ujkeletlive

Diplomácia – készenlétben a nemzetközi szövetség az Izrael ellen tervezett iráni támadás semlegesítésére

Joe Biden amerikai elnök és Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tegnap este, mintegy fél órán telefonon egyeztetett többek között Izrael ballisztikus rakétákkal és drónokkal szembeni védelmére irányuló erőfeszítésekre vonatkozóan. A beszélgetés, amelyhez csatlakozott Kamala Harris alelnök [a demokraták várható választási jelöltje] a Biden-kormány azon erőfeszítései közepette történt, miszerint igyekeznek elejét venni a bejrúti és teheráni likvidálások regionális háborúvá való kiterjedésének.

A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije, illetve a Hezbollah magas rangú tisztviselője – Fuad Sukr kiiktatását követően, a libanoni terrorszervezet és Irán előre bejelentett, nagyszabású válaszcsapást tervez. A Biden-kormányzat meg van győződve arról, hogy a teheráni vezetés napokon belül megtámadja Izraelt, ezért megfelelő katonai válaszra készül.

A Netanjahu és Biden közötti beszélgetésről a Fehér Ház közleményt adott ki, hangsúlyozva – „az elnök megerősítette elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett az Irán által jelentett minden fenyegetéssel szemben, beleértve a Hamász, a Hezbollah, és a húszik által képviselt terrorcsoportokat is. Megvitatta, Izrael fenyegetésekkel szembeni védelmének támogatására irányuló erőfeszítéseket, beleértve a ballisztikus rakéták és drónok elleni védekezést, beleértve az új védelmi célú amerikai katonai telepítéseket. Izrael védelme iránti elkötelezettség mellett, az elnök hangsúlyozta a folyamatos erőfeszítések fontosságát a térségben tapasztalható szélesebb körű feszültségek csökkentése érdekében.”

A legutóbbi, áprilisi iráni támadáshoz hasonlóan, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció között most is készen áll a zsidó állam ellen tervezett támadás meghiúsítása, illetve az okozott károk minimalizálása érdekében, bár az említett likvidálásokra való tekintettel, a mérsékelt arab államok ezúttal lehetséges, hogy visszafogottabban fognak kiállni Izrael védelme érdekében.

Az események közepette a Hezbollah legfőbb vezetője, Hasszán Naszrallah hangsúlyozta, hogy Teherán megtorlást vár Hanije meggyilkolásáért, olyan Iránnal szövetséges csoportokkal együtt, mint az iraki síita milíciák és a jemeni húszik, mondván – „már nem beszélünk külön frontokról. Ez egy nyílt hadjárat minden területen, és kétségtelen, hogy a háború új szakaszba lépett.”

Eközben Izraelben megbeszélésre hívták össze a legfőbb érintett minisztériumi főigazgatókat. A legrosszabb forgatókönyvre is felkészülve, hangsúlyozták, hogy „nincs pánik,” ugyanakkor a helyzetértékelés során  megvitatásra kerültek az alapvető prioritások, mint a kórházak előkészítése a súlyos betegek alagsori szintekre történő evakuálására, különös tekintettel arra, hogy riasztás során nehéz menedékhelyre juttatásuk. Emellett a kórházakat felkészítik a legrosszabb forgatókönyv esetén történő működésre.

Netanjahu szintén alapos helyzetértékelést kért a polgárvédelem működéséről a háború kezdetétől fogva, majd hangsúlyozta – „Izrael nagyon magas szintű készültségben készen áll minden forgatókönyvre, mind a védekezés, mind a támadás terén. Nagyon magas árat fogunk fizettetni minden velünk szembeni agresszív cselekedetért, bármely színtéren is legyen az.”

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari egy tegnapi sajtótájékoztatón szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy „folyamatos helyzetértékelést végzünk, vizsgálva a különböző forgatókönyveket és a hátsó terület válaszait. Jelenleg nincsenek új irányelvek, és nem változtak a polgárvédelmi irányelvek Nagyon jó védelmi rendszereink vannak, és nemzetközi partnereink, akik megerősítették erőiket a térségben, hogy segítsenek nekünk a fenyegetésekkel szemben. Ugyanakkor a védelem nem hermetikus, ezért arra kérek mindenkit, hogy legyenek éberek, és továbbra is tartsák be az utasításokat. Minden lépést megteszünk a biztonság érdekében, és ha változások lesznek, azonnal tájékoztatást adunk ki az izraeli hadsereg és a polgári védelem minden platformján és csatornáján, hogy lehetővé tegyük a megfelelő felkészülést.”

Másvilág – Hanije és a mesterséges intelligencia

Az új iráni elnök beiktatási ünnepsége miatt Teheránban tartózkodó Iszmail Hanije likvidálásának körülményeiről először a New York Times számolt be, mondván, hogy a Hamász politikai vezetőjének halálát a híresztelésekkel ellentétbwb nem rakétacsapás, hanem egy robbanószerkezet okozta, majd az Axiosnak nyilatkozó források azt is megerősítették, miszerint az iráni kormány teheráni hivatalos rezidenciáján lévő hálószobában előre elhelyezett robbanószerkezet eredete a Moszad kémügynökséghez vezethető vissza. Megjegyezve hogy a történtek, nemcsak az izraeli hírszerző szolgálatok mély behatolását igazolja, hanem egyben az iráni hírszerzési és biztonsági apparátus sebezhetőségét is.

A riportban szereplő források szerint az izraeli hírszerzés előzetesen tudomást szerzett arról, hogy Hanije melyik létesítményben, és pontosan melyik szobában szokott tartózkodni teheráni látogatásai során. A szobába jóval korábban elhelyezett –  egyébként mesterséges intelligenciára épülő bombát, a Moszad területen aktív ügynökei robbantották fel.

Izrael nem tájékoztatta előre Washingtont a tervezett merényletről, a műveletről pedig csak egy nappal később közöltek részleteket, egyébként Jeruzsálem egyetlen hivatalos formában sem ismerte el a likvidálást.

Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője tegnapi tájékoztatóján kitérő választ adva a kérdésre, közölte – a bejrúti támadáson kívül, kedd este nem történt izraeli légicsapás vagy rakétatámadás sehol máshol a Közel-Keleten.

Az Axios riportja szerint a döntéshozatali folyamat során figyelembe vették a Hamász által a gázai övezetben fogvatartott túszok szabadonbocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodást célzó tárgyalásokat. Az egyik forrás úgy véli, hogy a Moszad álláspontjának megfelelően, Hanije meggyilkolása igazságot szolgáltatna az október 7-i támadás áldozatainak, és elhárítaná az akadályt a túszalku elől, mondván – Hanije keményebb álláspontot képviselt az alkuval kapcsolatban, mint Jahíje Szinwár, a Hamász gázai vezetője, ami eleve megnehezítette az alku létrejöttét.

The post Fehér Ház – Biden megerősítette elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett az Irán által jelentett minden fenyegetéssel szemben first appeared on Új Kelet Live.