a csapatok két fegyveressel csaptak össze a környéken, akik veszélyt jelentettek az erőkre. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy a fegyveresek nem voltak az ENSZ-alkalmazottak közvetlen közelében az incidens alatt.

,,Hangsúlyozzuk, hogy nem az ENSZ-alkalmazottak voltak a művelet célpontjai, és nem sérültek meg a csapás során” – áll a hadsereg közleményében.

A hadsereg továbbá vizsgálja az al-Mawaszi térségében tegnap elkövetett támadást, amelyben a Vöröskereszt szerint 22 ember halt meg, és megrongálta az ottani irodáját.

,,A vizsgálat kezdeti szakasza megállapította, hogy az Izraeli Védelmi Erők nem hajtott végre közvetlen támadást a Vöröskereszt létesítménye ellen… az incidenst gyorsan kivizsgálják, és eredményeit pedig bemutatják nemzetközi partnereinknek”.


Északi front: Két páncéltörő irányított rakétát lőttek ki este Libanonból Metulára.

A lövedékek kárt okoztak két házban és tüzek keletkeztek. Sérülésről nem érkezett jelentés. A tüzérség válaszul a támadás forrását ágyúzta Dél-Libanonban.

A rakétázásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy az izraeli hadsereg által használt otthonokat vett célba.

Később a hadsereg közölte, hogy egy terroristát azonosított a Hezbollah egyik megfigyelőállomásán Ajta as-Sabban. Röviddel később célzott támadást hajtott végre a poszt ellen, benne a terroristával.

Jarunban szintén azonosítottak egy terroristát, amint bement a Hezbollah egyik katonai épületébe. Egy vadászgép csapást mért az épületre, benne a terroristával.

Vadászgépek megsemmítettek még egy katonai épületet Ramjehben.

A csapatok pedig a nap folyamán lövéseket adtak le fenyegetések elhárítása céljából Ajta as-Sab, Dzsibbajn és Talluszeh térségére.


Születésnap: Naama Levy őrszem, akit október 7-én a Nahal Oz bázison terroristák túszul ejtettek, ma ünnepli 20. születésnapját miközben 260 napja van fogságban Gázában.

Családja és barátai ma felvonulást tartottak a szabadon engedésére szólítva Tel Avivban.

A gázai határon lezajlott mészárlás első óráiban a biztonsági kamerákat figyelő női katonák közül 15-öt meggyilkoltak a Nahal Oz katonai bázison, hetet pedig túszul ejtettek és Gázába hurcoltak.

A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma múlt hónapban nyilvánosságra hozta a felvételt öt női katonáról, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett.

Liri Elbag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa és Naama Levy még mindig a Hamász fogságában vannak. Ori Megidist kiszabadította a hadsereg. Noa Marcianót meggyilkolták Gázában, holttestét a hadsereg megtalálta és Izraelbe szállította.

Naama édesanyja márciusban azt nyilatkozta, hogy a novemberben szabadult túszok a női katonák kemény körülményeiről számoltak be.

,,Néhány hónappal ezelőtt életjelet kaptunk, de minden további információ nélkül. Tehát tudjuk, hogy életben van, és túlélte” – mondta Ajelet Levy Sahar a Kan közrádiónak. „A november végén visszatért túszoktól azt hallottuk, hogy rövid időre látták őt közvetlenül a távozásuk előtt. Azt mondták nekünk, hogy ő egy hős és csodálatos, nagyon nehéz dolgokon ment keresztül, és túlélte őket”.

„Azt mondták, megsérült a lába, de állt, járt és beszélt, és beszélt és beszélt. Sokáig egyedül volt, és nem tudott beszélni, mert csak a fogvatartói voltak vele”.

„Köszönetet mondtam a túszoknak, akiket szabadon engedtek, mert meghallgatták. Nagyon fontos volt, hogy hallják, és hogy beszélni tudjon. Az a tény, hogy tud beszélni, jelzi a lelkiállapotát, szóval biztató ezt hallani”.

The post Terrorista kikötözése, északi front és szülinap a fogságban first appeared on Új Kelet Live.