Avi/ujkelet.live

A háború 302. napja, olimpia: Raz Hersko izraeli judós ezüstérmet nyert pénteken, miután kikapott a brazil Beatriz Souzától a 2024-es párizsi olimpián.

Izraelnek ez a 16. érme az olimpiákon, és a harmadik a párizsi játékokon, ráadásul mindegyiket judóban szerezte: csütörtökön Inbar Lanir ezüstöt és Peter Paltchik bronzérmet nyert.

Izrael olimpiai érmei közül kilencet judóban szereztek.

Déli front: Péntek este három hullámban összesen tizenkilenc rakétát lőttek ki a Gázai övezet déli részéről Izraelre. A lövedékek közül kettőt elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

A hadsereg drónnal csapást mért a rakétavetőkre a Gázai övezetben, melyekkel a támadást végrehajtották.

Északi front: Miután az izraeli csapatok tegnap a Hezbollah terroristáit azonosították gyülekezni a terrorszervezet egyik katonai épületépben a dél-libanoni Ajta as-Sabban, vadászgépek csapást mértek az épületre.

Tegnap 18:45-kor aktiválódtak a szirénák Nyugat-Galileában egy Libanonból indított rakéta miatt, mely nyílt területen landolt, sérülés nem történt. A hadsereg válaszul ágyúzta a támadás forrását.

Libanoni jelentések este egy izraeli légicsapásról számoltak be, mely a szíriai Dabaa repülőteret célozta, nem messze a libanoni határtól.

A Hezbollahról tudott, hogy a területet arra használja, hogy iráni fegyvereket csempészhessen Libanonba.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg reggel közölte, hogy légicsapást mért egy autóra, melyben egy terrorsejt utazott Tulkarem térségében. További információkkal később szolgál.

Palesztin jelentések öt halottról számoltak be, egyikük a Hamász terrorszervezet katonai szárnyának egyik helyi parancsnoka.


Újabb törlés: A Wizz Air fapados légitársaság bejelentette, hogy törli az összes Izraelbe és Jordániába tartó, illetve onnan induló járatát, „a térségben tapasztalható eszkalálódó helyzetre” hivatkozva. A közlemény szerint a döntés augusztus 4-ig lesz érvényben.

Készületek: A Pentagon szerint az amerikai hadsereg további vadászgépeket és haditengerészeti hadihajókat helyez ki a Közel-Keletre. Washington a védelem megerősítésére törekszik Irán és szövetségesei, a Hamász és a Hezbollah terrorszervezetek fenyegetései nyomán.

Az Egyesült Államok arra készül, hogy Irán betartja ígéretét, és válaszol a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije szerdai teheráni likvidálására, melyet Izraelnek tulajdonítanak.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter jóváhagyta további cirkálók és rombolók küldését – amelyek ballisztikus rakétákat lőhetnek le – a Közel-Keletre és Európába. Az Egyesült Államok egy további vadászrepülőszázadot is küld a Közel-Keletre.

A régióban uralkodó nagy feszültség közepette, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy pénteken találkozott brit kollégájával, Sir Antony David Radakin tengernaggyal.

Halevi és Radakin Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az izraeli hadsereg szerint a páros ,,helyzetértékelést tartott, amelyben megvitatták a stratégiai biztonsági kérdéseket és a térségbeli együttműködést”.


Biden figyelmeztet: Joe Biden amerikai elnök csütörtökön privátban, egy „kemény” telefonhívás során követelte, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök hagyja abba a feszültség fokozását a térségben, és haladéktalanul tegyen lépéseket a túszok szabadulását lehetővé tevő gázai tűzszüneti megállapodás felé, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt tegnap.

Bident és vezető tanácsadóit mélyen frusztrálják Izrael bejrúti és teheráni merényleteinek következményei, amelyekre kevesebb mint egy héttel Netanjahu Ovális Irodában tett látogatása után került sor.

  • Az amerikai tisztviselők nem ejtenek egy könnycseppet sem a Hezbollah legfőbb katonai parancsnokáért, Fuad Sukrért, aki részt vett 241 amerikai tengerészgyalogos meggyilkolásában 1983-ban Bejrútban, sem Hanijéért, aki ünnepelte az október 7-i mészárlást.
  • Ám úgy érzik, Netanjahu elhallgatta Biden elől a merényletek végrehajtására vonatkozó terveit, miután a múlt héten azt a benyomást keltette, hogy figyelembe veszi az elnök kérését, hogy összpontosítson a tűzszüneti megállapodás megkötésére.

