Avi/ujkelet.live

A háború 269. napja, déli front: Miután ma reggel mintegy húsz rakétát lőttek ki a dél-gázai Khan Juneszből az izraeli határközösségekre, az Izraeli Védelmi Erők felszólította a város északi negyedeinek palesztin lakosait, hogy távozzanak a kijelölt humanitárius zónába.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes térképet is csatolt a felhíváshoz.


Netzarim: A hadsereg délután közölte, hogy semmisítettek egy közelmúltban talált 1 kilométer hosszú alagutat a 99. hadosztály alá tartozó csapatok a Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosó területén.

Az alagútnak több elágazása volt, amelyeket a terroristák a környéken való mozgáshoz használtak.

Szintén a Netzarim folyosón az Alexandroni Tartalékos Gyalogdandár és a 8. Tartalékos Páncélosdandár a két hónapja tartó bevetésükön több tucat fegyverest öltek meg, és terrorcsoportokhoz tartozó több mint 100 helyszínt semmisítettek meg.

Az említett helyszíneken fegyverraktárak, megfigyelőállomások, rakétakilövő helyek és alagutak is voltak.

A hadsereg szerint a közelmúltban légicsapást hajtottak végre egy mecset ellen, amelyet terroristák használtak gyülekezési helyszínként, és a támadást követően másodlagos robbanásokat azonosítottak, ami arra utal, hogy a helyszínt fegyverek tárolására használták.


Rafah: Az izraeli hadsereg este arról számolt be, hogy a kommandós dandár, a 401. páncélosdandár és a Jahalom elit harcmérnöki egység csapatai hírszerzési információk alapján rajtaütést hajtottak végre a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik létesítményében és földalatti rakétagyártó telephelyén a dél-gázai Rafah északnyugati Tel Szultán negyedében.

A földalatti létesítményt rakétaalkatrészek és nagy hatótávolságú rakéták gyártására használta a terrorszervezet.

A helyszínen végrehajtott rajtaütés közben a kommandósok és az elit harcmérnökök fegyveres terroristákkal harcoltak a föld felett és alatt, valamint drónok és irányított rakéták segítségével megöltek több terroristát.

Az izraeli hadsereg szerint ez a Palesztin Iszlám Dzsihád legnagyobb rakétagyártó telephelye az övezetben, amit találtak, és az elmúlt években több száz lövedéket gyártottak benne.

,,A komplxum és a földalatti esztergagépek megsemmisítése rontotta a szervezet azon képességét, hogy Izrael területe felé indítható rakétákat gyártson” – közölte a hadsereg.


Északi front: Izraeli vadászgépek hétfőn a Hezbollah két katonai épületét támadták, melyekben terroristák voltak a dél-libanoni Ajta as-Sabban.

További katonai épületeket és terror-infrastruktúrákat támadtak még Markabában, Hulában és Kafr Kilában.

Mindeközben öt rakétát lőttek ki Libanonból Maajan Baruch közösségre. A lövedékek nyílt területeken csapódtak be, sérülés nem történt. Egy-egy rakétát lőttek ki Dovevre és Ramot Naftalira melyek szintén nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.


Helyzet: Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet Joe Biden elnök tűzszüneti javaslatára úgy reagált, hogy ,,megpróbált új feltételeket szabni, mozgatni a vonalat, visszatáncolni korábban elfogadott pozíciókból, és további engedményekre törekedett”.

,,Amikor ez a konfliktus véget ér, nem lehet és nem is szabad vákuummal végződnie” – folytatta Blinken. ,,Ha nem állunk készen, ha a régió nem áll készen, akkor vákuum lesz… A vákuumokat általában rossz dolgok töltik be, mielőtt megtelnének jóval.”

,,Három dolog elfogadhatatlan Gáza jövője szempontjából: egy izraeli megszállás; a Hamász, amely állandósítja vezetését; vagy káosz, anarchia, törvénytelenség”.

Libanonról Blinken azt mondta, hogy ,,egyik fő szereplő sem akar háborút… Másrészt vannak olyan erők és momentumok, amelyek ebbe az irányba vezethetnek.”

Blinken hozzátette, hogy a gázai háború befejezése ,,kritikus” ahhoz, hogy diplomáciai úton megállapodás szülessen Izrael és Libanon között, mondván, hogy ,,a Hezbollah a gázai helyzethez köti, amit tesz, és jelezte, hogy abbahagyja a lövöldözést Izraelre, ha tűzszünet jön létre.”

The post Kiürítés, alagút és rakétagyár megsemmisítés Gázában first appeared on Új Kelet Live.