ujkeletlive

A rendőrség „átlépi a határokat” – a 12-es csatorna elítélte a riportere elleni támadást, és követelte, hogy a rendőrség folytasson vizsgálatot az eset körülményeinek feltárására

A szombat kimenetele után országszerte mintegy 3000 településen ismét tömegek vonultak az utcára a Hamász terroristái által fogvatartott túszok kiszabadítását, és előre hozott választásokat követelve. A tüntetések központi, tel-avivi helyszínén az október hetedikei mészárlásokat követően a szervezők becslése szerint az eddigi legnagyobb demonstráción 150 ezren jelentek meg.  

A háború 260. napján a Káplán kereszteződésnél tartott nagygyűléshez később csatlakoztak a túszok hozzátartozói által a Kirja katonai parancsnokság Begin kapuja közelében tartott demonstráció résztvevői.

A meghívottak között David Grosszman prominens izraeli író, és a Sábák belbiztonsági ügynökség korábbi vezetője is felszólalt. Grosszman egy verset olvasott fel, amelyben arra szólította fel az izraelieket, hogy vonuljanak az utcára és harcoljanak hazájukért.

„Van valaki és van valami, amiért harcolni kell. Mert ilyen ajándékot, az élettől, soha többé nem kapunk. Itt az ideje felkelni, élni. Népnek lenni vagy nem lenni, minden egy hajszálon függ,” – tette hozzá.

Juval Diszkont, a Sábák 2005-2011 között volt főnöke élesen bírálta Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, miközben arra figyelmeztetett, hogy vezetése alatt Izrael létfontosságú fenyegetéssel nézhet szembe.

„Hetekig elutasítottam a tüntetésekhez való csatlakozásra vonatkozó kéréseket. Valami mélyen bennem azt súgta, hogy még nincs itt az ideje, hogy talán nem helyes háború idején kormányt váltani, és hogy az egység a legfontosabb,” – mondta Diszkin, majd mégis új választások kiírására szólított fel.

De minden nap meglepődöm a kormány haszontalanságán, a háború sikertelen irányításán, a ^teljes győzelem^ hazugságán, a felelősség teljes elhárításán, az Egyesült Államokkal való stratégiai kapcsolataink rombolásán, és talán a leginkább azon, hogy a kormány visszahozatalára vonatkozóan, akik továbbra is a Hamász fogságában sínylődnek Gázában.” 

Diszkin szerint azonnali választásokat kell tartani, hogy létrejöhessen egy nemzeti egységkormány, „a történelem legkudarcot vallottabb vezetője, szélsőségesek és messianisztikusok nélkül,” majd részletezte azon biztonsági kihívásokat, amelyekkel az ország szembenéz.

  • elsőként a túszok ügyét említve meg, amelyet a következő paramétereken alapuló megállapodással kell megoldani: a gázai övezet demilitarizálása, a Philadelphi-folyosón történő csempészet megszüntetése, az övezet irányítása és polgári újjáépítése, valamint biztonsági zóna létrehozása,
  • a második kérdés az északi határ biztonságának helyreállítása, politikai megállapodással vagy háborúval, oly módon, hogy lehetővé váljon a kitelepítettek hazatérése, és a községek újjáépítése,
  • harmadik kérdés – azonnali előrelépés a Szaúd-Arábiával való normalizáció és az Irán elleni regionális védelmi szövetség lehetőségének előmozdításában, beleértve a feltételek megtárgyalását is, amelyek később lehetővé teszik az izraeli-palesztin konfliktus rendezését,
  • Diszkin, továbbá állami vizsgálóbizottság létrehozását követelte, amely mélyrehatóan megvizsgálja a politikai és biztonsági szint közötti kapcsolatot, valamint Netanjahu stratégiáját, amely a létfontosságú válság szélére sodorta az országot. Emellett a hadsereg, a Sábák, a rendőrség, és a Moszad azonnali újjáépítését követelte, hogy képesek legyenek szembenézni a különböző fenyegetésekkel, „egy új, az aktuális kihívásokhoz igazított nemzetbiztonsági elképzelés alapján.” Emellett Diskin helyreállítaná a rendőrséget, hogy küzdjön a bűnözés ellen, és visszaállítsa a kormányzást, helyreállítaná Izrael nemzetközi legitimitását, valamint azonnali intézkedéseket hozna a terhek teljes egyenlőségének biztosítása érdekében az izraeli társadalomban.

