ujkeletlive

Ultraortodox-sorozás számokban

Minden 1000 harci szolgálatra toborzott ultraortodox katona révén évente 833 ezer napnyi harci tartalékos szolgálatot takarítanának meg, ami évente 10-14 tartalékos szolgálati nappal csökkentené a katonaság terheit. Mindez összességében évi 1,3 milliárd sékel megtakarítást jelent.

Az említett becsült adatokat a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága vitája során a Pénzügyminisztérium mutatta be a háború növekvő védelmi költségei és a háredi katonák besorozásának lehetséges előnyeit vázoló elemzése során.

A pénzügyi tárca többek között azt állítja, hogy a sorkötelezettség és a tartalékos szolgálat meghosszabbítása évente több mint 10 milliárd sékelbe kerül, ezzel szemben minden 1000 ultraortodox katona, akit harci szolgálatra soroznak be, évente 1,3 milliárd sékel megtakarítást jelent meg az országnak, hozzátéve azt is, hogy a hadsereg jelenlegi megközelítése, miszerint csak olyan ultraortodoxokat soroznak be, akik dolgoznak, hiba és árt a gazdasági növekedésnek.

Izraelben különösen magas a nem-ultraortodox zsidók foglalkoztatási aránya, és ez eredményezte a legfőbb növekedést az elmúlt évtizedben. Mára azonban nagy szakadék alakult ki az arab nők és a háredi férfiak munkaerő-piaci integrációját illetően, ami Izrael fő növekedési potenciálját fogja jelenteni az elkövetkező években. A munkahelyek minősége önmagában is problémát jelent, ugyanis a dolgozó arab nők csak 56%-át keresik annak, amit a nem-ultraortodox zsidó nők, a háredi férfiak pedig csak 49%-át annak, amit a nem-ultraortodox férfiak. Tehát még ha dolgoznak is, ezen népességcsoportok csak feleannyit keresnek, mint társaik, – közölte a Pénzügyminisztérium.

Továbbá, a magas születési aránynak köszönhetően a háredi közösség 2065-re Izrael lakosságának várhatóan csaknem egyharmadát teszi majd ki, egy olyan akut problémát jelezve előre, amelyet az izraeli gazdaság jövőjének biztosítása érdekében kritikus hozzáállással kell megoldani. A hivatal azt is hozzáteszi, miszerint az ultraortodoxok munkaerőpiacra való bevonása nélkül a GDP éves szintű 13%-os éves csökkenése várható, ami a közvetlen adók 16%-os emelését eredményezi.

A helyzet biztonsági vonatkozása hasonló sürgősségi problémát jelent. A háború szükségletei kihatnak a hadsereg létszámára, ami a kötelező sorkatonai szolgálat meghosszabbítását követeli. A Pénzügyminisztérium szerint a kötelező szolgálat hat hónapos meghosszabbítása évente 6,35 milliárd sékelbe kerül, beleértve azon katonák költségeit is, akiknek el kell halasztaniuk a pályakezdést. Ezen túlmenően a tartalékos szolgálat meghosszabbítása további gazdasági károkat okoz, beleértve a tartalékosok partnerei és házastársai anyagi kárát is, melynek mértéke évente 10 milliárd sékel.

Emellett, a szakma azt is hangsúlyozta, hogy a tartalékosok eleve sokkal többe kerülnek a gazdaságnak, mint a sorkatonák, mivel a munkából való kiesésük miatt a bérekkel azonos szinten kell őket kompenzálni. 

Összegezve, a Pénzügyminisztérium számításai szerint öt tartalékos annyiba kerül, mint kilenc sorköteles katona, így a toborzás kiterjesztése a besorozható ultraortodoxokra jelentősen megkönnyítené a pénzügyi terheket.

Erős szikla hadművelet – szomorú évforduló

Feszült helyzet alakult ki a Tzuk Eitan [Erős Szikla] hadművelet tizedik évfordulóján a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben tartott megemlékezésen először felszólaló Jichák Herzog elnök beszéde közben.

A gyászoló családok a jelenlévő Binjámin Netanjahu miniszterelnököt azzal vádolták, hogy fiaik önfeláldozó harca ellenére sem tudta megakadályozni a Hamász október 7-i mészárlását. Sahar Jaori fiát vesztette el 2014-ben a gázai övezetben harcolva, Herzog beszédét félbeszakítva szégyennek nevezte a miniszterelnök jelenlétét, azt sérelmezve, hogy nem vállalt felelősséget 1800 halott és 120 túsz miatt, megjegyezve azt is, hogy Netanjahu fia [Jáir] mindeközben sértegeti a hadsereg katonáit. Az elkeseredett Jaori kirohanásának csillapítására Herzog elhagyta a színpadot és csendesen próbálta megnyugtatni, majd tovább folytatta a megemlékezést.

