Avi/ujkelet.live

A háború 290. napja: Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn hírszerzési információkra hivatkozva közölte, hogy a 75 éves Alex Danzig és a 35 éves Jagev Buchstav, akiket a Hamász terroristái október 7-én túszul ejtettek és a Gázai övezetbe hurcoltak, már nem élnek.

A hadsereg szerint a páros hónapokkal ezelőtt életét vesztette a dél-gázai Khan Juneszben, és holttestük továbbra is a terroristák birtokában van. Halálukat egy egészségügyi szakértőkből valamint a rabbinátus tagjaiból álló testület állapította meg az izraeli hadsereg által szerzett új hírszerzési információkat követően.

A hadsereg közleménye nem részletezte haláluk körülményeit, megjegyezve, hogy ,,minden lehetőséget vizsgálnak”, beleértve azt is, hogy legalább egyikük izraeli támadások következtében halt meg.

Danzigot és Buchstavot a Hamász terroristái otthonukból Nir Oz kibucból és Nirim kibucból rabolták el október 7-én. A Hamász márciusban azt állította, hogy Buchstav élelem és gyógyszerhiány miatt halt meg, Danzig pedig izraeli lövések következtében. Ezeket az állításokat az izraeli hadsereg nem erősítette meg.

Buchstavot feleségével, Rimon Kirsht Buchstavval együtt ejtették túszul, aki november 29-én szabadult a Hamásszal kötött tűzszüneti megállapodás keretében. Jagev szülei szintén Nirimben élnek, és október 7-én reggel beszéltek velük. Jagev azt mesélte nekik, hogy a ház körül arabul beszélő terroristákat hallanak. Reggel 7 óra körül megszakadt a kapcsolat velük.

Buchstav dédnagyapját fiatalkorában elrabolták, és arra kényszerítették, hogy az orosz cár szolgálatába álljon.

,,Folyamatosan erre gondolok, megdöbbentő, hogy a dédnagyapját is elrabolták, de végül jól jött ki belőle” – nyilatkozta korábban az édesanyja, Eszter a Haaretznek.

Danzig tegnap ünnepelte volna 76. születésnapját. Izraelben és az egész világon elismert történész volt. A Nir Ozból származó szabadon bocsátott túszok egy része azt mesélte, hogy a fogságban történeteket mesélt nekik, valamint megosztotta velük a lengyelországi utazásai és a holokauszt kutatása során szerzett tapasztalatait.

Talia, Alex Danzig unokája a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak a következőt nyilatkozta: ,,Abnormális érzések és a harag van, az állam cserben hagyta a nagyapámat a fogságban. Élve hazatérhetett volna.”

A Jad Vasem nyilatkozatban közölte, hogy gyászolja munkatársát, Danzigot.

,,Nemcsak szenvednek, hanem meg is halnak” – írta Jáir Lapid ellenzéki vezető X-en, megosztva a két túsz képét, átfogalmazva Binjámin Netanjahu miniszterelnök közelmúltban tett kijelentését, miszerint: ,,A túszok szenvednek, de nem halnak meg”.

Az izraeli hadsereg eddig 44 túsz halálát erősítette meg a 116-ból, akiket október 7-én Gázába hurcoltak. A terrorszervezet összesen 251 személyt rabolt el a támadás során.

November végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. 19 túsz holttestét találták meg a katonák Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

Egy személyt október 7-e óta eltűntként tartanak nyilván, sorsa még mindig ismeretlen, bár a családja úgy véli, hogy megölték.

Rajtuk kívül a Hamász birtokában vannak még a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványai, valamint fogva tart két polgárt, akik 2014-ben és 2015-ben önszántukból bementek a Gázai övezetbe, Avera Mengisztut és Hisam al-Szajedet.

The post A hadsereg bejelentette 2 túsz halálát first appeared on Új Kelet Live.