Avi/ujkelet.live

A háború 267. napja, északi front: Három robbanó drónt és 25 rakétát indítottak Libanonból Izraelre péntek este. A légvédelmi rendszereknek nem sikerült elfogniuk a drónokat.

Rakéta csapódott egy épületbe Nyugat-Galileában, míg más rakéták tüzeket okoztak. Sérülés nem történt a támadások következtében.

A hadsereg válaszul ágyúzta az indító posztokat Libanonban. Később pedig csapást mért a Hezbollah számos posztjára Dél-Libanonban, köztük egy katonai posztra Zibqinben, terror-infrastruktúrára Khiamban és Hulában, és egy katonai épületre Odaisszében.

Pénteken korábban izraeli vadászgépek célba vették a Hezbollah légvédelmi egységének egyik létesítményét Dzsabal Szafi térségében. A hadsereg szerint az elmúlt hónapokban a Hezbollah légelhárító rakétákat indított a helyszínről az izraeli légi járművekre.

Dzsabal Szafi mintegy 21 kilométerre van az izraeli határtól, Nabatieh várostól északra.


Fenyegetés: Az iráni ENSZ-misszió szerint ha Izrael „teljes körű katonai agresszióba” kezd Libanonban a Hezbollah ellen, „eltörlő háború következik”.

Az iráni küldöttség X-en közzétett bejegyzésében azt is közölte, hogy egy ilyen eseménynél „minden lehetőség, beleértve az összes ellenállási front teljes bevonása terítéken van.”

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a csütörtök esti biztonsági kabinetülésen szóba került az északi front kérdése. Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta, hogy közölte az amerikaiakkal, hogy Izrael nem érdekelt egy északi háborúban, és egy megállapodás, amely a Hezbollahot eltávolítja a határról, elfogadható. A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter tiltakozott: ,,Hogyan lehetséges háború nélkül? Hogyan zárjuk le az incidenst megegyezéssel? Nem vontuk le a tanulságot a 20 évnyi megállapodásokból?” Netanjahu azt mondta, támogatja a megállapodást azzal a feltétellel, ha minden állampolgár visszatérhet otthonába.


Hadianyag: A gázai háború tavaly októberi kezdete óta a Biden-kormány nagymennyiségű hadianyagot, legalább 14 000 darab MK-84 2000 font súlyú bombát, 6500 500 font súlyú bombát, 3000 Hellfire precíziós irányítású levegő-föld rakétát, 1000 bunkerromboló bombát, 2600 levegőből ledobott kis átmérőjű bombát és egyéb lőszereket szállított Izraelnek, nyilatkozta a Reuters-nek két amerikai tisztviselő.


Túszok: A Biden-kormány a napokban változtatást eszközölt a nyelvezetben az Izraelnek és a Hamász terrorszervezetnek javasolt túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás egyes részeihez, hogy áthidalja a szakadékokat és megállapodást érjen el, jelentette a Walla hírportál.

  • Az új erőfeszítés az izraeli javaslaton alapul, amelyet az izraeli hadikabinet jóváhagyott, és Joe Biden elnök mutatott be beszédében a múlt hónapban.
  • A Biden-kormány továbbra is egy háromfázisú megállapodás megkötésére törekszik, amely a Hamász által fogva tartott 120 túsz szabadon bocsátásához és ,,fenntartható nyugalomhoz” vezetne Gázában.

A riportban idézett három forrás szerint az Egyesült Államok katari és egyiptomi közvetítőkkel tett közös erőfeszítései a javaslat 8. cikkére összpontosulnak.

  • A megállapodásnak ez a része azokkal a tárgyalásokkal kapcsolatos, amelyeknek a megállapodás első szakaszának végrehajtása során kellene elkezdődniük Izrael és a Hamász között, hogy meghatározzák a megállapodás második szakaszának pontos feltételeit, amely magában foglalja a „fenntartható nyugalom eléréset” Gázában.
  • A Hamász azt akarja, hogy ezek a tárgyalások csak azon palesztin foglyok számára és személyazonosságára összpontosítsanak, akiket minden Gázában fogva tartott élő izraeli katonáért vagy férfi túszért cserébe szabadon engednek az izraeli börtönökből.
  • Izrael ezzel szemben azt akarja, hogy a tárgyalások során felvessék Gáza demilitarizálását és más kérdéseket.
  • Az egyik forrás azt mondta, hogy ha a Hamász beleegyezik az Egyesült Államok által bemutatott változtatásba, az ,,lehetővé teszi a megállapodás lezárását”.

Katar is: Katar jelentős nyomást gyakorol a Hamászra, hogy előrelépés történjen a tárgyalásokon, jelentette tegnap este a KAN. Izraelben azt mondják: az erők a gázai-egyiptomi határ mentén futó Philadelphi-folyosón és a Gázai övezetet két részre osztó Netzerim-folyosóban maradnak, hogy nyomást gyakoroljanak a megállapodás érdekében.


Hazai front: A 12-es csatorna friss közvélemény-kutatása szerint az izraeliek kétharmada úgy gondolja, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek távoznia kéne a politikából, és nem kéne újra indulnia.

Ez az arány 37% a Netanjahu jobboldali-vallásos blokkjának pártjaira szavazók körében, 53%-uk pedig úgy gondolja, hogy Izrael leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetőjének maradnia kell.

Összességében a megkérdezettek 27%-a szeretné, hogy induljon a következő választásokon, szemben a 66%-kal, akik szerint nem kéne, míg 7% nem tudja.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/Heti-Podcast-e2lchrs

The post Hezbollah, iráni fenyegetés és a túszok first appeared on Új Kelet Live.