A Káplánon tartott beszédek végén tüntetők egy csoportja tiltakozó menetben vonult végig a King George utcában található Metzudat Ze’ev épülethez. A Likud fellegváraként ismert erődítménynél szimbolikusan egy házat ábrázoló installációt égettek el, majd ezt követően összecsapások alakultak ki, amikor a rendvédelmi erők lovasrendőröket bevetve erőszakkal oszlatták fel az úttestet elzáró és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert szidalmazó tüntetőket.

A rendőrség az eseményekre reagálva közölte: „egy maroknyi rendbontó elkezdte tüzeket gyújtva lezárni a King George utcát, ezzel veszélyeztetve az úthasználókat. A rendbontók ellen, akik nem engedelmeskedtek az utasításoknak a rendőrség kénytelen volt ésszerű erőt alkalmazni, használva a tiltakozás feloszlatására szolgáló eszközöket, és eltávolítani a tüntetőket.”

A közösségi médiában közzétett felvételeken azonban az is látható, hogy egy rendőr ok nélkül durván elkezdi rángatni majd meglökte a 12-es csatorna riporterét, Jolan Cohent. Az incidenst követően a rendőrség bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki, amelyben „elnézést kért a történtek miatt, amely a kiürítés hevében történt,” – mondván „az újságírók munkája elismerést érdemel, és fontos az események közvetítése szempontjából. Azon fogunk dolgozni, hogy biztonságosan végezhessék munkájukat, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek.”

A 12-es csatorna válaszában elítélte a támadást, és követelte, hogy a rendőrség folytasson vizsgálatot az eset körülményeinek feltárására. Cohen későbbi nyilatkozatában kijelentette, hogy a rendőrség átlépi a határokat.

Minden tüntetésen vigyázunk arra, hogy ne zavarjuk a rendőrséget és a tüntetőket. Az incidens átlépett minden határt, és sajnos megtámadtak minket. Egy rendőr meglökött minket, pedig újságíróként azonosítottuk magunkat – a mikrofont nem lehetett kívül hagyni. Percekkel azelőtt, hogy a felvétel készült, a lovon ülő rendőr majdnem elgázolt minket,” – mondta Cohen, hozzátéve, miután megpróbálta elkerülni, hogy a lovas rendőr elgázolja, az meglökte. 

Az ellenzék vezetője Jáir Lapid szintén elítélte az esetet, hangsúlyozva, – „nincs ok arra, hogy egy rendőr ilyen erőszakosan lépjen fel bármelyik civillel szemben. Főleg nem egy szolgálatban lévő újságíróval szemben.”

Tömeges tüntetés Jeruzsálemben

A fővárosban az egész héten át tartó kormányellenes tüntetéssorozat folytatódott, amikor az október hetedikei támadások óta az eddigi legnagyobb szombat esti tüntetésen többezren vonultak a miniszterelnök rezidenciája elé.

A Hamász által fogvatartott túszok családtagjai által vezetett tüntetők azonnali megállapodást és előrehozott választásokat követelve azzal is vádolták Netanjahu kormányát, hogy magára hagyta a Hezbollah rakétázásai miatt szorongatott helyzetbe került északi településeket.

A tartalékosként szolgáló Ofer Havakuk, az Ichilov kórház orvosa beszédében megemlítette doktor Tal Weisszbachot, aki a múlt héten a rendőrség által bevetett vízágyú miatt látását veszélyeztető sérüléseket szenvedett, mondván – „nem azt kell kérdeznünk, hogy a rendőrök bűnösek-e, hanem azt, hogy ki küldte őket.”

A múlt héten kiterjedt általános tiltakozások, amikor autópályákat zártak el, illetve a tüntetők a miniszterelnök kesszáriai magánrezidenciája előtt állandó jelleggel, illetve a Kneszet előtt tiltakozáson előrehozott választásokat követelve, az utcákon is érezhető feszültséget érzékeltetik. A 12-es csatorna tegnap esti felmérése szerint megkérdezettek mintegy 54 százaléka támogatja a Káplánon zajló kormányellenes tüntetéseket, ami korábban lényegesen alacsonyabb mértékű volt.

A szervezők a héten nagyobb fokozatú tiltakozásokra szólítottak fel, csütörtökre pedig figyelmeztető sztrájkot jelentettek be.

The post Szombat esti tüntetések – a 12-es csatorna elítélte a riportere elleni rendőri erőszakot first appeared on Új Kelet Live.