Amerikai tisztviselők szerint Biden felhívta Netanjahut, hogy megvitassák az Egyesült Államok és Izrael közös katonai előkészületeit Irán és a Hezbollah megtorlásaira, de azt is, hogy egyértelművé tegye, nem elégedett azzal az irányvonallal, amelyet az izraeli miniszterelnök a múlt héten választott.

  • Az egyik amerikai tisztviselő szerint Biden panaszkodott Netanjahunak, hogy a múlt héten az Ovális Irodában a túszalku biztosításáról beszéltek, de ehelyett Netanjahu zöld utat adott a teheráni merényletre.
  • Biden ezután azt mondta Netanjahunak, hogy az Egyesült Államok segíteni fog Izraelnek az iráni támadás visszaverésében, de ezt követően arra számít, hogy nincs több eszkaláció izraeli részről, és azonnali lépéseket tesz a túszalku irányába, mondta az amerikai tisztviselő.

Biden arra is figyelmeztette Netanjahut, hogy ha ismét eszkalációt idéz elő, ne számítson arra, hogy az Egyesült Államok ismét kihúzza a pácból, tette hozzá az amerikai tisztviselő.

Netanjahu hivatalának közleménye szerint Netanjahu elmondta Biden elnöknek, hogy nagyra értékeli az amerikai támogatást, és Izrael miniszterelnökeként kizárólag Izrael Állam biztonsági szükségletei szerint cselekszik.


Túszok: Múlt csütörtökön az Ovális irodában Netanjahuval folytatott megbeszélés végén Bident elragadták az érzelmek, felemelte a hangját, és azt mondta Netanjahunak, hogy a lehető leghamarabb meg kell kötnie a tűzszüneti megállapodást, idézett a Walla három izraeli tisztviselőt, akik ismerik a találkozó részleteit.

  • ,,Biden felemelte a hangját, és azt mondta, hogy egy héten vagy két héten belül megállapodást akar elérni” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő. ,,Biden azt mondta Netanjahunak, hogy jelenleg a túszalkuval egybekötött tűzszüneti megállapodás a legfontosabb”.
  • Nem sokkal később, amikor az elnök és az izraeli miniszterelnök találkozott a Gázában fogva tartott amerikai túszok családjaival, Biden fokozta Netanjahunak intézett üzenetét.
  • ,,Inflexiós ponton vagyunk… mindent meg kell tennünk, hogy véget vessünk a háborúnak és elérjük a regionális stabilitást, még akkor is, ha az alku nem tökéletes. A Hamász azonnal akarja a megállapodást. Ez lehet, hogy változik” – mondta Biden Netanjahunak az egyik résztvevő feljegyzései szerint.

Még mindig a túszok: Tegnap este a 12-es csatorna riportja idézeteket közölt Netanjahu miniszterelnök és a védelmi és biztonsági szervezetek vezetőinek szerdai üléséről.

A megbeszélésen részt vett a miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiaügyi miniszter, a vezérkari főnök, Nitzan Alon vezérőrnagy, aki az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti, a Moszad vezetője és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője.

Napirenden volt a biztonsági szervezetek azon követelése, hogy a likvidálásokat kihasználva kössék meg a túszalkut és nézzék meg, sikerül-e megállapodásra jutni északon. A megbeszélésen a biztonsági szervezetek összes vezetője átvette az egyes Netanjahu által beillesztett paramétereket a gázai tűzszünet kapcsán, azok kezelését. Attól tartottak, hogy követelései megakasztják a megállapodást. Az volt a benyomásuk, hogy Netanjahu nem áll készen a túszalku megkötésére.

Ronen Bar, a Sabak vezetője: Úgy tűnik, a miniszterelnök nem akarja az asztalon lévő vázlatot. Ha valóban ez a szándék, közöld velünk.

Nitzan Alon: Tudod, hogy azokat a paramétereket, amiket hozzátettél, nem fogják elfogadni, és nem lesz megállapodás. Azzal, amit mondasz, nem lehet előre menni. A ‘nullán’ vagyunk.

David Barnea, a Moszad vezetője: Van egy megállapodás. Ha késlekedünk, elszalaszthatjuk a lehetőséget – meg kell ragadnunk.

Netanjahu dühösen reagálva a vádakra: Puhányok, nem tudjátok, hogyan kell tárgyalni. Szavakat adtok a számba! Ahelyett, hogy nyomást gyakoroltok a miniszterelnökre, gyakoroljatok nyomást [Jechíje] Szinwarra!

