Avi/ujkelet.live

A háború 269. napja: Nagy vihart kavart a koalícióban és az ellenzék köreiben is a reggeli riport, mely szerint 55 palesztint engedett el és küldött vissza a Gázai övezetbe Izrael, köztük a Sifa Kórház igazgatóját, Mohammad Abu Szalmiját.

Abu Szalmiját novemberben tartóztatta le a hadsereg, miután bizonyítékok utaltak arra, hogy a Sifa Kórház az ő közvetlen irányítása alatt a Hamász terrorszervezet parancsnoki és irányító központjaként szolgált.

Ki a hibás? Röviden összefoglalva: Ben-Gvir szerint a Sabak vezetője a felelős. Gallant szerint a Sabak és a Börtönszolgálat. Netanjahu szerint a Legfelsőbb Bíróság és a biztonsági szerv tagjai. A Sabak szerint a Börtönszolgálat. A Börtönszolgálat szerint a Sabak és az Izraeli Védelmi Erők.

Eltávolodás: Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter hárították a felelősséget. Gallant irodája azt állította, hogy a biztonsági foglyok ügye a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Büntetés-végrehajtási Intézet hatásköre, nem igényli a védelmi miniszter jóváhagyását. Megjegyezte továbbá, hogy bizonyára a börtönökben tapasztalható helyhiány áll a döntés hátterében. A helyhiányról és az azzal kapcsolatos figyelmeztetésekről a Sabak részéről a média többször beszámolt az elmúlt hónapokban.

A Sabak a Miniszterelnöki Hivatal alá, a Börtönszolgálat pedig Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter alá tartozik.

Netanjahu hivatala szerint ,,a foglyok szabadon bocsátásáról szóló döntés a Legfelsőbb Bíróságon, a Szde Teiman fogolytáborban való fogva tartás ellen benyújtott petíció meghallhatását követően született… Az elengedett foglyok személyazonosságát a biztonsági tisztviselők szakmai szempontok alapján határozzák meg”.

A Miniszterelnöki Hivatal hozzátette, Netanjahu elrendelte az ügy azonnali kivizsgálását.

Kritika: Jáir Lapid ellenzéki vezető szintén reagált a fejleményre: ,,A ma reggeli publikáció és a Sifa Kórház igazgatójának szabadon bocsátásával kapcsolatos káosz a kormányban az izraeli kormány törvénytelenségének és működésképtelenségének közvetlen folytatása, amely az izraeli állampolgárok biztonságának károsodásához vezet”.

,,A védelmi miniszter nem tudta, a nemzetbiztonsági miniszter nem volt benne, egymásra mutogatás. Mindent kiszivárogtatva. Így néz ki az érték- és funkcionális szétesés” – tette hozzá Lapid.

A Sabak válaszol: A felzúdulásra reagálva a Sabak megerősítette, hogy kénytelen volt foglyokat visszaküldeni a Gázai övezetbe az izraeli börtönökben lévő helyhiány miatt.

A szolgálat szerint a közelmúltban döntés született arról, hogy palesztin fogvatartottakat csak rövid ideig tarthatnak Szde Teimanban, és ezért több tucat fogvatartottat kellett kiengedni a börtönökből, hogy helyet biztosítsanak a jelentősebb terrorgyanús személyeknek.

,,Körülbelül egy éve a Sabak minden lehetséges fórumon figyelmeztet… a bebörtönzési válságra és a cellák számának növelésének követelményére, tekintettel arra, hogy terroristákat kell letartóztatni Júdea és Szamáriában és a Gázai övezetben” – áll a Sabak közleményében.

