Avi/ujkelet.live

A háború 262. napja: Hersh Goldberg-Polin, Or Levy és Elija Cohen túszok családjai, valamint a Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma ma helyi idő szerint 19 órakor videót tett közzé a három férfi elrablásáról egy mezei óvóhelyről október 7-én.

A kétperces videót a családok kérésének megfelelően megszerkesztették és elhomályosították. Az első két szakasza már korábban is ismert volt.

„A videó egy súlyos vádirat a 262 napja tartó cserben hagyásnak” – áll a Fórum közleményében.

Goldberg-Polin és barátja, Aner Sapiro a Szupernova fesztiválról egy óvóhelyre futottak a gázai rakétatámadások közepette. Amikor a terroristák megrohamozták az óvóhelyet, Sapirát megölték, miközben a vele lévőket védve kidobálta a terroristák által bedobált gránátokat (ezzel kezdődik a videó). Goldberg-Polint túszul ejtették, a jobb karját könyöktől lefelé lerobbantották.

  • Or Levy feleségével, Einav Levyvel reggel 6:20-kor ért a Supernova fesztiválra, mindössze kilenc perccel a Hamász támadása előtt. Or és Einav is bement ugyanabba az óvóhelyre. Einavot megölték, Ort pedig túszként Gázába vitték. Kisfiuk, Almog kedden ünnepli harmadik születésnapját, anyja és apja nélkül.
  • Elija Cohen és barátnője, Ziv Aboud unokahúgával és unokaöccse élettársával mentek a Supernova fesztiválra. Amikor a támadás elkezdődött, mind a négyen ugyanarra a helyszínre futottak, mint Goldberg-Polin és Levyék. Ziv Aboud családtagjait megölték. Eliját túszul ejtették, míg Ziv életben maradt holttestek alatt rejtőzködve.
  • Április 24-én a Hamász közzétett egy videót Goldberg-Polinról, amely az első életjel volt, amelyet a családja kapott.

A videó második részben a sérült Goldberg-Polint terroristák a teherautó platójára vezetik.

A videó harmadik – most először nyilvánosságra hozott – részében Goldberg-Polint, Levyt és Cohent véresen és rémülten egy kisteherautó platójára lökték. A Hamász terroristái föléjük tornyosultak, és azt ordították, „Allahu akbar”, AK-47-esekkel a magasba mutatva, miközben a teherautó egy egysávos úton bement Gázába.


Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette a 39 éves Muhammad El Atras főtörzsőrmester halálát, akit a Hamász október 7-én megölt holttestét pedig Gázába hurcolta.

El Atras a beduin Sza’wa közösség lakosa volt és nyomkövetőként szolgált a Gázai Hadosztály Északi Dandárjában.

Halálát a közelmúltban állapították meg leletek valamint hírszerzési információk alapján.


Túszok: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn a Kneszetben felszólalva ellentmondott tegnapi 14-es csatornánál tett nyilatkozatának: ,,Elkötelezettek vagyunk az izraeli túszalku javaslat mellett, amelyet Biden elnök üdvözölt, álláspontunk nem változott… Nem zárjuk le a háborút, amíg haza nem hozzuk az összes túszt… Addig nem zárjuk le a háborút, amíg fel nem számoljuk a Hamászt, és a déli lakosok vissza nem tértek biztonságban otthonaikba.”

Az izraeli javaslat a túszok elengedésével induló tűzszünetből egy tartós tűzszünethez vezető folyamatot tartalmaz, Netanjahu tegnap azonban kijelentette, hogy csak egy részleges megállapodásra hajlandó, mely csak a túszok egy részének szabadulását teszi lehetővé és elkötelezve amellett, hogy a harcok a Hamász elpusztítására a szünet után folytatódnak.

  • A hadikabinet volt megfigyelője, Gadi Eizenkot (Nemzeti Egység) reggel bírálta Netanjahut a részleges megállapodásra vonatkozó megjegyzéséért, azzal vádolva, hogy szembemegy a hadikabinet által hozott döntésekkel.
  • „Mint valaki, aki a kabinetben ült – csak két lehetőség volt: egy teljes megállapodás mindent egyszerre, vagy egy átfogó megállapodás három szakaszban. A kabinet egyhangúlag megszavazta ezt, ezért Netanjahu ‘részmegállapodásról’ szóló nyilatkozata ellentétes a hadikabinet döntéseivel” – mondta a Kneszet külügyi és védelmi bizottságának.
  • Netanjahu nyilatkozata „érzelmi zűrzavart” okozott a túszok családjainak és „súlyos károkat okozott Izrael nemzeti ellenálló képességében… Ez azonnali magyarázatot igényel a miniszterelnöktől”.

Üzenetek: Az izraeli tárgyalócsoport egyik magas rangú tagja a Walla hírportál riporterének azt nyilatkozta, hogy Netanjahu Kneszetben tett kijelentései után Izrael a közvetítőkön – Kataron és Egyiptomon – keresztül üzeneteket küldött a Hamásznak, hangsúlyozva, hogy elkötelezett a túszegyezségre vonatkozó javaslat mellett.

Izrael még azt a videórészletet is átadta a közvetítőknek, amelyben Netanjahu kijelenti, hogy Izrael továbbra is elkötelezett a megállapodás mellett, és kérték a továbbítását a Hamásznak.

,,Netanjahu szavai a Kneszetben fontos korrekciót jelentettek. A mai napig nem mondta ki nyilvánosan, hogy támogatja az izraeli javaslatot. Netanjahu szavai a Hamász térfelére helyezik a labdát. Ha a Hamász igent mond, akkor lesz megállapodást. Most mindennel amink van, megegyezésre kell törekednünk”.


Déli front: Két rakétát lőttek ki kora este a Gázai övezet északi részéről Izrael déli részére, aktiválta a szirénákat a határ melletti izraeli közösségekben és Askelonban. A lövedékeket elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint két személy ellátásra szorult, miután az óvóhelyre sietve elestek.


Halevi Gázában: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy szerint a hadsereg közeledik a Hamász Rafah Dandár legyőzéséhez.

,,Nagyon jelentős eredményeket értünk el a harcokban Rafahban” – mondta Halevi a dél-gázai városban tett látogatása során. ,,Ez tükröződik a likvidált terroristák számában, a lerombolt infrastruktúrában és alagutakban is” .

Halevi szerint a hadsereg ellenőrzése az úgynevezett Philadelphi-folyosón a gázai-egyiptomi határon ,,nagyon-nagyon jelentős”, mely elzárja a Hamász ,,oxigénvezetékét a jövőbeli csempészethez”.

,,Egyértelműen közeledünk ahhoz a ponthoz, ahol azt mondhatjuk, hogy felszámoltuk a Rafah Dandárt. Nem abban az értelemben szenved vereséget, hogy nincs több terrorista benne, hanem abban az értelemben, hogy nem tudja, hogyan működjön harci keretként”.

Halevi szerint a Rafah Dandár „számos” operatívját megölték, és a csapatoknak intézve hangsúlyozta, „gondoskodni fogtok arról, hogy a lehető legtöbb terroristát megöljétek, és a lehető legtöbb infrastruktúrát elpusztítsátok az itteni küldetés végéig, és a jövőben is.”

The post Nyilvánosságra hozták a Hamász videóját 3 izraeli elrablásáról first appeared on Új Kelet Live.