A biztonsági szervezetek magas rangú tisztviselői a viharos találkozó végén azt mondták: ,,Netanjahu jelenleg nem akar alkut. Továbbra sem enged, annak ellenére, hogy világossá tesszük számára, hogy a szervezet tudja, hogyan kezelje a megállapodás következményeit. Lemondott a túszokról”.

A 12-es csatorna megjegyzi, hogy ez nem csak a túszalkuról szól, egy kritikus fordulóponthoz érkeztünk. Ez az amerikaiak nyilatkozatában is látszik. Ebben a kereszteződésben két út kínálkozik: teljes háborút folytatni – vagy alkut kötni.

A Miniszterelnöki Hivatal a riport megjelenése előtt néhány perccel, jóval a Sábát bejövetele után, elküldte válaszát, amelynek újdonsága egy delegáció küldése Kairóba:

  • ,,A riport inkorrekt. A Moszad vezetője nem mondta, hogy van egy kész alku, és azt el kell fogadni. Az a leírás, hogy a Hamász állítólag beleegyezett az ügylet feltételeibe, hazugság. Még mindig nem világos, hogy a Hamász visszalép-e azon követelésétől, hogy Izrael kötelezze el magát a háború befejezése mellett, és vonuljon ki teljesen az övezetből, és hogy ne tudjon visszatérni a harchoz.
  • Emellett még nem született megállapodás a szabadon engedendő életben lévő túszok számáról, Izrael Philadelphi-folyosón maradásáról, a terroristák és fegyverek bejutását megakadályozó mechanizmusról a Netzarim-folyosón és egyéb fontos részletekről.
  • Az összes követelés, amelyhez Izrael ragaszkodik, összhangban van a május 27-i vázlattal. Az állításokkal ellentétben a miniszterelnök nem fűzött hozzájuk semmit, míg a Hamász az, aki tucatnyi változtatást követelt benne.
  • Szinwar az akadálya a megállapodásnak, és nem a miniszterelnök, aki hajlandó messzire menni, hogy kiszabadítsa a számára drága túszokat, miközben fenntartja Izrael biztonságát és megakadályozza azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik a Hamász számára, hogy visszaszerezze az irányítást az övezet felett, fenyegesse Izraelt, és újból elkövesse az október 7-i atrocitásokat. Ezt a vágyat szem előtt tartva a miniszterelnök elrendelte, hogy a tárgyalóküldöttség már szombat éjszaka vagy vasárnap Kairóba utazzon”.
  • A Netzarim-folyosó kettészeli a Gázai övezetet, és az ott állomásozó katonák megakadályozzák a lakosok visszatérését az övezet északi részére. A Philadelphi-folyosó az egyiptomi-gázai határ mentén fut.
  • Megjegyzendő, hogy a Biden által májusban előterjesztett izraeli javaslatban, amely az Izrael és a Hamász közötti jelenlegi tárgyalások alapját képezi, Izrael beleegyezett a Netzarim-folyosóról való távozásba a tűzszünet első szakaszában a 22. napon, a második szakaszban pedig a Gázai övezetből való teljes kivonulásba.

Gallant kirúgása: Tal Salev, a Walla riportere tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónál arról számolt be Netanjahu miniszterelnök közeli munkatársaira hivatkozva, hogy Gallant védelmi miniszter kirúgásánál „nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, hanem az, hogy mikor”.

Netanjahu múlt heti washingtoni útja után akarta kirúgni Gallantot, de ez meghiúsult a Hezbollah Madzsdal Samsz elleni halálos rakétatámadása és a héten végrehajtott likvidálások miatt.

Salev szerint Gallant leváltása után a miniszterelnök azt tervezi, hogy a vezérkari főnököt és a Sabak vezetőjét is meneszti. Kirúgásuk célja az lenne, hogy megszüntesse a vele szembeni ellenállásukat és kritikájukat a túszalku lebonyolítását illetően, helyükre olyan tistviselőket ültetve, akik tőle függenének, és teljesítenék a parancsait.

A jelentés megjegyzi, hogy az ellenzéki Új Remény vezetőjének, Gideon Szá’árnak a nevét továbbra is potenciális védelmi miniszterjelöltként tartják számon, annak ellenére, hogy ő ezt tagadja, de Salev szerint Netanjahu néhány emberének fenntartásai vannak Szá’árral szemben, és arról is beszélnek, hogy egy esetleges általános szervezeti átalakítással azt a látszatot keltenék, hogy a miniszterelnök nem csak Gallantnak mutat ajtót.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Helyzet, Biden figyelmeztetése, a túszok ügye és Gallant kirúgása terítéken first appeared on Új Kelet Live.