Hitler Leninnel alkalmi áron – a régiségvásárból jelentem – Mein Kampf is kapható

Röstellem, bevallom amolyan gyüjtögető lomos vagyok. Gyógyulófélben, miután nézegetem azokat az amerikai dokumentumfilmeket, amelyek ilyen idős embereket pécéznek ki. Tudjuk nemcsak az óceánon túl akadnak olyanok, akik bármit is találnak, lelnek elteszik, valamire , valamikor csak jó lesz alapon. Van is ebben ráció, most például azon bosszankodom, mennyi feleslegesnek tetsző hegesztőpálcát és sátorrúdat dobtam ki. Most pedig milyen hasznosak lennének ezek a magasított ágyasban a paradicsombokraim kikötésére.

Valamikor bejártam a miskolci régiségvásár minden sorát. Hátha ráakadok valami különlegességre, olyanra amire már régen áhítottam.  Manapság viszont ha nem muszáj kerülöm. Hiszen már annak is örülhetnék, ha egy garázsvásárral apaszthatnám a kacatjaimat.

Most vasárnap futólag csak körülnéztem a Széchenyi szobor tövében. S mit látok , egy porcelán Hitler mellszobrot. S, hogy a politikai egyensúly rendbe legyen mellette pöffeszkedett egy szerényebb Lenin is. A fotózás idejére kértem a kereskedőt rakja ezeket egymás mellé. Így tudtam meg, hogy itt Miskolcon egyikre sincs komoly kereslet. Megnyugtatott ezek a mellszobrok nem tartoznak a tiltott önkényuralmi jelképek közé.  S ha komoly vevő vagyok Hitlerhez kaphatok egy Mein Kampfot, egy eredeti harmincas évekbeli német nyelvű példányt. Alkalmi vétel, Leninnel együtt…