ujkeletlive

Politika – Ben-Gvir szerint Ronen Bar személye elleni támadást indított Szalmija kiengedésével

A gázai Sifa kórház igazgatója, Mohammad Abu Szalmija hét hónappal letartóztatása utáni szabadon bocsátását követő felháborodás miatt a Sábák belbiztonsági ügynökség tegnap délután szokatlanul hosszú közleményt adott ki rávilágítva a döntés indokaira.

A Sábák közleményében világossá tette, hogy a hadsereg illetve a Börtönszolgálat vezetésével folytatott megbeszélések után engedélyezték számos fogvatartott elengedését annak érdekében, hogy börtönhelyeket szabadítsanak fel. Továbbá, az ügynökség hangsúlyozza, miszerint Szalmija veszélyességének felmérése után döntöttek elengedését illetően, állításuk szerint letartóztatása óta háromszor állt bíróság elé, de vádat nem emeltek ellene.

A Sábák közel egy éve minden lehetséges fórumon, írásban és szóban is figyelmeztet a börtönhelyzet súlyosságára és a fogvatartási helyek számának növelésére vonatkozó kötelezettségre, – tekintettel a terroristák letartóztatásának szükségességére Júdea és Szamária térségében, és a gázai övezetben. A börtönhelyzet súlyossága napi szinten vezet a terrorcselekményekkel gyanúsított személyek letartóztatásának törléséhez, és közvetlenül veszélyezteti az állam biztonságát. Az éjszaka folyamán is lemondtak letartóztatásokat, beleértve olyan személyek letartóztatását, akik terrorcselekményeket terveznek izraeli polgárok ellen,” – áll a közleményben.

Ezen a ponton a Sábák Itamar Ben-Gvir miniszter hivatalára összpontosít, mondván – „sajnos ezek az írásban és szóban tett megkeresések, amelyeket az összes releváns szervhez, elsősorban a nemzetbiztonsági minisztériumhoz intéztünk, nem vezettek eredményre, és a valóságban nem növekedett a fogvatartási helyek száma a szükségleteknek megfelelően.”

Az ötven palesztin, közöttük Szalmija kiengedéséről szóló hír és nyomában kialakult politikai vihar közepette értelemszerűen Ben-Gvir felelőssége (is) előterbe került a héber médiában és a közösségi platformokon cirkuláló hírekben, ezért a nemzetbiztonsági miniszter hárítva az ellene szóló kritikákat, a 14-es csatornának nyilatkozva a Sábák vezetője ellen indított támadást, és közölte – „Ronen Bar szándékosan engedte szabadon a Sifa igazgatóját.”

Tovább élezve a korántsem újkeletű feszültséget a belbiztonsági ügynökséget vezető Barral, Ben-Gvir azt állítja – „megfenyegetett és szándékosan tette.”

A 14-es csatorna riporterének kérdésére, miszerint Bar „szándékosan ártott neki,” a miniszter közölte – „teljesen egyértelmű, így működnek. Így működik a biztonsági szolgálatunk, így működik Ronen Bar, a Sábák vezetője.”

Továbbá, Ben-Gvir a Sábák azon állításaira, miszerint a foglyokat a börtönökben és a büntetés-végrehajtási szolgálat létesítményeiben tapasztalható helyhiány miatt engedik szabadon, elismerte – „összezsúfoltuk a terroristákat, igen, szűkösen élnek,” majd arra irányította a beszélgetést, hogy Bar egy héttel korábban levélben azzal fenyegette meg, hogy amennyiben a feltételek nem változnak, szabadon engedik a terroristákat.

A miniszterek és az ellenzék kritikája közepette botránnyá dagadó esettel kapcsolatban Binjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter szintén hárította a felelősséget, mondván nem tudtak az ominózus szabadon bocsátásokról.

Netanjahu korábban azt állította, hogy a Legfelsőbb Bíróság legalábbis részben felelős a szabadon bocsátásért, emellett „súlyos hibának” nevezte a történteket, és elrendelte egy ügynökségközi testület létrehozását, amely a jövőben felügyeli a fogvatartottak kihallgatását követő szabadon bocsátásáról szóló döntéseket.

Ennek az embernek [Szalmija], akinek a felelőssége alatt meggyilkolták és fogva tartják az elraboltjainkat, a helye a börtönben van,” – közölte a miniszterelnök. Korábbi állítását miszerint nem volt tudomása a döntésről, a 13-as csatornának nyilatkozó forrás azonban cáfolta, mondván Netanjahu már csütörtökön tájékozódott a várható szabadonbocsátásról, amikor a  Nemzetbiztonsági Tanács egyik képviselőjét kérdezte a kabinet ülésén, aki állítólag azt válaszolta, hogy már dolgoznak az ügyön.

A beszámolóra reagálva a miniszterelnök hivatala tagadta, hogy a foglyok szabadon bocsátásáról már végleges döntés született volna, amikor a múlt héten tárgyalt róla, és ismételten ragaszkodott ahhoz, hogy nem tájékoztatták.

Miközben a Sábák szerint a börtönválság negatív stratégiai következményekkel jár Izrael számára, mindenekelőtt a háború folytatásának nemzetközi legitimációja szempontjából, veszélyt jelentve az ország biztonságának jövőjére nézve, azt is hangsúlyozza közleményében, hogy a foglyok rossz körülményei a nemzetközi jog szerint bűncselekménynek minősülhetnek, és ártanának Izrael azon képességének, hogy megvédje magát a Nemzetközi Büntetőbíróság által megjelölt esetleges elfogatóparancsokkal szemben.

A Ben-Gvir alá tartozó Börtönszolgálat hárítva a kritikákat, azonban azt állítja hogy október 7. óta felgyorsította a börtönök kiépítését, 2500 férőhelyet biztosítva a biztonsági elítéltek számára, míg a következő hónapokban 936 új férőhellyel bővül a kínálat. Továbbá, azt ígérik, hogy az év végéig további 1200 férőhelyet építenek egy sürgősségi építési projekt keretében.

Összegezve, a belbiztonsági ügynökség ritkán kényszerül magyarázkodásra, de az október hetedikei mészárlások, az azóta is zajló háború és politikai érdekcsatározások során kialakult felelősségvállalás-hárítás számos esetében került az ellenzék által is hangsúlyozott érték- és funkcionális szétesés csapdájába, ahogyan a hadsereg és a védelmi rendszer is.

The post Ben-Gvir szerint Ronen Bar személye elleni támadást indított Szalmija kiengedésével first appeared on Új Kelet Live.