Az elnök szavai után Netanjahu szólalt fel, és a kilencedik hónapja zajló Hamász elleni háborút hozva fel példának, azt ígérte, hogy Izrael a győzelemig fog harcolni.

Van egy mondás – az új háborúk eltörlik a régieket. Én ezt nem fogadom el. Még egy évtized után, még egy háború közepette sem felejtünk, és mindenkire emlékezünk. Tisztelgünk hősiességük előtt, és igyekszünk megőrizni magasztos történeteiket,” – mondta a miniszterelnök.

Továbbá, hangsúlyozta – „Szimchát Tóra reggelén a gázai határon történt szörnyű mészárlásról szóló jelentések láttán kijelentettem, hogy háborúban állunk. Világos volt számomra, hogy ami korábban volt, az ezúttal nem fog megtörténni. A korábbi hadműveletek során nagyon súlyos csapásokat mértünk a Hamászra, terroristák ezreit likvidáltuk, parancsnokokat öltünk meg és alagutakat semmisítettünk meg. De ezúttal a szélsőséges körülmények fényében megvoltak a feltételek, és szükség volt egy mélyebb kezelésre,” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a kialakult külső és belső legitimitás révén lehetőség nyílt arra, hogy „ne csak súlyos árat kérjünk a támadóinktól, hanem a végsőkig elmenve egyszer s mindenkorra elpusztítsuk a Hamászt, hogy visszahozzuk túszainkat, és hogy megszüntessünk minden jövőbeli fenyegetést Gázából. Amikor azt mondom, hogy ‘abszolút győzelem,’ akkor erre gondolok.”

Továbbá, megjegyezte – a Hamászra egyre nagyobb nyomás nehezedik az izraeli csapások miatt, ami magas rangú parancsnokainak, illetve terroristák ezreinek kiiktatását jelenti, és ami a miniszterelnök elmondása szerint azért lehetséges, mivel az országra nehezedő nyomás ellenére is „kitartunk jogos követeléseink mellett. Fokozni fogjuk a nyomást a Hamászra, és mindannyiukat visszahozzuk, – az október 7-i túszokat, valamint Oron Sault és Hadar Goldint, Avera Mengisztut és Hisham al-Szayedet,” – utalt az Erős Szikla hadművelet során megölt Saul és Goldin maradványaira, amelyeket még mindig Gázában tartanak fogva, míg Mengisztu és al-Szayed, két mentális betegségben szenvedő civil, akik önszántukból jutottak be az övezetbe, feltételezhetően életben vannak.

Goldin szülei nem vettek részt az állami rendezvényen, helyette a temető bejáratánál tartottak megemlékezést.

Amíg Hadar nem kerül vissza, addig nem mehetünk be a szertartásra,” – mondta az édesapa Szimcha Goldin, hozzátéve, hogy ami a korábbi háborúk idején kezdődött, az folytatódott a Szimchát Tóra-i mészárlásokon keresztül a mai napig. Az édesanya, Lea szintén kizárta részvételüket az állami megemlékezésen, – „amíg vissza nem adják gyermekeinket. Történelmi fordulóponthoz érkeztünk, egy lépésre a győzelemtől és egy lépésre a kudarctól. Hozzák vissza mindannyiukat, méghozzá most.”

Az állami megemlékezésen jelenlévő Joáv Gallant védelmi miniszter azt ígérte, hogy helyreállítják a hadseregbe vetett bizalmat, azt fontosnak tartva, hogy „operatív és döntéshozatali szinten ki kell vizsgálni azokat a körülményeket, amelyek a Hamász hatalmának megerősödéséhez vezettek az Erős Szikla és a Vaskardok hadműveletek közötti évtizedben.”

A védelmi miniszter beszédében azonban leginkább arra összpontosított, hogy Izraelnek sürgősen meg kell állapodnia a Hamásszal a túszok szabadon bocsátásáról, hangsúlyozva, mindez nem ütközik az ország kinyilvánított céljával, a terrorszervezet katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítésével.

Olyan változás küszöbén állunk, amely a Hamász összeomlásához vezet. A hadsereg katonái, és a biztonsági erők határozott fellépése juttatott el minket ehhez a döntő ponthoz. A katonai nyomásnak köszönhetően korlátozott lehetőség nyílt a túszok hazahozatalára. Izrael államnak erkölcsi, etikai és nemzeti kötelessége, hogy hazahozza a túszokat. A háború és más biztonsági szervek képesek és teljes cselekvési szabadsággal rendelkeznek az iránt, hogy bármilyen alkut követően, bárhol és bármikor visszatérjenek az erős katonai műveletekhez,” – tette hozzá, emellett Goldin és Saul családjához szólva megígérte, miszerint az állam nem felejtette el kötelességét, hogy hazahozza maradványaikat, és méltó temetésben részesítse őket.

The post Reggeli hírek – ultraortodox toborzás számokban, és egy szomorú katonai megemlékezés first appeared on Új Kelet Live.