Avi/ujkelet.live

A háború 270. napja, déli front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Déli Parancsnokság irányításával célpontokat támadtak a dél-gázai Khan Junesz térségben, ahonnan tegnap mintegy húsz rakétátát lőttek ki az izraeli határközösségekre, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel. A célpontok között szerepelt egy fegyverraktár, terroristák által használt lakások és egyéb terror-infrastruktúrák.

A támadások előtt az izraeli hadsereg óvintézkedéseket tett, és lehetővé tette a civilek kiürítését a területről, hogy amennyire csak lehet csökkentsék a nem érintetteknek okozott kárt.

,,A Hamász terrorszervezet szisztematikusan megsérti a nemzetközi jogot, miközben Izrael Állam elleni terrorcselekmények pajzsaként cinikusan kihasználja a polgári lakosságot” – olvasható a hadsereg közleményében.

A Sifa igazgatójának szabadulása: A Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője sem tudta a Gázába visszaküldött személyek kilétét, ugyanis a döntés alacsonyabb szinten született, jelentette a KAN közrádió reggel.

A színfalak mögött, miután a Nemzetbiztonsági Tanács követelte 120 fogoly szabadon bocsátását a börtöncellák felszabadítása érdekében, a Sabak ellenezte adminisztratív foglyok szabadon bocsátását Júdea és Szamáriába – és végül 35 gázai szabadon bocsátásáról döntöttek, akiknél a meghatározás szerint kicsi az esély a vádemelésre, és „nem tapad vér a kezükhöz”.

A helyhiányról és az azzal kapcsolatos figyelmeztetésekről a Sabak részéről a média többször beszámolt az elmúlt hónapokban.

Ma a Sabak igazgatójának, Ronen Barnak be kell mutatnia a vizsgálat következtetéseit, amelyet annak kiderítésére végeztek, hogy miért engedték vissza a Sifa Kórház igazgatóját Gázába.

A biztonsági tisztviselők bírálták a börtönszolgálatot, és azt mondták, hogy már a háború kezdetén fel kellett volna készülni a rendkívüli helyzetekre és az őrizetbe vett terroristák fogadására, de a gyakorlatban ez nem történt meg. A források hangsúlyozták, hogy a szolgálatnál kezdettől fogva nem volt előzetes felkészülés több száz terrorista börtönökbe érkezésére. A források azt is elmondták, hogy a Sabak dönt az egyes fogvatartottak veszélyességi szintjéről, és helyénvaló, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács meghatározza azokat a kritériumokat, amelyek szerint a Sabak dolgozik.

A börtönszolgálat tegnap visszautasította a Sabak azon állításait, hogy a börtönökben lévő helyhiány miatt volt kénytelen elengedni a Sifa igazgatóját.

,,Az elmúlt órákban közzétett hamis állításokkal ellentétben a Sifa Kórház igazgatójának szabadon bocsátásáról az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak döntött, nem pedig a Börtönszolgálat”, közzétéve egy fotót egy tartalékos dandártábornok által aláírt dokumentumról.

Este egy videót is kiadtak a médiának bemutatva a cellát, ahol a Siba igazgatóját tartották, ezzel probálva bizonyítani, hogy nincs helyhiány. Csak mert egy konkrét terroristának van ágya és cellája a börtönben, nem jelenti azt, hogy nincs helyhiány krízis.


A börtönszolgálat Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter alá tartozik, aki tegnap Bar menesztésére szólított. Reggel a miniszter több helyen is interjút adott.

,,Izraelben van egy deep state, van a mi országunk, és ott van a főügyész és a Sabak vezetője – egy teljesen más világ. Az én irányelvem az, hogy a biztonsági foglyok a minimumot kapják. A Sifa igazgatójának volt helye. Van hely a börtönökben, a Szde Teiman [fogolytábor] üres” – nyilatkozta a KAN közrádiónak.

  • A kormány azt mondta a Legfelsőbb Bíróságnak egy petícióra válaszolva, hogy elköltözteti a foglyokat Szde Teimanból. A kormány lépésének hátterében a Hágával Izraelre gyakorolt nemzetközi nyomás áll.

,,A Szde Teimannak nyitva kell maradnia. Miért zárják be, mert rossz ott nekik? Börtöneink túlzsúfoltak, és ez jó dolog. A kérdés az, hogy ez Ben-Gviren vagy Ronen Baron múlik. Ezek terroristák, azt adom nekik, amit a törvény előír – a minimumot”.

A következőt nyilatkozta a katonai rádiónak: ,,Ronen Bar megfenyegetett, hogy ha nem javítok a [fogvatartási] körülményeken, foglyokat fognak szabadon engedni.”

A Sabak válasza: ,,Ezek olyan hazugságok, amelyek soha nem hangzottak el. A Sabak már több mint egy éve figyelmeztet a börtönök helyzetére és az állam biztonságának ebből adódó kárára. Ennek felelőssége a Nemzetbiztonsági Minisztériumot és annak vezetőjét terheli, és minden, a felelősség elhárítására tett kísérlet porhintés a nyilvánosság szemébe. Ma este is törölték terroristák letartóztatását, mert nincs hová bebörtönözni őket. Jó lett volna, ha az illetékes miniszter a felelőssége alá tartozó súlyos válság megoldásába fekteti energiáját, nem pedig hamis és gyerekes szlogenek terjesztésébe a televízió- és rádióstúdiókban”.


A szefárd ultraortodox Sasztól Mose Arbel belügyminiszter reggel támogatását fejezte ki a Sabak és vezetője mellett. ,,Szeretnék erőt adni Ronen Barnak, a szervezet alkalmazottainak és harcosainak. Nincs helye ennek a beszédnek a haza védelméért életüket adó közalkalmazottak ellen. A miniszterelnöktől elvárt, hogy megakadályozza ezt a vad kirohanást ellenük. A nézetkülönbségek rendben vannak. A katonai puccsokkal kapcsolatos sértések és vádak olyan méreg, amelyet nem szabad normalizálni.”

The post Légicsapások Gázában, és Ben-Gvir folytatja a vádaskodást first appeared on Új Kelet Live.