Avi/ujkelet.live

A háború 274. napja, gyász: 81 éves korában elhunyt Dr. Jichák Jifat, egyike annak a három ejtőernyősnek, akiket egy ikonikus fotón megörökítettek az 1967-es hatnapos háború során felszabadított Siratófalnál, jelentette szombaton a héber média.

Jifat, egy nőgyógyász Kirjat Malachiból, David Rubinger ikonikus fotójan látható, amint Cion Karaszenti és Chaim Osri között állva a Siratófalra tekint a katonaság győzelme után a fontos szent helyen.

Vasárnap helyezik örök nyugalomra lakhelyén, Ge’ában, Askelon közelében.


Déli front: Szombaton három rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a határ melletti izraeli közösségekre. A lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.


Harcok: A Nahal-dandár harcosai a dél-gázai Rafahban átfésülik a terroristák által harcszervezésre használt tereket, és átkutatják a lakóépületekben található alagút nyílásokat, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

Az egyik művelet során az erők lokalizáltak majd megsemmisítettek egy földalatti raktárt, benne fegyverekkel, bombákkal, töltényekkel és rakétákkal.

Az elmúlt napok tevékenysége során a dandár megsemmisítette a becsapdázott épületet, ahol július 1-jén a 21 éves Ori Jichák Hadad őrmester elesett.


Júdea és Szamária: A Ramallahtól északra fekvő Turmusz Ajja palesztin falu farmerei szombaton felvételt készítettek a mezőgazdasági területeken és olajfaligetekben kitört tűzről, mondván, a gyújtogatást izraeli telepesek követték el.

Továbbá álarcos telepesek a keményvonalas Jichár telepről kövekkel dobálták meg a palesztin Madama falu házait és tüzeket gyújtottak. Letartóztatás nem történt.


Túszok: A Gázában fogva tartott izraeli túszok családtagjainak egy csoportja szombat este az izraeli hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállása előtt gyűlt össze a heti tiltakozás előtt, arra sürgetve a kormányt, hogy állapodjon meg a Hamász terrorszervezettel a túszok szabadon bocsátásáról.

,,Hosszú hónapok óta most először reménykedünk” – mondta Einav Zangauker, akinek fiát, Matant a Hamász október 7-én elrabolta, és Gázában tartja fogva.

,,Ez egy esély, amit nem lehet elszalasztani!… [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök], láttuk, ahogy újra és újra megtorpedóztad a megállapodásokat az igazság pillanatában, minden alkalommal darabokra törve szívünket. Ne merészeld összetörni a szívünket újra!”

Zangauker megjegyezte, hogy a miniszterelnöknek kötelessége hazahozni azokat a túszokat, akiket szerinte október 7-én cserben hagyott.

„Csak a közvélemény nyomásával lehet megállapodást elérni. Gyertek velünk az utcára” – mondta.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post Hírek és 1 másik másik háború emlékezete first appeared on Új Kelet Live.