Avi/ujkelet.live

A háború 270. napja: Egy tartalékos katona meghalt, egy másik súlyosan megsérült egy útszéli bomba következtében tegnap reggel a Nur Samsz menekülttáborban, Júdea és Szamáriában, közölte az Izraeli Védelmi Erők tegnap este,

Az elesett katona Jehuda Geto főtörzsőrmester Pardesz Hanna-Karkurból, sofőrként szolgált és 22 éves volt.

A két katona egy Panther páncélozott csapatszállítóban (APC) voltak, amikor a bomba felrobbant. Geto volt a sofőr, és a súlyosan megsérült katona a Duvdevan kommandós egység egyik parancsnoka volt.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a jármű Nur Samsz azon részén várakozott, ahol a hadsereg úgy vélte, nem helyeztek el robbanószerkezeteket. A Duvdevan harcosai kiszálltak az APC-ből, hogy gyalogos hadműveletet hajtsanak végre.

Az APC-t a nagy robbanás működésképtelenne tette, később kivontatták Nur Samszból. A távolról élesített bomba a hadsereg feltételezése szerint házilag készített volt, több tucat kilogramm robbanóanyag felhasználásával.

A palesztin média dokumentációja: ,,Ez nem Gáza – ez a tulkaremi Nur al-Samsz tábor romjai az izraeli hadsereg tevékenysége után”

A két katona kiemelése közepette a hadsereg megpróbált dróncsapást végrehajtani egy csoport fegyveres terrorista ellen a környéken, bár a rakéta nem robbant fel. Később több fegyveres megpróbálta megpiszkálni a rakétát, de az felrobbant, és a hadsereg vizsgálata szerint meghalt egy közelben álló palesztin nő.

A Duvdevan-csapatok lelőttek egy fegyveres terroristát is, aki tüzet akart nyitni az erőkre.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma két halottról – egy nő és egy gyerek – számolt be Nur Samszban.


Déli front: A politikai és katonai kör üléseinek részleteit ismerő források szerint a politikai szint jóváhagyta, hogy Izrael július hónap folyamán fokozatosan átálljon a háború C szakaszára, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Zöld utat adtak, de a részleteket ismerő források szerint maga az átmenet magában foglalja a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat – és a Libanonnal való tárgyalásokat is.

Az izraeli hadsereg a harcok harmadik szakaszában is erőket kíván hagyni a Philadelphi-folyosón és az övezetet ketté választó Nettzarim-folyosón, és ezzel egyidejűleg küldetéseket és hadműveleteket hajt végre az övezetben.

Joáv Gallant védelmi miniszter a múlt héten az Egyesült Államokba utazott, hogy megvitassa az amerikai kormánnyal a gázai harcok végső szakaszába való átmenetelt. Ezen túlmenően a magas rangú amerikai tisztviselőkkel tartott találkozókon prezentálásra került a védelmi szervezet háború utánra vonatkozó programja.


Északi front: Izrael július második felében kezdi meg offenzíváját Libanon ellen, hacsak a Hezbollah terrorszervezet nem áll le támadásaival, jelentette a német Bild hétfőn diplomáciai forrásokra hivatkozva. A lap szerint a Hezbollahnak nem áll szándékában leállítani Izrael elleni támadásait a gázai háború befejezéséig.

A német Lufthansa Airlines korábban a nap folyamán bejelentette, hogy július végéig felfüggeszti éjszakai járatait Bejrútba az Izrael és a Hezbollah közötti teljes körű háború miatt. A nappali járatok továbbra is járni fognak.

A német kormány sürgette állampolgárait, hogy hagyják el Bejrútot, ahogy más országok is, köztük Hollandia, Kanada, Kuvait és Macedónia is tették. Az amerikai bejrúti nagykövetség felszólította polgárait, hogy gondolják át a tervezett libanoni látogatásokat, és a már az országban tartózkodókat, hogy kerüljék el a szíriai és izraeli határokat.


Rang: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivőjét, Avichai Adraeet tegnap alezredesi rangról ezredesire emelték.


Gyász: Liora Argamani, a nemrégiben kimentett túsz, Noa Argamani édesanyja agydaganat következtében elhunyt, hosszan tartó betegség után.

A tel-avivi Ichilov kórház, ahol Argamanit kezelték, közölte, hogy „utolsó napjait lánya, Noa mellett, aki hazatért a fogságból, és közeli családjával töltötte”.

Argamani videóban kérte a lánya szabadon bocsátását a múlt hónapban végrehajtott hadművelet előtt, amelyben három másik túszt is kiszabadítottak a gázai fogságból, mondván, hogy már nem él sokáig, és látni akarja Noát, mielőtt meghal.

The post Útszéli bomba ölt meg egy katonát Júdea és Szamáriában first appeared on Új Kelet Live.