Avi/ujkelet.live

A háború 271. napj, déli front: A 98. hadosztály csapatai Gázaváros Szedzsaijja negyedében folytatják célzott rajtaütéseiket, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

  • Az ejtőernyősök több mint ötven terror-infrastruktúrát romboltak le az elmúlt 24 órában, alagút nyílásokat és fegyvereket lokalizáltak, köztük Kalasnyikovokat, gránátokat, töltényeket és egyéb hadifelszerelést.
  • A Gázai övezet középső részén a 99. hadosztály csapatai légicsapást irányítottak terroristákra, akik közvetlen veszélyt jelentettek rájuk.
  • A dél-gázai Rafahban a 162. hadosztály csapatainak irányításával vadászgépek leromboltak számos terror-infrastruktúrát és terroristákat likvidáltak a térségben.
  • Az egyik támadás során a Nahal-dandár irányításával légicsapást mértek egy katonai épületre, melyben két terrorista tartózkodott.

Északi front: A német hírszerzés helyettes vezetője, Ole Diehl hétvégén Libanonban találkozott a Hezbollah terrorszervezet rangsorban második tisztviselőjével, Naim Kasszemmel, hogy megvitassák az izraeli-libanoni határon tapasztalható háborúval fenyegető feszültséget, jelentette kedden a Hezbollahhoz köthető Al Akhbar. Németország igyekezett közvetlenül kommunikálni az Irán által támogatott csoporttal, hogy megakadályozza a háborút” – állította a lap.

  • A németek perspektívájából nézve: A találkozót követően a Bild hétfőn diplomáciai forrásokra hivatkozva arról számolt be, Izrael július második felében kezdi meg offenzíváját Libanon ellen, hacsak a Hezbollah terrorszervezet nem áll le támadásaival. A lap szerint a Hezbollahnak nem áll szándékában leállítani Izrael elleni támadásait a gázai háború befejezéséig.
  • A német Lufthansa Airlines hétfőn bejelentette, hogy július végéig felfüggeszti éjszakai járatait Bejrútba az Izrael és a Hezbollah közötti teljes körű háború miatt. A nappali járatok továbbra is járni fognak.
  • A német kormány sürgette állampolgárait, hogy hagyják el Bejrútot, ahogy más országok is, köztük Hollandia, Kanada, Kuvait és Macedónia is tették.

Naim Kasszem kedden az AP-nek adott hosszú interjújában a következőt nyilatkozta a gázai háborúval kapcsolatban: ,,Ha ami Gázában történik az tűzszünet és nem tűzszünet, háború és nem háború közötti, nincs válaszunk arra, hogyan reagálnánk erre az állapotra, mert nem ismerjük a formáját, hatását és következményeit.”

Kijelentette továbbá, hogy Izrael jelenleg nem rendelkezik a képességekkel, és még nem döntött a Hezbollah elleni teljes körű háborúról, és óva intette a zsidó államot a harcok eszkalálódásától; „Még ha korlátozott offenzíváról is beszélünk, amiről [Izrael] úgy véli, hogy nem lesz belőle totális háború.”

,,Izrael eldöntheti, hogy teljes, korlátozott vagy részleges háborút akar-e” – mondta, de hangsúlyozta, hogy az Ellenállás válaszára ez nem lesz érvényes és tisztázta, hogy ha Izrael háborút indít Libanon ellen, azt jelenti, hogy nem kontrollálja annak hatókörét vagy azt, hogy kik vesznek részt benne.

Júdea és Szamária: Több mint 70 határrendész érkezett reggel evakuálni Tzur Harel illegális előőrsöt Binjáminban.

A Polgári Adminisztráció tájékoztatása szerint zsidó rendbontók felgyújtottak egy autót és gumiabroncsokat égettek az úton a helyszín bejáratánál, hogy késleltessék a kiürítést. A zavargások részeként voltak lakosok, akik elbarikádozták magukat.

A helyi lakosok kövekkel és Molotov-koktéllal dobálták meg a biztonsági erőket és járműveiket, megrongálva egy alezredes járművét. Ezenkívül a tűzoltóság azt állítja, hogy egy tűzoltócsapat járművére kövekkel és festékkel támadtak. Továbbá a helyszínen lévő biztonsági erők egyik járműve lerobbant, miután a gázolajtartálya megsérült a rádobált kövektől.

Az ügyet ismerő források szerint az előőrs erőszakos nacionalista tevékenység forrása volt, olyan cselekedeteké, amelyek a terület destabilizálásával fenyegettek. Ez a polgári közigazgatás vezetőjét, Hisam Ibrahim dandártábornokot gyors akció végrehajtására késztette az előőrs kiürítésére, hogy Júdea és Szamária továbbra másodlagos aréna maradjon.

: Binjámin Netanjahu miniszterelnök valószínűleg találkozni fog Joe Biden amerikai elnökkel, amikor az izraeli miniszterelnök a hónap vége felé Washingtonban lesz, hogy beszédet mondjon a Kongresszus közös ülésén, erősítette meg kedden a Fehér Ház.

„Az elnök három évtizede ismeri Netanjahu miniszterelnököt. Valószínűleg találkozni fognak, amikor a miniszterelnök itt lesz azon a héten, de jelenleg nincs mit bejelentenünk”.

Netanjahu július 24-én szólal fel a Kongresszus előtt. Ez lesz a miniszterelnök első washingtoni útja, amióta 2022 decemberében visszatért a hatalomba.

Riport: A The New York Times kedden arról számolt be, hogy Biden azzal fenyegetőzött, hogy megvonja Izrael támogatását, ha jelentős megtorlást hajt végre Irán ellen.

„Hadd fejezzem ki magam kristálytisztán… Ha nagy támadást indítasz Irán ellen, akkor magadra maradsz” – idézte a Times Biden Netanjahunak mondott szavait a telefonhívás során, amelyet a lap „leckéztetésnek” minősített a sikeresen meghiúsított április 14-i támadást követően.

Netanjahu állítólag keményen visszavágott Bidennek, hangsúlyozva, hogy vissza kell ütni Iránnak, elkerülve a gyengének látszódást.

„Csináld ezt, és én kiszállok” – mondta Biden Netanjahunak. ,,Elégedj meg a győzelemmel”.

The post Frontok és gondok, és Biden-Netanjahu-Irán first appeared on Új Kelet Live.