Avi/ujkelet.live

A háború 295. napja, északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik rakétavetőjére a dél-libanoni Hulában. Ajta as-Sabban és Kfarchubában pedig terror-infrastruktúrákat támadtak.

A pénteki nap folyamán az izraeli hadsereg különböző területeket támadott Libanonban ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Szombat reggel több hullámban megszólaltak rakétára figyelmeztető szirénák Kirjat Smonában és környékén valamint a határnál. Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.

Az izraeli haditengerészet egyik rakétahajója reggel elfogott egy Libanonból indított drónt Izrael felségvizei felett.


Déli front: Az izraeli hadsereg új evakuálási parancsot tett közzé szombaton Dél-Khan Junesz lakói számára.

A nyilatkozatban a katonaság közölte, hogy módosította a humanitárius övezet határait, és felszólította a lakosokat, hogy költözzenek át ideiglenesen a kiigazított humanitárius zóna területére al-Mawasziba.

A hadsereg figyelmeztette a lakosokat, hogy erőteljes csapásokat fog végrehajtani a Hamász terrorszervezet operatívjai és infrastruktúrája ellen a térségben.

A katonaság SMS-ben, hangüzenetekben, telefonhívásokban és a médiában is terjeszti az evakuálási parancsot, hangsúlyozva a lakosoknak, hogy „veszélyessé vált a térségben maradás”.

A hadsereg a múlt héten hasonló parancsot adott ki, módosítva az általa kijelölt humanitárius zóna határait a városban egy olyan művelet előtt, amely során öt izraeli holttestét lokalizálták és hozták haza, akiket október 7-én a Hamász terroristái meggyilkoltak és Gázába hurcoltak.


Hazai front: A határrendészet egyik tisztje este tüzet nyitott egy autóra, mely gyorsítva a rendőri erők felé hajtott Kelet-Jeruzsálem Isszawija negyedében.

A rendőrség szerint a tiszt azért lőtt, mert veszélyben érezte az életet. Az incidens vizsgálat alatt áll.

A sofőr súlyosan megsérült, egy helyi kórházba szállították. Az erők körében sérülés nem történt.


Túszok: Bill Burns, a CIA igazgatója vasárnap Rómában magas rangú izraeli, katari és egyiptomi tisztviselőkkel fog találkozni annak érdekében, hogy lezárják a túszok szabadulását lehetővé tevő gázai tűzszüneti megállapodást, idézett a Walla hírportál amerikai és izraeli tisztviselőket.

A megállapodásról szóló tárgyalások kritikus fordulóponthoz érkeznek.

Netanjahu szigorított álláspontján a megállapodással kapcsolatban, és új követeléseket támasztott, mint például egy mechanizmus létrehozása a fegyverek és terroristák mozgásának megfigyelésére Gáza déli részéből északra (Netzarim-folyosó), valamint az izraeli ellenőrzés fenntartását a gázai-egyiptomi határ felett, avagy a Philadelphi-folyosón.

  • Netanjahu megvitatta új követeléseit Joe Biden amerikai elnökkel csütörtökön a Fehér Házban, és kötelezettséget vállalt arra, hogy két napon belül frissített javaslatot küld az amerikai, katari és egyiptomi közvetítőknek a Hamász számára – mondta egy izraeli tisztviselő.
  • Biden és tanácsadói azonban még csaknem háromórás tárgyalások után is bizonytalanok abban, hogy Netanjahu valóban akarja-e a megállapodást, vagy időre játszik, hogy megakadályozza kormánya összeomlását – mondta a részleteket ismerő forrás a Wallának.

A római találkozón várhatóan nem fognak részletes tárgyalásokat folytatni a problematikus kérdésekről, főként a továbblépés stratégiájára fognak összpontosítani – mondta az ügyet ismerő forrás.

  • ,,Netanyahu olyan megállapodást akar, amelyet lehetetlen megkötni. Jelenleg nem hajlandó elmozdulni, és ezért lehet, hogy a tárgyalások válsága felé haladunk, nem pedig megegyezés felé” – mondta egy izraeli tisztviselő.

