ujkeletlive

Azt követően, hogy Izrael szerdán megkapta a Hamász terrorszervezet Katar és Egyiptom által közvetített legújabb válaszát az október hetedikei mészárlások idején elrabolt és azóta is Gázában fogvatartott 120 fogoly szabadon bocsátása érdekében megfogalmazott háromfázisú izraeli javaslattal kapcsolatban, jelentősen felgyorsultak az események.

Joe Biden elnök tegnap este telefonon tárgyalt Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, aki tájékoztatta az elnököt azon döntéséről, hogy Izrael résztvesz a túszalku-javaslat további  tárgyalásain.

A politikai-biztonsági kabinet csütörtök esti ülésén szintén napirendre tűzte a javaslattal kapcsolatos Hamász-válasz, és a megfelelő izraeli reakció megvitatását. A tárgyalások folytatására vonatkozó döntését megelőzően Netanjahu a tárgyalók számára azonban egyértelművé tette, – „a háború csak az összes cél elérése után ér véget, és egy perccel sem korábban.

Az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során a Miniszterelnöki Hivatal szerint Netanjahu újfent megismételte Izrael rendíthetetlen elkötelezettségét háborús céljai mellett, míg a Fehér Ház által kiadott közlemény arról számolt be, hogy az elnök üdvözölte „a miniszterelnök azon döntését, hogy felhatalmazza tárgyalóit az amerikai, katari és egyiptomi közvetítőkkel való  tárgyalásra az alku lezárása érdekében.”

A két vezető emellett megvitatta az Izrael és a Hezbollah közötti feszültség enyhítésére irányuló erőfeszítéseket. Netanjahu közölte az elnökkel, miszerint a zsidó állam olyan diplomáciai megoldást akar találni, amely lehetővé teszi, hogy az izraeli kitelepített lakosok visszatérjenek északi otthonaikba, – nyilatkozta a Fehér Ház illetékese az Axiosnak.

Visszatérve a túszalku-javaslatra, a Fehér Ház magas rangú tisztviselője arra utalt [Axios], hogy Biden és csapata az elmúlt órákban tanulmányozta a Hamász válaszát, és arra a megállapításra jutott, hogy az „előreviszi a folyamatot,” és alapot nyújt a megállapodás eléréséhez.

A nyilatkozó tisztviselő „áttörésnek” nevezte a Hamász válaszát, és kiemelte, hogy a tárgyalások „kulcsfontosságú vitás pontja” a megállapodás első és második szakasza közötti átmenet volt, de úgy tűnik „most mindkét fél egyetért a keretrendszerrel, ugyanakkor a megállapodás végrehajtásának részletei még sok erőfeszítést igényelnek, – tette hozzá.

A terrorcsoport várhatóan továbbra is állandó tűzszünetre vonatkozó kötelezettségvállalást fog követelni, esetleg még az első fázis befejezése előtt, de nem feltétlenül ragaszkodna hozzá, ami megnyitotta az utat a részletesebb tárgyalások előtt a megállapodás létrejötte érdekében, és erre az óvatos optimizmusra utalt Biden elnök is a miniszterelnökkel folytatott beszélgetése során, mondván „ideje lezárni” a gázai túsz és tűzszüneti megállapodást.

A terítéken lévő javaslatot a korábbi izraeli hadikabinet hagyta jóvá, és egy három fázisban megvalósuló megállapodást tartalmaz, amely a Hamász által fogva tartott 120 túsz szabadon bocsátásához és „fenntartható nyugalomhoz” vezetne Gázában.

Az első szakasz a humanitárius esetekre összpontosít, és 42 napos tűzszünetet foglal magában a Hamász által fogvatartott nők, katonák, 50 év feletti férfiak és kritikus egészségügyi állapotú férfi foglyok szabadon bocsátásáért. Cserébe Izrael mintegy 900 palesztin foglyot engedne szabadon, köztük több mint 150-et, akik izraeliek megöléséért életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik.

Továbbá, izraeli tisztviselők szerint a Hamász válasza lehetővé teszi, hogy megállapodásra jussanak a 8. és 14. cikkelyről, ami a felek közötti eddigi legsúlyosabb ellentétet jelentette.

A 8. cikk – az Izrael és a Hamász közötti tárgyalásokat vázolja fel, amelyek a megállapodás első szakaszának végrehajtása során kezdődnének. A terrorszervezet beleegyezett, hogy az Egyesült Államok által javasolt és Izrael számára elfogadható szóval helyettesítsék a korábban a további tárgyalásokat megakasztó megjelölést. Megjegyezve ugyanakkor azt is, hogy az új megfogalmazás továbbra is kétértelműséget biztosítana mindkét fél számára a megállapodás első szakaszát illető tárgyalások során.

Emellett, a Hamász szeretné megváltoztatni a javaslat 14. cikkének megfogalmazását aszerint, hogy az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom „mindent megtesz” a tárgyalások folytatásáért, míg nem születik döntés a megállapodás második szakaszáról, – helyett az „elkötelezik” magukat erre passzus szerepeljen benne. Izrael azonban ezt a követelés a felek közötti további tárgyalások során oldaná meg.

A jelenlegi állás szerint David Barnea kémfőnök az izraeli küldöttséggel rövidesen megérkezik Dohába, ahol várhatóan találkozik Mohammed Bin Abdul Rahman al-Thani sejk katari miniszterelnökkel.

Összességében, Izrael szerint a lényeg az, hogy a Hamász válasza olyan rugalmasságot tartalmaz, amely lehetővé teszi a felek számára, hogy belépjenek az alku első szakaszába, miközben vállalják annak kockázatát, hogy a következő szakaszok nem valósulnak meg.

The post Túszalku: Biden-Netanjahu beszélgetés a Hamász válasza nyomán felgyorsult események hátterében first appeared on Új Kelet Live.