Avi/ujkelet.live

A háború 294. napja: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy egy tartalékos katonája elesett tegnap a dél-gázai Rafahban zajló harcokban. Halálával 330-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Moti Rave szakaszvezető Saniból, a Givati-dandár harcosa 37 éves volt.

A hadsereg előzetes vizsgálata szerint egy páncéltörő rakéta találta el a D9-es buldózert, melyet irányított.


Kék cipőben, bilincsben: A Sabak belbiztonsági szolgálat tegnap közzétett egy szokatlan gázai felvételt, amelyen egy sabakos látható egy megbilincselt terroristával, aki az izraeli hadsereg egyenruháját visel és kék cipő van rajta, az alagút közelében, ahonnan az öt túsz maradványait megtalálták.

Úgy tűnik, hogy a terrorista elvezette a tisztet az alagút pontos helyére. A hadsereg tegnapi közleménye szerint a holttestek megtalálása részben a Hamász-terroristák kihallgatásán szerzett információknak köszönhető, akik részt vettek az alagútban való elhelyezésükben.

A holttesteket az alagút egyik falába ásott és földdel borított sírba temették. A Hamász elrejtette a holttesteket, hogy ha az izraeli hadsereg az alagútban keresné őket, pontos hírszerzési információ nélkül ne találják meg őket. Ez az első alkalom, hogy a Sabak nyilvánosságra hozott egy fotót egy terroristáról, aki részt vett az erők terepen végzett tevékenységében.

Az alagút 200 méter hosszú és körülbelül 20 méter mély volt, és a katonaság szerint több olyan helyiség is volt benne, ahol a túszok maradványait tartották.

A hazahozott túszok: Maja Goren (56), Oren Goldin (33), Ravid Katz (51), Kiril Brodszki őrmester (19) és Tomer Jáákov Ahimasz törzsőrmester (20).

Mindegyiküket a Hamász terroristái ölték meg október 7-én, és holttestüket Gázába hurcolták. A hadsereg korábban halottnak nyilvánította őket, hírszerzési információk is egyéb leletek alapján.


Túszok: Binjámin Netanjahu miniszterelnököt feldühítette Kamala Harris alelnök videónyilatkozata a találkozójuk után, és attól tart, hogy ez ártani fogja a gázai túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalásoknak, mondta egy izraeli tisztviselő az újságíróknak tartott tájékoztatón.

Netanjahu azt követően találkozott Harris-szel, hogy csaknem három órát töltött Joe Biden elnökkel, hogy megvitassák a túszalkut.

  • A két vezető nyolc Gázában fogva tartott amerikai túsz családjával találkozott. A családok azt mondták, hogy a megbeszélés után optimistábbak a megállapodás gyors előrehaladását illetően.

A Netanjahuval folytatott 40 perces találkozót követően Harris a kamera előtt nyilatkozott, és azt mondta, hogy nyomást gyakorolt az izraeli miniszterelnökre, hogy kössön megállapodást.

  • ,,Itt az ideje, hogy ez a háború úgy érjen véget, hogy Izrael biztonságban van, minden túszt szabadon engednek, véget ér a palesztinok szenvedése Gázában, és a palesztin nép gyakorolhatja a szabadsághoz, a méltósághoz és az önrendelkezéshez való jogát” – mondta.
  • ,,És ahogy az imént mondtam Netanjahu miniszterelnöknek, itt az ideje megkötni ezt a megállapodást. Kössük meg az alkut. Hogy tűzszünetet kössünk a háború befejezése végett. Hazahozzuk a túszokat. És biztosítsuk a nagyon szükséges segélyt a palesztin népnek”.
  • Nyilatkozatában Harris kifejezte elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, ugyanakkor beszélt a gázai szenvedésekről, a tömeges polgári áldozatokról és a humanitárius válságról.

Két izraeli tisztviselő szerint Netanjahu Bidennel való találkozása sokkal konstruktívabb volt, mint Harris-sszel, de hangsúlyozták, hogy az alelnökkel folytatott találkozó nem volt feszült vagy nehéz.

,,Harris kijelentése a találkozó után sokkal kritikusabb volt, mint amit Netanjahunak mondott a találkozón” – állította egy izraeli tisztviselő.

Az izraeli tisztviselő szerint Netanjahut dühítette, hogy Harris a háború befejezéseként beszélt a megállapodásról, miközben Izrael fenntartja álláspontját, miszerint az egyezség végrehajtása után képes lesz folytatni a harcot.

Az izraeli tisztviselő azt is elmondta, hogy Netanjahu elégedetlen azzal a ténnyel, hogy Harris nyilvánosan kritizálta Izraelt a gázai humanitárius válság és civilek meggyilkolása miatt, különösen a túszalkuról szóló tárgyalások közepette.

Megjegyzésében Harris nem mondott olyat, hogy Izraelnek feltétel nélkül be kellene fejeznie a háborút.

  • Két feltételt fűzött hozzá: Izrael biztonságának biztosítása és az összes túsz szabadon bocsátása.
  • A gázai humanitárius helyzettel és a polgári áldozatokkal kapcsolatos megjegyzései összhangban voltak az ő és a Biden-kormány más tisztviselőinek korábbi megjegyzéseivel.

,,Amikor ilyen eltérés van, az messzebbre tolja a megállapodást, és közelebb hozza a regionális eszkalációt. Reméljük, hogy Harris Izraellel szembeni nyilvános kritikája nem fogja azt a benyomást kelteni a Hamászban, hogy nézetkülönbség van az Egyesült Államok és Izrael között, és ennek eredményeként megnehezíti a megállapodásrá jutást”.

Az alelnök egyik tanácsadója azt mondta, nem tudja, miről beszélnek az izraeli tisztviselők, és hangsúlyozta, hogy Harris és Netanjahu privát találkozója ,,komoly és kollegiális volt”.

Harris tanácsadója szerint ,,Biden elnök és Harris alelnök privátban ugyanazt az üzenetet közvetítették Netanjahunak találkozóik során, ami ez volt: ‘Itt az ideje, hogy megkössék a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodást. Ezt mondta az alelnök nyilvánosan is.’”

Továbbá, Harris megjegyzései összhangban vannak a konfliktussal kapcsolatos korábbi megjegyzéseivel, és ,,egyrészt sziklaszilárd támogatást tartalmaztak Izrael mellett, másrészt a polgári áldozatok és a gázai humanitárius válság miatti aggodalmat – ahogy mindig is teszi”.

Netanjahu péntek reggel Mar a-Lagóban találkozik Harris politikai riválisával, Donald Trump volt elnökkel – ez az első találkozásuk a 2020-as választások elvesztése óta.

Tegnap reggel, néhány órával Netanjahu Harris-szel való találkozása előtt Trump azt nyilatkozta a Fox Newsnak, hogy Izraelnek a lehető leghamarabb véget kell vetnie a gázai háborúnak, és haza kell hoznia a túszokat. Netanjahu ezt nem kommentálta.

A miniszterelnök Harris elleni kritikáját Trump felhasználhatja, hogy támadja az alelnököt a választási kampánya részeként.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 330, terrorista vezette a csapatokat a túszokhoz, és Netanjahu dühös Harris-re first appeared on Új Kelet Live.