Avi/ujkelet.live

A háború 303. napja: Az izraeli média, beleértve a 12-es és 13-as csatornát, a hétvégén ugyanazt az üzenetet közvetítette: A túszalku most megakadályozhatná a regionális háborút. Egyhangú egyetértés van a biztonsági szervezetben: Binjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy lemond a túszokról, és a háború folytatását választja. A miniszterelnökhöz közel álló forrás a riportokra reagálva kijelentette: ,,Lehetetlen elfogadni a Hamász egyes követeléseit”.

Netanjahu miniszterelnök vasárnap kitartott amellett, hogy „készen áll messzire elmenni minden túsz szabadulása érdekében, miközben fenntartja Izrael biztonságát”.

Cáfolta továbbá azokat a riportokat, amelyek szerint követelésekkel egészítette volna ki a jelenleg tárgyalt túszszüneti megállapodást, ezzel akarva gátat szabni a tárgyalásoknak.

„Egyetlen igénnyel sem egészítettük ki a vázlatot. A Hamász az, aki tucatnyi változtatás bevezetését követelte” – mondta Netanjahu a heti kormányülés elején.

,,A miniszterelnök ellenzi az alkut, és most ürügy is van arra, hogy ne kezdjenek tárgyalásokba – Irán és a Hezbollah” – idézett vasárnap a Ynet hírportál Pulitzer-díjas oknyomozó újságírója, Ronen Bergman egy magas rangú biztonsági tisztviselőt a túszalkuról folyó tárgyalások megtorpanásának és a jelentések árnyékában, hogy Netanjahu akadályozza a megegyezés létrejöttét az általa kezdeményezett és jóváhagyott megállapodásról, amelyet május végén Joe Biden amerikai elnök mutatott be.

,,Ha tavaly október 10-én vagy 11-én, amikor Izrael Állam még mindig sokkos állapotban volt, és arra várt, hogy kiderüljön, hogy mindez csak egy rossz álom, és nem hurcoltak 250 túszt Gázába, és jönne valaki 2024. augusztus 4-ből és azt mondaná, hogy majdnem egy évvel később még mindig 115 izraeli túsz van Gázában – azt mondanátok, ennek a történetnek semmi értelme. Mert nem lehet, hogy így fog cselekedni Izrael Állam, a Zsidók Állama, amely mindig is zászlajára véste Maimonidész híres mondását, hogy ‘Nincs nagyobb micva számodra, mint a foglyok kiváltásának micvája’” – írta Bergman. ,,Arról is tájékoztatna, hogy csaknem egy évvel a háború után tárgyalóasztalon van egy alku, és a kormány, a biztonsági szervezetek, a média, a nyilvánosság és a világ, valamint az egyiptomi, katari és az Egyesült Államok közvetítői – egy olyan megállapodás, amelyről minden érintett azt mondja, nagyon nehezen emészthető minden fél számára, de jelenleg ez a legjobb”.

  • A Hamásszal folytatott fogolycseréről szóló utolsó alku nyolc hónapja, november 29-én esett szét, és azóta Izraelnek merész akciókkal sikerült néhány túszt kiszabadítania; A kiszabadultak számának négy-ötszöröse között van a halottak száma ebben az időszakban a Hamász elleni harcot vívó, de akaratlanul a túszoknak is ártó izraeli katonai intézkedések miatt.

,,Elmondaná, hogy nem ez az egyetlen, amit aláírhatnak a még életben lévő túszok megmentéséért, hanem ez a kulcsa mindennek. Ez a fordulatok kezdete, a kiinduló pont, amely új lapot nyit a Közel-Kelet történetében, az alku, amely után minden véget ér, és minden elkezdődik – beleértve a gázai háború végét, egyben a tűzszünetet is a Hezbollahval, és talán részben oldaná a súlyos feszültségeket az izraeli merényletsorozatra várt iráni válasz előtt; A közel-keleti mérsékelt elemek integrálásának lehetősége is benne van a gázai háború után megállapodásaiba, és talán egy újabb lehetőség a Szaúd-Arábiával való békemegállapodás aláírására. Minden a túszalkun és a tűzszüneten múlik. Enélkül – nincs semmi. Vele – sok kockázat van, de ahogy mindenki mondja, sokkal több az esély”.

A Hamász vezetőjének, Iszmail Hanijének a likvidálása tovább fokozta a megállapodás előrehaladását kísérő nehézségeket. ,,A világon és Izraelben mindenki rossz irányba néz, mintha a Hanije elleni merénylet így vagy úgy kritikus hatással lenne a tárgyalásokra a túszalku legkritikusabb pillanataiban” – mondta a magas rangú biztonsági tisztviselő. ,,De az igazság az, hogy még a merénylet előtt, mint most, nincs semmi, mert nem volt semmi. A miniszterelnök továbbra is határozottan kitart az alku ellen, és a túszok családjai, a nyilvánosság, a média és Biden elnök, valamint a világ többi része semmilyen befolyást nem gyakorol arra az egyetlen személyre, aki meg tudja kötni a megállapodást és új fejezet nyithat a Közel-Kelet történetében”.

,,Ez odáig jutott, hogy már senkinek nincs türelme. Sem az érintetteknek, sem az amerikaiaknak, sem a családoknak. És ez elég robbanékony. Az egyiptomi vagy katari utak teljesen ‘távlatiak’, nincs más céljuk, mint Netanjahu úgymond utasításait visszhangozni, hogy csinálnak valamit. Hosszan melegedett és forrt a gyorsfőző fedő alatt – most pedig felrobban. Hacsak a Hamász hirtelen nem adja meg magát, vagy nem egyezik bele olyan feltételekbe, amelyek nem tűnnek ésszerűnek, és nem látok rá okot, Bibi [Netanjahu beceneve] folytatni fogja, és senki sem akadályozza meg.”

A forrás hozzátette, hogy ,,a gyakorlatban nincsenek olyan miniszterek, akik fellázadnának ellene, vagy aláírásra kényszerítenék, mert meghiúsította a megállapodás jóváhagyását. Most arra is van ürügy, hogy ne kezdjenek tárgyalásokba – Irán és a Hezbollah. Netanjahu valószínűleg tényleg azt hiszi, hogy igaza van, és nincs rajta nyomás. Valójában nincs a lakosság részéről az utcákon. És pontosan most van lehetőség a rendszer újraindítására, ha alkut kötnének és lezárnák a háborút. Ő dönt egyedül, és nem akarja, és pontosan ez a lényeg.”

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Mindennek a kulcsa? first appeared on Új Kelet Live.