Amikor egy lehetséges megállapodásról kérdezték, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője pénteken azt nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy „most közelebb vagyunk, mint valaha, azt mondanám, közelebb vagyunk”.

Mindeközben este az izraeli média egy biztonsági tisztviselőt idézett, aki bírálta Netanjahu miniszterelnököt a tárgyalásokkal kapcsolatban, mondván, hogy Netanjahu nyomást akar gyakorolni a Hamászra, veszélyes szerencsejátékot űzve a terrorszervezet által fogva tartott izraeliek életével.

  • Ugyanez a forrás az elmúlt napok magatartásáról: ,,Az a gondolat, hogy egy kicsit nagyobb nyomást gyakorol – ez nagy hazárdjáték olyan emberekkel, akik esetleg már nem fognak élni. És ez nem csak róluk szól – hanem az északi lakosokról is, akik arra várnak, hogy hazatérjenek, az ő arénájukra is összpontosítanunk kell”.
  • Netanjahu „az amerikai útja előtt elvárásokat támasztott, hogy utána javíthassunk a pozíciónkon… Netanjahu együgyű, és álláspontja nem teszi lehetővé a tárgyalások megkezdését. Nem világos, hogy akar-e alkut kötni”.

Egy politikai forrás szerint Netanjahu nagyobb nyomást akár gyakorolni, hogy nagyobb kompromisszumokat csikarjon ki a Hamászból, például növelje a szabadon engedendő életben lévő túszok számát – és azt állítja, hogy nem állt elő új feltételekkel, bár ebben a kérdésben nézeteltérések vannak. Mindeközben a Hamász már azelőtt jelezi, hogy elutasítja az izraeli javaslatot, mielőtt kézhez kapná.


Közvélemény-kutatás: A 12-es csatorna pénteken közzétett közvélemény-kutatása szerint a többség úgy véli, Netanjahu a legalkalmasabb az ország vezetésére Beni Gantzcal valamint Naftali Bennett és Jáir Lapid volt miniszterelnökökkel összemérve.

A felmérés arra is kíváncsi volt, hogy mi a fontosabb: a túszok hazatérése vagy a gázai háború folytatása ,,a totális győzelem” eléréséig. A válaszadók 62%-a a túszok visszatérését tartotta fontosabbnak, 29%-uk pedig a háború folytatását, 9% pedig nem tudta. És hiába támogatták Netanjahut ebben a felmérésben az alkalmasság kérdésében, a válaszadók 51%-a úgy gondolta, hogy a miniszterelnök politikai megfontolásai miatt nincs még megállapodás.

A válaszadókat arról is kérdezték, hogy milyen érzéseik vannak a miniszterelnök Kongresszusban mondott beszéde kapcsán: 38% azt válaszolta, hogy büszke, 27% csalódott, 18%-nak pedig vegyes érzései voltak. Arra a kérdésre, hogy megváltozott-e a Netanjahu miniszterelnökről alkotott véleménye a beszéd nyomán, 65%-uk nemmel, 30%-uk igennel válaszolt – 15%-uk véleménye pozitív, 15%-uk pedig negatív irányban változott.

A felmérés adatai szerint a közvélemény 48%-a úgy gondolja, hogy Netanjahu amerikai utazásának fő célja politikai érdekeinek érvényesítése volt. 44% gondolta úgy, hogy a cél Izrael Állam érdekeinek érvényesítése. A megkérdezettek 45%-a gondolta úgy, hogy nem helyes, hogy a miniszterelnök háború alatt egy hétig külföldön volt. Továbbá 46% vélekedett úgy, hogy Netanjahu miniszterelnöknek le kellett volna rövidítenie az Egyesült Államokban való tartózkodását – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy sábátkor kell hazarepülnie Izraelbe.


Interjú: A 12-es csatorna tegnap este levetítette interjúját a 72 éves Adina Moséval, aki november 24-én szabadult a Hamász fogságából.

A terroristák október 7-én megrohamozták otthonát Nir Oz kibucban, és férjét, Davidot lábon lőttek. Adinát a védett szoba ablakán keresztül kihúzták, míg az egyik terrorista visszament, hogy agyonlője Davidot.