  • ,,A helyhiány krízis terrorcselekményekben részt vevő gyanúsítottak letartóztatásának törléséhez vezet, és közvetlen kárt okoz az állam biztonságában”.
  • A Sabak szerint az éjszaka több tervezett letartóztatást is töröltek keresett palesztinok, köztük terrortámadásokat tervezők ellen.
  • ,,Sajnos ezeknek a megkereséseknek… melyeket továbbítottak minden érintett félnek, köztük az ezért felelős nemzetbiztonsági miniszternek, nem volt haszna, és a gyakorlatban a cellák száma nem nőtt a szükséges mértékben”- utalt a szolgálat Itamar Ben-Gvirre.
  • A Sabak azt állítja, hogy ellenezte a Júdea és Szamária területéről való palesztin foglyok szabadon bocsátását, abból az aggodalomból, hogy visszatérnének a terrortámadások végrehajásához, akárcsak a Hamász elit Nukba erőinek tagjaiét és más gázai terroristákét, akik részt vettek a harcokban és a civilek megtámadásában.
  • „A Nemzetbiztonsági Tanács által meghatározott államszükségletnek” megfelelően több olyan fogvatartott szabadon bocsátásáról döntöttek, akik nem jelentettek jelentős veszélyt, és a szabadon bocsátásukra a veszélyességi szintjük megvizsgálását követően került sor.
  • Bár a Sifa igazgatója ,,minden követelménynek megfelel”, de ki fogják vizsgálni a szabadon bocsátását.
  • ,,Más lehetőség hiányában, a helyhiány válság azonnali megoldása nélkül a letartóztatásokat továbbra is törölni fogják, a fogvatartottak szabadon engedése pedig folytatódik”.

A Börtönszolgálat reagál: A Ben-Gvir felügyelete alá tartozó Börtönszolgálat visszautasította a Sabak azon állításait, hogy 55 palesztin fogvatartottat a börtönökben lévő helyhiány miatt volt kénytelen elengedni.

,,Az elmúlt órákban közzétett hamis állításokkal ellentétben a Sifa Kórház igazgatójának szabadon bocsátásáról az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak döntött, nem pedig a Börtönszolgálat”, közzétéve egy fotót egy tartalékos dandártábornok által aláírt dokumentumról.

,,A Börtönszolgálat nem hoz önálló döntéseket a foglyok szabadon bocsátásáról, és csak a foglyok bebörtönzését bízzák rá” – írja a közlemény. ,,A kórház igazgatóját nem a helyhiány válság miatt engedték ki”.

Barnak mennie kell: Ben-Gvir a kabinet többi tagjával folytatott privát WhatsApp-beszélgetésen, melyet a KAN közszolgálati műsorszolgáltató riportere szivárogtatott ki, Ronen Bar, a Sabak igazgatójának kirúgására szólított.

A kormány többször is elkülönített pénzeszközöket a cellák bővítésére, legutóbb áprilisban. Mose Arbel belügyminiszter (Sasz) ezzel kapcsolatban kérdezte Ben-Gvirt WhatsApp-on: „Hol van a te felelősséged ebben az ügyben?” Mire Ben-Gvir: „Azonnal 500 hellyel bővítettünk” és további szárnyak építése is folyamatban vannak. Slomo Karhi kommunikációs miniszter (Likud) közbeszólt, mondván, „terroristák szabadon bocsátása ‘helyhiány’ miatt nem más, mint béna kifogás”.

Meglepetés: Mindeközben a Sifa igazgatója, Abu Szalmija azt mesélte, „meglepte”, hogy az izraeli kormány tagjai nem tudták, hogy kiengedik a börtönből.

A gázai újságíróknak adott első nyilatkozatában Abu Szalmija azt állította, hogy vádemelés nélkül, feltétel nélkül szabadon engedték. Továbbá elmondta, hogy fogva tartása alatt a Szde Teiman létesítményben megtiltották számára, hogy ügyvéddel találkozzon, és egyetlen nemzetközi szervezet sem látogatta meg sem őt, sem a börtönben lévő többi rabot. A volt igazgató továbbá azt állította, hogy kínzásnak és élelemmegvonásnak vetették alá, és a foglyok nem kapnak gyógyszert.

The post Szabadon engedték a Sifa igazgatóját, ki a hibás? first appeared on Új Kelet Live.