Avi/ujkelet.live

A háború 286. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy egyik tartalékos katonája belehalt múlt hónapban szerzett sérüléseibe.

Efraim Ben Amram főtörzsőrmester, a 188. páncélosdandár 53. zászlóaljának harcosa Jeszud Hama’alából, 25 éves volt.

Ben Amram egyike volt annak a 19 katonának, akik megsérültek a Hezbollah terrorszervezet június 30-án végrehajtott dróntámadásában Merom Golán területén.

A gázai háborúval párhuzamosan napi szinten zajló támadásokban az északi fronton eddig 18 katona és tartalékos esett el, valamint 12 civil halt meg.


Likvidálás: Az izraeli hadsereg megerősítette a mai második likvidálását, mely a Hezbollah egyik terroristáját célozta Dzsabal al-Botmben.

A hadsereg szerint Hasszan Muhanna a Hezbollah prominens mérnöki egységének tagja volt a dél-libanoni Qana régióban, és Izrael elleni támadások sorozatában vett részt.


Látogatás: Binjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahba látogatott, és kijelentette, hogy elengedhetetlen az Izraeli Védelmi Erők jelenléte a Philadelphi-folyosón és az Egyiptommal közös határátkelőhelyen.

Netanjahu hivatala közölte, hogy a miniszterelnök magas rangú tisztekkel találkozott, felkeresett egy megfigyelőpontot a Philadelphi-folyosón, és bejárta a környéket.


Túszok: Netanjahu miniszterelnök ma este találkozik Joáv Gallant védelmi miniszterrel és a túszok szabadulását lehetővé tevő túszszüneti megállapodás megkötésén dolgozó izraeli tárgyalócsoporttal, hogy megerősítsék Izrael álláspontját a legutóbbi javaslat ügyében.

A Walla hírportál riportere a miniszterelnöki hivatal vezető tisztségviselőit idézte, akik azt állítják, Netanjahu érdekelt a megállapodásban, és nem próbálja szabotálni, de meg akar bizonyosodni arról, hogy léteznek olyan mechanizmusok, amelyek biztosítják annak végrehajtását.

Szerintük Netanjahu még a megállapodás végrehajtásának második szakaszában sem követeli meg az izraeli hadsereg teljes és állandó jelenlétét az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosón, de látni akarja, hogy van komoly alternatíva a határfelügyeletre.

Ugyanígy – Netanjahu követelése a fegyverszállítás Gázai övezet északi részére való megakadályozásával kapcsolatban (Netzarim-folyosó), egy záradék a megállapodásban, és a miniszterelnök meg akar bizonyosodni arról, hogy van valamiféle jogérvényesítés – még ha ez nem is akadályozza meg 100 százalékosan a fegyverszállítást.

A Miniszterelnöki Hivatal magas rangú tisztviselői úgy becsülik, hogy a két szélsőjobboldali párt vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrich miniszterek a kormány elé terjesztett megállapodás ellen fognak szavazni. Ezért szerintük Netanjahu a kneszet ülésszakának vége után próbál egyezségre jutni, amikor Szmotrich és Ben-Gvir nem tudják megdönteni a kormányt.

A források úgy vélik, hogy ha az egyezség második szakaszáról szóló tárgyalások összeomlanak, és a hosszú kneszet-szünetben kiújul a háború, akkor Ben-Gvir és Szmotrich visszatérhet a kormányba.

Az elmúlt napokban a biztonsági szervezet és a tárgyalócsoport azokon a kérdéseken dolgozott, amelyek tisztázását kérte Netanjahu, és ennek a munkának az eredményeit várhatóan este bemutatják.

Ha Netanjahu jóváhagyja a hivatalos és részletes álláspontot, amelyet bemutatnak neki, azt továbbítják Egyiptomnak, Katarnak és az Egyesült Államoknak.

Magas rangú izraeli tisztviselők becslése szerint Netanjahu meg akarja erősíteni a hivatalos izraeli álláspontot, mielőtt jövő héten az Egyesült Államokba utazna, valamint washingtoni látogatásával egy időben Katarba vagy Egyiptomba küldene egy delegációt a tárgyalásokra.


Besorozás: Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön közölte, hogy az a 3000 potenciális ultraortodox sorkatona, akik az elkövetkező hetekben behívót kapnak, olyanok, akikről azt feltételezik, hogy valóban megjelennek a toborzó központban.

A parancsokat három 1000 darabos hullámban küldik ki vasárnaptól, így a hadsereg minden alkalommal kiigazításokat alkalmazhat, mivel jelenleg nincs tapasztalata nagyszámú ultraortodox katona egyidejű besorozásában. Mindegyik hullám két hét különbséggel zajlik majd.

A hadsereg szerint a 3000 fő között olyanok is vannak, akik dolgoznak, felsőoktatásban tanulnak vagy jogosítvánnyal rendelkeznek – mindez azt jelzi, hogy nem teljes idős jesiva hallgatók. A hadsereg nem tudja ellenőrizni az olyan információkat, mint például, hogy a potenciális behívottak melyik jesivában tanulnak.

A hadsereg állítja, hogy az elmúlt hónapokban végzett vizsgálataiból kiderült, hogy sokkal könnyebb nős ultraortodox férfiakat besorozni, bár ők kevésbé alkalmasak harci szerepekre.

A 3000-ből mindössze 15 százaléka házas, míg 85 százalékuk egyedülálló, utóbbiakat többnyire harci szerepekre szánják. A hadsereg adatai szerint a potenciális katonák 50%-a 18 és 21 év közötti, további 40%-a 22 és 23 év közötti, és mindössze 10%-a 24 és 26 év közötti.

Általában a folyamat körülbelül két évig tart az első behívó elküldésétől a besorozásig. A 3000 ultraortodox katona esetében az első látogatásuk a toborzó központban értékelés céljából két héten belül megtörténik, és legkorábban 45 nappal később sor kerülhet a besorozásukra.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy a törvénynek megfelelően fog eljárni, és azok, akik figyelmen kívül hagyják az ismételt behívó parancsot, nem hagyhatják el az országot, és a katonai rendőrség letartóztathatja őket, és katonai börtönbe kerülhetnek.

  • A hadsereg azt állítja, hogy jelenleg mintegy 10 000 új katonára van szüksége – főként harci szerepekre –, de idén csak 3000 ultraortodox besorozására van lehetőség, az évente normál esetben besorozott 1800 ultraortodox katona mellett.
  • Ugyanennyit, 4800-at tűztek ki a jövő évre is, de a hadsereg szerint ezt követően évről évre növelni kívánja a számot. Az elmúlt évben 63 000 ultraortodoxot jelöltek meg katonai szolgálatra alkalmasként.

A hadsereg célja, hogy új egységeket nyisson az ultraortodox katonák számára a meglévők mellett.

The post Gyász, likvidálás, túszok és besorozás first appeared on Új Kelet Live.