Adina Mose eltolja a Hamász terrorista „segítő” kezét, aki átadja őt a Vöröskeresznek:

A tegnap esti szokatlan és szívszorító interjúban Adina Mose mesélt a fogságban töltött napokról és a Chaim Perryvel, Joram Metzgerrel és Alex Danziggal töltött időről, akiket meggyilkoltak, és holttestük Gázában van.

Dani Kusmaro: Amikor visszatértél, azt mondtad, hogy nagyon aggódsz Chaim Perry, Joram Metzger és Alex Danzig miatt, akik veled voltak az alagutakban. Hosszú napokat voltál velük ott. Láttad őket életben. Ezen a héten, miután bejelentették, hogy Chaim Perry és Joram Metzger meghalt, bejelentették, hogy Alexet is megölték. Hogyan érintett ez, mit éreztél?

Adina Mose: Ez borzalom.

50 napig voltál ott, és majdnem 250 nap telt el azóta, hogy kijöttél. Kaptál megkeresést vagy telefonhívást a miniszterelnöktől?

Ugyan már.

Amikor túsz voltál, hitted, hogy a miniszterelnök és az ország mindent megtesz, hogy kiszabadítson?

Három napig, csak az első három napban az 50-ből. Jött az egyik hamásznyik, és azt mondta nekünk [arabul], hogy ‘egy-két napon belül’ hazamész. Világos volt számunkra, hogy ennek kell történnie. Két nap múlva megint jött, és azt mondta: ‘még egy-két nap’. Azt mondtam, rendben, szervezkednünk kell. Amikor harmadszor jött, és ugyanezt mondta, azt mondtam, elég, ez legalább két hónapig eltart.

Chaim Perry azt mondta nekem, hogy ez két évig eltart. Mondtam neki, miért vagy ilyen pesszimista? Még vitatkoztunk is. Mondtam neki, hogy ‘van egy országunk’. Mire ő: ‘Nekünk Bibi van, és balosok vagyunk’. Azt mondtam neki: ‘Nem vagyok balos, hogy jön ez ide? Egész életemben centrista szavazó voltam’. Mire ő: ‘De Nir Ozból származol’. Erre én: ‘Nir Ozban is vannak likudosok’.

Nem tudtuk, kit raboltak el és kit öltek meg, nem tudtunk semmit. Múlt héten bejelentették halálukat, majd Alex halálát. Nem tudom, hogyan tudnék kijutni onnan. Még mindig ott vagyok – minden nap, minden órában és egész éjjel.

Utólag visszagondolva, úgy gondolod, hogy amiatt akik vagytok az oka, hogy a miniszterelnök még mindig nem járt Nir Ozban?

Nem tudom, miért nem látogatott Nir Ozba, és nem akarom hibáztatni, hogy nem tett látogatást, de elfoglalt. Lefoglalja a csacsogás.

Láttad a beszédét [amit a Kongresszus előtt mondott]?

Nem, egyáltalán nem nézek tévét.

Azt mondták, nagyon sikeres beszéd volt.

Kinek sikeres? Ezt most komolyan mondod? Sikeres a túszok számára? A beszédei mindig sikeresek, okos ember is, én tudom. És akkor mi van? Elmentek nyaralni?

Izrael Állam mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszabadítsa a több tucat még élő és ott lévő embert. Mit gondolsz, amikor meghallod a „könnyelmű megállapodás” szavakat?

Látom a másik oldalt. Amikor a Kirjat Gat-i kereszteződésben álltunk, mi, a fogságból hazatért túszok, és egy ‘megállapodást most’ táblát tartottunk – jött egy sofőr, bemutatta középső ujját, és azt mondta: ‘Kurvák, kár, hogy szabadon engedtek titeket’. Hittem, hogy nem fogom kommentálom az ilyen dolgokat, de ha valaki jön és ilyen gesztust tesz nők felé, akkor ez egység? Hol van az egység?

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok, a túszok ügye, poll és 1 megrázó interjú first appeared on Új Kelet Live.