ujkeletlive

Egy éjszaka alatt – Hanije és Sukr

Alig néhány órával a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnoka, Fuad Sukr bejrúti likvidálása után a Hamász megerősítette, hogy Iszmail Hanije – a terrorszervezet politikai szárnyának vezetője az iráni fővárosban lévő lakása ellen indított cionista támadás során életét vesztette.

A teheráni média közölte, hogy Hanije nem élte túl a merényletet, ami órákkal azután történt, hogy részt vett az iráni elnök beiktatási ceremóniáján.

A Hamász közvetlenül Izraelt vádolja a likvidálásért, mondván „Iszmail Hanije parancsnok meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad következmények nélkül,” – közölte Musza Abu Marzuk a politikai szárny egy tagja, eközben az iráni Forradalmi Gárda közölte, miszerint „vizsgáljuk Hanije halálának eseményét, és a vizsgálat eredményeit később közöljük.”

A likvidálás iráni televízióban történt bejelentése után a Hamász közleményt adott ki – „a Hamász mozgalom gyászolja nagy palesztin népünk, az arab és iszlám nemzet, valamint a világ minden szabad emberének fiát. Vezetőnk, a mártír, a harcos Iszmail Hanije, a mozgalom vezetője egy áruló cionista támadás következtében halt meg teheráni lakhelyén, miután részt vett az új iráni elnök beiktatási ceremóniáján.”

A terrorszervezet politikai irodájának vezetője – aki általában Katar vendégszeretét élvezte és szemtelen luxusban élt, miközben saját népe Gázában nyomorgott, Teheránban tartózkodott a térségbeli terrorszervezetek patrónusa, az új elnök tegnapi beiktatási ceremóniájára alkalmából. Tegnap este találkozott Ali Hamenei ajatollah, legfelsőbb vezetővel, valamint Zijád Nahalával, az Iszlám Dzsihád magasrangú tagjával. Jelentések szerint Hanije egy kísérőjével, Vaszim Abu Szaabánnal együtt tartózkodott a helyszínen, ahol mindketten életüket vesztették.

Fuad Sukr, más néven Hadzs Muhasszin, a Hezbollah rangsorában második, Hasszán Naszrallah vezető tanácsadója, aki a terrorszervezet vezérkari főnökeként szolgált, és a precíziós rakétaprojekt vezetőjeként ismert szintén tegnap esti likvidálását illetően, Joáv Gallant védelmi miniszter kijelentette – „ma este az Izraeli Védelmi Erők precíz és professzionális műveletet hajtott végre a Hezbollah legmagasabb rangú katonai parancsnokának likvidálására. Fuad Sukr kezéhez sok izraeli vére tapad. Ma este megmutattuk, hogy a népünk vérének ára van, és hogy nincs olyan hely, amelyet ne tudnánk elérni erőink számára ennek érdekében. Szeretném kifejezni mély elismerésemet a hadseregnek – a vezérkari főnöknek, a légierőnek, parancsnokainak és csapatainak, képességeik nemcsak biztonságunkat garantálják, hanem nagy büszkeséggel is töltenek el bennünket. Önök lehetővé teszik számunkra, hogy erősek legyünk ellenségeinkkel szemben, és hogy biztosítsuk népünk fennmaradását,” – tette hozzá Gallant.

Sukr likvidálásával Izrael lezártnak tekinti a Madzsdal Samsz elleni gyerekmészárláshoz vezető rakétatámadásra adott katonai választ,  Daniel Hagari ellentengernagy, katonai szóvivő közölte – „Izrael nem akar háborút, de teljes mértékben felkészült rá.”

The post Kiiktatva – Iszmail Hanije first appeared on Új Kelet Live.