Avi/ujkelet.live

A háború 261. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy a 25 éves Gross Malkia főtörzsőrmester a tartalékosoknál Szuszjából, a 205. Vasököl tartalékos páncélos dandár 9212. zászlóaljának katonája, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban.

Halálával 315-re nőtt a szárazföldi offenzíva során megölt izraeli katonák száma.

: Joáv Gallant védelmi miniszter reggel Washingtonba repült, ahol várhatóan találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, William Burns CIA-igazgatóval és Amos Hochstein különmegbízottal. Az utazás fő célja, hogy rávegye az Egyesült Államokat, hogy szüntesse meg a 2000 font súlyú bombákból álló szállítmány befagyasztását.

Az indulás előtt nyilatkozva Gallant hangsúlyozta Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatának fontosságát, megjegyezve, hogy „a magas rangú kormánytisztviselőkkel való találkozók kritikusak a háború jövője szempontjából”.

  • „Ezeken a találkozókon [a déli és az északi fronton] a Gázában és Libanonban történő fejlemények megvitatását tervezem. Felkészültünk minden olyan intézkedésre, amelyre Gázában, Libanonban és további területeken szükség lehet.”
  • „Nagy jelentőséggel bír Gázában a ‘3. fázisba’ való átállás. Ezt az átállást meg fogom vitatni az amerikai tisztviselőkkel, kitérve arra is, hogyan teheti lehetővé további dolgok [megtörténését], és tudom, hogy ebben a kérdésben is szoros együttműködést fogunk elérni az Egyesült Államokkal”.

Likvidálás: A palesztin média szombaton az izraeli hadsereg kiterjedt támadásairól számolt be a Gázai övezetben.

Az egyik támadásnál a gázavárosi Sati menekülttáborban megpróbálták likvidálni a Hamász katonai szárnyának rangsorában negyedik Raed Szaedet, a műveleti részleg vezetőjét.

Szaed nem egy alagútban tartózkodott a támadás idején, hanem a föld felett. Izraelben a becslések szerint a likvidálása sikerült, de még visszaigazolásra várnak.

A hadsereg márciusban közzétett egy fotókollázst, melyen 358 megerősített terrorista egy része látható, akiket a Sifa kórházban fogtak el. A képen szerepelt Szaed is. A hadsereg nem sokkal később közölte, hogy a kollázson emberi hiba következtében olyanok is szerepeltek, akiket még nem fogtak el.


Északi front: Libanonból indított robbanó drón csapódott be reggel Beit Hillel közösségben, jelentette a hadsereg. A drón elfogására tett kísérlet sikertelennek bizonyult. Sérülés nem történt.

Vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületét támadták Kafr Kilában és egy megfigyelőállomást a térségben.

Ezen felül csapást mértek egy terrorsejtre, melynek tagjait Tajbe térségében azonosították a 869. egység csapatai.

Drón: A hadsereg reggel közölte, vadászgépek az este elfogtak egy drónt, mely keleti irányból – Irakot jelöli – Izrael felé tartott. A drón nem lépett be az izraeli légtérbe, ezért a szirénákat nem aktiválták.

Az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy drónt küldött Eilat felé.

Helyhiány: Az izraeli hadseregnek és a Sabak belbiztonsági szolgálatnak mintegy húsz tervezett letartóztatást kellett törölnie az elmúlt héten a börtönökben lévő helyhiány miatt, jelentette reggel a KAN közrádió. A biztonsági tisztviselők figyelmeztetnek a fogvatartási központokban és börtönökben tapasztalható problémára, amely a letartóztatások és ellenintézkedések törlését eredményezi.

A helyzet fényében a biztonsági szervek kénytelenek helyzetfelmérést végezni a foglyok veszélyessége tekintetében, és választási lehetőség nélkül szabadon engedni az adminisztratív fogvatartottakat fogva tartásuk lejártával. Az említett fogvatartottak szabadon bocsátása azt a célt szolgálja, hogy egy feszült időszakban, amikor a térségben magas a fenyegetettség, helyet biztosítsanak a magasabb fenyegetettségi fokú és kihallgatásra szükséges letartóztatottaknak.

The post 315, a Hamász rangsorban 4. likvidálása és drón keletről is first appeared on Új Kelet Live.