Avi/ujkelet.live

A háború 305. napja: Az amerikaiak által összeállított regionális koalíció tisztviselői világos üzenetet közvetítettek az izraeli tisztviselőknek egy esetleges izraeli válaszreakció adásával kapcsolatban egy iráni támadásra, ha sor kerül rá, jelentette reggel a KAN közrádió.

A koalíció tisztviselői azt mondták az izraelieknek: ,,Ne feszítsétek túl a húrt.” Hangsúlyozták továbbá: ,,Alaposan gondoljátok át, mielőtt visszatámadtok. A cél, végül is, nem az, hogy teljes háborúhoz vezessen.”

  • Az iráni támadás éjszakáján, áprilisban Izrael jelentős katonai választ tervezett – de külföldi riportok szerint az erős amerikai nyomás végül egy célzott támadáshoz vezetett Iszfahán közelében.
  • Ezúttal sokkal nagyobb az aggodalom a regionális koalíció körében, ezért már tárgyalnak az izraeli válaszról, amely valószínűleg előbb-utóbb megérkezik.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a magas rangú biztonsági tisztviselőkkel folytatott helyzetértékelésének végén azt az üzenetet továbbította, hogy Izrael nem érdekelt egy regionális háborúban. Egy izraeli tisztviselő azt mondta: ,,Nem egy teljes háború felé tartunk, de nagy fokú készültségben vagyunk minden fenyegetés visszaverésére – és azt követően az ár kiszabására is.”


Így állunk: Nyugati diplomaták a KAN-nak tegnap azt nyilatkozták, becsléseik szerint sikerül visszaállítani az áprilisi iráni támadást meghiúsító koalíciót. Akkor kilenc ország működött együtt – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Katar, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein.

A diplomaták szerint intenzív munka folyik, és jó eséllyel ezúttal is megtörténik az együttműködés. „Mindenkinek az az érdeke, hogy az esemény ne fajuljon regionális háborúvá” – mondta az egyik diplomata.

A szaúdi királyi család egyik tisztviselője azt nyilatkozta tegnap a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy Szaúd-Arábia nem engedi, hogy idegen tárgyak áthaladjanak a királyság egén. Arra akérdésre válaszolt, hogy miként járna el Rijád, ha iráni rakéták és drónok haladnának át területén az Izrael felé vezető úton. A szaúdi forrás szerint hasonló jellegű üzenetet küldtek magának Iránnak is.

A Sky News Arabia tegnap este arról számolt be, hogy Ajman al-Szafadi jordán külügyminiszter arról tájékoztatta az irániakat, hogy Jordánia nem engedi Izraelnek hogy használja a légterét, és Iránnak is távol kell maradnia Jordánia légterétől.


Mire számítanak: Izraelben úgy vélik, az iráni támadás katonai célpontokra fog összpontosítani. Becslések szerint a válasz nem vezet háborúhoz, de komolyabb lesz, mint ami az áprilisi támadáskor történt. Izrael azonnali válaszlépésre készül Irán ellen, amikor támad, és vita folyik hogy végrehajtsanak-e egy megelőző csapást.


Nincs változás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap éjszaka közölte, hogy továbbra sem változtak a polgári lakosságra vonatkozó vészhelyzeti irányelvek, a jelentések hátterében, hogy küszöbön áll az Izrael elleni iráni támadás.

,,Nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság irányelveiben. Ujjunk folyamatosan a pulzuson, és ha változás történik, azonnal értesítünk titeket” – írta Hagari X-en.


Déli front: A Hamász terrorszervezet Radwan Sejk zászlóaljának (al-Furqan) parancsnokát a légierő vasárnap likvidálta a Gázai övezetben, jelentette a hadsereg tegnap este.

Dzsaber Aziz, a Hamász Gázaváros Dandárjához tartozó zászlóalj parancsnoka egy iskola elleni légicsapásban halt meg a Radwan sejk negyedben.

Hírszerzési információkra hivatkozva a hadsereg közölte, hogy Azizt a Hasszán Szalama iskola elleni csapásban ölték meg, más terroristákkal együtt.

Aziz 2020 óta szolgált a zászlóalj parancsnokaként, ezt megelőzően a zászlóalj parancsnok-helyettese volt, de vezette anno a Zeitun Zászlóaljat is.

A terrorista „jelentős szerepet” vállalt az október 7-i mészárlás megtervezésében, vezetve az előkészületeket és a kiképzést a zászlóaljánál. Aziz maga is részt vett az izraeli közösségek elleni támadásokba október 7-én.

A háború közepette Aziz számos támadást irányított a Gázában állomásozó izraeli csapatok és izraeli civilek ellen, és a hadsereg a likvidálását ,,jelentős csapásnak” nevezte a Hamász képességeire.


Reagálás a riportra: A CNN azon vizsgálatára reagálva, amely szerint a Hamász 24 Gázai övezetbeli zászlóalja közül csak három „harcképtelen”, az izraeli hadsereg hangsúlyozta, hogy a következtetések nem pontosak.

,,A hírszerzés és a helyszíni leletek alapján a Hamász-dandárok többségét felszámolták. Becslések szerint a zászlóaljak többsége alacsony szintű kompetenciával rendelkezik, és már nem tud katonai keretként működni” – válaszolta a hadsereg egy megkeresésre.

,,A cikkben megfogalmazott állítások ellentmondanak a helyszínen elért erők eredményeinek, és hamis képet adnak a Hamász gázai helyzetéről”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők parancsnokai és csapatai éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy elérjék a háború céljait, és példátlan eredményeket érjenek el a Hamász terrorszervezet elleni harcban”.

  • A CNN szerint a Hamász huszonnégy zászlóaljából csak három semmisült meg, nyolc harcképes, a többi pedig meggyengült.
  • A legkisebb károkat szenvedett zászlóaljak állítólag Gáza középső részén találhatók, ahol a CNN – meg nem nevezett izraeli katonai forrásokra és saját vizsgálati eredményeire hivatkozva – arról számolt be, hogy az Izraeli Védelmi Erők elkerülte a kiterjedt akciót, mert a Hamász terroristái vélhetően ott tartanak fogva számos túszt.

Északi front: A hadsereg tegnap dróncsapással likvidálta a Hezbollah terrorszervezet Radwan elit egységének egyik parancsnokát, Ali Dzsamal al-Din Dzsawadot a dél-libanoni Aabba faluban.

A hadsereg szerint meggyilkolása ,,jelentős csapás” a Hezbollah azon képességeire, hogy támadásokat hajtson végre Izrael ellen.

Továbbá vadászrepülőgépek tegnap éjszaka csapást mértek a Hezbollah egyik katonai épületére és terror-infrastruktúrákra a dél-libanoni Kafr Kilában.

Tegnap 20:38 és 20:46 között számos ,,gyanús légi célpontot” indítottak Libanonból Felső- és Nyugat-Galileára. Az egyiket elfogták a légvédelmi rendszerek, míg becsapódásokat azonosították a Hermon-hegy területén, sérülés nem történt. A szirénákat a Hermonon a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, számos robbanó drónt küldött egy izraeli bázisra.

Hajnalban a libanoni határnál aktiválódtak a szirénák Kerem Ben Zamra és Gus Halav térségében. A hadsereg szerint a légvédelem elfogott egy Libanonból küldött gyanús légi célpontot. Sérülés nem történt. A szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

The post A regionális koalíció figyelmeztette Izraelt, és likvidálások first appeared on Új Kelet Live.