Avi/ujkelet.live

A háború 271. napja, Júdea és Szamária: Tegnap este az izraeli hadsereg dróntámadást hajtott végre a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban. A támadás célpontja bombát elhelyező terroristák egy csoportja volt.

Egy katonai forrás szerint a hadsereg nyomon követte a terrorsejtet, és lesből támadt rájuk, amikor azok útszéli bombát kezdtek elhelyezni Nur Samszban. A csapás helyszíne körülbelül 100 méterre volt attól a helytől, ahol egy izraeli katona meghalt egy útszéli bomba következtében hétfő reggel.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma négy halottról számolt be a dróncsapás következtében.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet terror-infrastruktúráira a dél-libanoni Blidában, Jarunban és Tajr Harfában. Ezeken felül Ajtarunban célba vettek egy katonai épületet.

A tüzérség pedig ,,fenyegetések elhárítása” céljából területeket ágyúzott Labbuneh és Chichine közelében.

Hol van: A Hamász terrorszervezet tisztviselői a Gázai övezetben és azon kívül azt nyilatkozták a szaúdi tulajdonú londoni székhelyű A-Sharq Al-Awsat újságnak, hogy a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar hollétéről csak két-három személy tud.

A források azt állították, hogy rejtőzködési képessége, valamint az, hogy Izrael képtelen elérni őt, nem arra utal, hogy el van vágva a kommunikációtól a mozgalom vezetőivel.

Szinwar különösen naprakész mindenben, ami a tárgyalásokkal kapcsolatos, és ,,minden kezdeményezést megvizsgál, mérlegel és véleményt nyilvánít”. Még a Hamász övezeten kívüli vezetőivel is konzultál különféle módokon – miután Izrael likvidálta Iszmail Hanije, a Hamász politikai szárny vezetőjének három fiát, Szinwar felhívta.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerint a katonák legalább 900 terroristát öltek meg a dél-gázai Rafahban az ott folyó hadművelet közepette.

,,Amit a szemünkkel láttunk… több mint 900 halott terrorista, köztük parancsnokok, legalább egy zászlóaljparancsnokkal, sok századparancsnokkal és sok operatívval” – mondta Halevi a katonáknak egy előretolt logisztikai bázison tett látogatása során a Gázai övezet déli részén.

A vezérkari főnök szerint a hadsereg folytatja a Hamász infrastruktúrájának lerombolását Rafahban, beleértve az alagutakat is. ,,Ez időbe telik, ezért ez a hadjárat hosszú, mert nem akarunk úgy távozni, hogy az infrastruktúra megmarad Rafahban”.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este palesztin forrásokat idézett, akik szerint a helyzet a Hamász Rafah Dandárjánál még mindig nem olyan súlyos, mint ahogy az izraeli politikai források próbálják a nyilvánosságnak eladni.

  • A Rafah Dandárnak általában valamivel több mint 3000 terroristája van, akik közül sokan elmenekültek a városból, hogy megőrizzék a dandár jövőbeli kapacitását.
  • A dandár négy zászlóaljból áll: A dél-rafahi Jabna zászlóaljra vereséget mértek, a kelet-rafahi zászlóalj részben kárt szenvedett, a város központjában lévő Sabura zászlóalj, nyugaton pedig a Tel el-Szultan zászlóalj továbbra is működik.

Helyzet: A KAN tegnap esti riportja szerint a Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott keddi megbeszélésen a Gázai övezetben bevetett hadosztályok négy parancsnoka kijelentette: „Az Izraeli Védelmi Erők Gázai övezetben elért eredményei egyre gyarapodnak, és közelebb visznek a Hamász zászlóaljak szétbontásához. Lassúságról beszélni bántó és káros, alapos munkát végzünk, a földalatti rombolás pedig egy hosszú ideig tartó művelet, de nincs lassúság, addig küzdünk, amíg el nem érjük a célokat.”

Ezzel együtt a hadosztályparancsnokok elmondták, hogy kilenc hónap intenzív harc után a manőverező erők között kiégés tapasztalható, a tartalékos harcosok és parancsnokok körében pedig kritika éri az egyenlő teherviselés hiányát – az ultraortodoxok besorozásának ügye – és az elégtelen kompenzációt, és ennek negatív hatása van a terepen.

Vizsgálat: Matanjahu Englman állami számvevő kedden kijelentette, hogy vizsgálatot indíthat arra vonatkozóan, hogy a gázai Sifa Kórház igazgatóját, Mohammad Abu Szalmiját, akit a Hamásszal való együttműködéssel gyanúsítanak, miként engedték ki az izraeli hatóságok a hét elején.

Englman kijelentette, hogy kérni fogja, hogy Netanjahu miniszterelnök adjon át neki minden olyan anyagot, amely a belső vizsgálatok során kiderül arra vonatkozóan, hogy miért engedték szabadon Abu Szalmiját, annak ellenőrzése érdekében, hogy a hiba a biztonsági kérdésekről szóló döntéshozatali folyamat mélyebb problémáit tükrözi-e.

The post Riport: 2-3 személy tudja, hol van Szinwar first appeared on Új Kelet Live.