Avi/ujkelet.live

A háború 284. napja, déli front: Röviddel délután 1 óra után megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti öt közösségben.

Szderot önkormányzata szerint három rakétát lőttek ki a városra, egyet elfogtak a légvédelmi rendszerek.

Egy személy könnyebben megsérült, miközben fedezéket keresett.

Ez volt az első rakétatámadás, mióta Izrael szombaton megkísérelte likvidálni a Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetőjét, Mohamed Deifet. Az izraeli védelmi szervezetek úgy vélik, nagyon nagy az esélye, hogy a művelet sikeres volt.


Szinwar: A CIA úgy értékeli, hogy a Hamász terrorszervezet gázai vezetőjére, Jechíje Szinwarra fokozott nyomás nehezedik saját katonai parancsnokai részéről, hogy fogadja el a fegyverszüneti megállapodást és vessen véget az Izraellel folytatott háborúnak, mondta Bill Burns, a CIA igazgatója egy zárt ajtós konferencián szombaton, idézett a CNN egy forrást, aki jelen volt.

Szinwart, az október 7-i mészárlás kulcsfontosságú tervezőjét nem „aggasztja a halandósága”, de nyomással néz szembe, hogy őt okolják a gázai szenvedések óriási mértékéért – mondta Burns a konferencián a forrás szerint.

Az amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, hogy Szinwar szülőhelye, Khan Junesz alatti alagutakban rejtőzik Gázában, és ő a legfontosabb döntéshozó a Hamász részéről abban, hogy elfogadják-e a megállapodást.

A belső nyomás, amellyel Szinwar most szembesül, új volt az elmúlt két hétben, beleértve a saját magas rangú parancsnokainak felhívásait is, akik már belefáradnak a harcba, mondta Burns.

Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Szinwar nem akarja tovább uralni Gázát, és Izrael és a Hamász is aláírt egy „ideiglenes kormányzási” tervet, amely a tűzszünet második szakaszában kezdődik, és melyben egyikük sem ellenőrizni Gázát, mondta egy amerikai tisztviselő a CNN-nek.


Fenyegetés: A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus pártból Orit Sztruck letelepedési és nemzeti missziós miniszter kedden a gázai határnál lévő Kerem Salomban tett látogatása során tisztázta, hogy „ha távozik az izraeli hadsereg a Netzarim-folyosóról és a Philadephi-folyosóról, akkor szétbontjuk a kormányt, ezt [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] nagyon jól tudja”.

  • A Netzarim-folyosó kettészeli a Gázai övezetet, és az ott állomásozó katonák megakadályozzák a lakosok visszatérését az övezet északi részére.
  • A Philadelphi-folyosó az egyiptomi-gázai határ mentén fut.

Megjegyzendő, hogy az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden által körülbelül egy hónapja előterjesztett izraeli javaslatban, amely az Izrael és a Hamász közötti jelenlegi tárgyalások alapját képezi, Izrael beleegyezett a Netzarim-folyosóról való távozásba. a tűzszünet első szakaszában a 22. napon, a második szakaszban pedig a Gázai övezetből való teljes kivonulásba.


Új felvétel: A Hamász által október 7-én túszul ejtett őrszemként szolgáló katonanők családtagjai bejelentették, hogy kedd este nyilvánosságra hoznak felvételeket a lányaik fogságban töltött első napjairól.

A családtagok azonnali találkozót követelnek Netanjahu miniszterelnökkel, és felszólítják, hogy fogadja el a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodást, mielőtt a jövő héten az Egyesült Államokba utazna.

  • A gázai határon lezajlott mészárlás első óráiban a biztonsági kamerákat figyelő női katonák közül 15-öt meggyilkoltak a Nahal Oz katonai bázison, hetet pedig túszul ejtettek és Gázába hurcoltak.
  • Liri Elbag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa és Naama Levy még mindig a Hamász fogságában vannak. Ori Megidist kiszabadította a hadsereg. Noa Marcianót meggyilkolták Gázában, holttestét a hadsereg megtalálta és Izraelbe szállította.

A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma májusban nyilvánosságra hozta a felvételt a túszul ejtésükről.


Riport: Amint a Hamász terrorszervezet elleni háború október 7-én elkezdődött, Binjámin Netanjahu miniszterelnök elrendelte, hogy kapcsolják ki a hadsereg rögzítőrendszerét a hadsereg főhadiszállásának parancsnoki központjában, ahol minden biztonsági kabinet ülést és egyéb védelmi vonatkozású ülést tartottak azokban a napokban, jelentette kedden a Haaretz. A hadsereg eleget tett ennek a parancsnak.

Normális esetben a rögzítő rendszer automatikusan működik, és mindent rögzít, ami ott történik. Netanjahu azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a biztonsági kabinet üléseit és minden más általa meghatározott ülést csak a Miniszterelnöki Hivatal rögzítsen vagy dokumentáljon, az Izraeli Védelmi Erők nem.

A parancsot Netanjahu egykori katonai titkára, Avi Gil vezérőrnagy továbbította a parancsnoki központ műveleteiért felelős két katonatisztnek – a Műveleti Igazgatóság vezetőjének és a Műveleti Dandár vezetőjének.

Amint a biztonsági helyzet ezt lehetővé tette, Netanjahu a biztonsági kabinet összes ülését áthelyezte tel-avivi irodájába, amely ugyanabban az épületben található, ahol a hadsereg főhadiszállása. Netanjahu köreiben egy forrás azt mondta, hogy szívesebben tartja a találkozókat egy általa ellenőrzött helyen, semmint bízzon a hadseregben, hogy nem rögzíti a találkozókat.

  • Nadav Ejál szerda este a Ynet hírportálon arról számolt be, hogy Avi Gil vezérőrnagy, Netanjahu miniszterelnök volt katonai titkára néhány hónappal ezelőtt felvette a kapcsolatot a főügyésszel, és figyelmeztetett, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tisztviselői megpróbálták megváltoztatni a biztonsági kabinet üléseinek jegyzőkönyveit a jelenlegi háború alatt, valamint a telefonos biztonsági eligazításokét a döntéshozókkal, élén Netanjahuval. 
  • A jelentés szerint a Miniszterelnöki Hivatal tisztviselői felvették Gillel a kapcsolatot, és figyelmeztették, hogy a személyzet számos titkos megbeszélés végén megpróbált ,,belenyúlni” a jegyzőkönyvekbe vagy átiratokba, amelyek közül az egyik egy ,,jelentős politikai esemény” érzékeny előkészületeivel foglalkozott. Gil levélben továbbította az információkat Gali Baharav-Miara főügyésznek.
  • A Ynet riportja szerint a védelmi tisztviselőket tájékoztatták az ügyről, és közülük néhányan megjegyezték az átiratok és a találkozókon elhangzottak közötti eltéréseket. Magas rangú politikai tisztviselők pedig azt állították, hogy a hadikabinet egyes üléseit a miniszterelnöki hivatalban tartották, nem pedig a tel-avivi védelmi főhadiszálláson – ahol ezek rögzítésre kerülnek.
  • A Miniszterelnöki Hivatal válaszában ,,totális hazugságnak” nevezte a jelentést, hozzátéve, hogy ,,aki ismeri a munka gyakorlatát, tudja”, hogy az állítólagos cselekmények nem történhettek meg.

The post Rakétatámadás Gázából, Szinwar, politikai fenyegetés, és 1 riport first appeared on Új Kelet Live.