Avi/ujkelet.live

A háború 310. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Odaisszében.

A nap folyamán számos rakétaindítást azonosítottak Libanonból, Netu’ában becsapódásról számoltak be, sérülés nem történt. A hadsereg válaszul ágyúzta a támadás forrását.


Riport: A libanoni média délután egy motorra mért dróncsapásról számolt be Tajbe faluban. A támadásban ketten meghaltak, mint kiderült a Radwan erő terroristái voltak.


Hadgyakorlat: A múlt héten a 646. dandár tartalékosai hadgyakorlatot hajtottak végre libanoni harcokat szimulálva, ami a hadsereg szerint az Északi Parancsnokság azon erőfeszítéseinek részét képezi, hogy fokozzák a készültséget az északi határon tapasztalható megnövekedett feszültségek közepette.

A gyakorlat magában foglalta az összetett terepen való mozgást, a hegyi útvonalon való haladást és a tűzerő bevetését különféle forgatókönyvekben.

A tartalékos ejtőernyős-dandár tagjai gyakorolták a sebesült csapatok tűz alatti kivonását és az együttműködést a harctámogató parancsnoksággal.


Tisa Be’Áv: A Gázai övezetben és az ország északi részén zajló háború hátterében a katonai rabbinátus vasárnap elrendelte az operatív tevékenységet végző katonáknak, hogy ne böjtöljenek Tisa Be’Ávkor: „Tilalom van érvényben, hadművelet közben böjtöli életveszélyes dolog.”

A rabbinátus rendelete azt követően érkezett, hogy a Tammuz 17-i böjt során két, operatív tevékenységet végző katona böjtölt, és életveszélyes állapotba került.

A katonákkal azt is közölték: ,,A terepen tartózkodó katonáknak minden szektorban, beleértve a Gázai övezetet, Észak-Izraelt és Júdea és Szamáriát, a hadműveleti tevékenységre behívható katonáknak, valamint az őrségben lévő katonáknak enniük és inniuk kell a tevékenységük megfelelő ellátásához.”

Az első és a második szentély pusztulását gyászoló tisa beávi 25 órás böjtnap hétfőn este veszi kezdetét.


Riport: A CNN vasárnap egy, az ügy részleteit ismerő izraeli forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar tűzszüneti megállapodást akar – legalábbis ezt az üzenetet közvetítették az egyiptomi és katari közvetítők az elmúlt napokban izraeli tisztviselőknek a kritikus csúcstalálkozó előtt.

Azt, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök is akarja-e, továbbra is bizonytalanság övezi.

Netanjahu szövetségesei azt mondták újságíróknak és más amerikai kormányzati tisztviselőknek, hogy az izraeli miniszterelnök kész megegyezni, függetlenül attól, hogy milyen hatással lesz a kormánykoalícióra, közölte két izraeli forrás. Az izraeli biztonsági szervezet azonban továbbra is sokkal szkeptikusabb Netanjahu megegyezésre hajlandóságával kapcsolatban, tekintve a koalíciója szélsőjobboldali minisztereinek heves ellenállását.

„Senki sem tudja, mit akar Bibi” – mondta egy izraeli forrás, Netanjahu becenevét használva.


Ha már Szinwar: Új plakátot helyeztel el Teheránban a Palesztina téren. A Szinwart ábrázoló képen héberül a következő áll: ,,Október 7-én katonai csapás ért titeket és augusztus 7-én politikai csapás, a következő csapás közel van”.


Számonkérés: Izrael katonai főtanácsnoka, Jifat Tomer-Jerusalmi vezérőrnagy vasárnap megjelent a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságában, mely a hadsereg vizsgálatával foglalkozott a Szde Teman fogolytáborban fogva tartott egyik terrorista ellen elkövetett állítólagos bántalmazás ügyében.

Tomer-Jerusalmi a törvényhozók bírálatai közepette azt mondta, hogy a katonai rendőrség „az Izraeli Védelmi Erők és a katonák védelme érdekében folytat vizsgálatokat, nem pedig a ‘nemzetközi törvényszék’ [megnyugtatása] érdekében… Az ügyben orvosi dokumentumok alapján indult a nyomozás.”

A törvényhozók a kiszivárgott nyomozási anyagok kapcsán is megszorongatták Tomer-Jerusalmit – köztük egy videofelvétel miatt, amely állítólag a terrorista elleni cselekményeket mutatja. Nem volt hajlandó megvitatni a kérdést, mondván, hogy a főügyészt már felkérték a kiszivárogtatás kivizsgálására.

A másik kritikákat kiváltó intézkedés az volt, hogy a tartalékosok letartóztatásához álarcos katonai rendőröket vetettek be.

,,Én óvom a katonákat” – mondta Tomer-Jerusalmi. ,,A helyzetet figyelembe véve ez nem ésszerűtlen döntés. A parancsnok és a hadnagy arca látható volt. A többi nyomozó maszkot viselt, fenyegetéstől tartva”.

Mint kiderült az ülésen a Gázában bevetett több tízezer harcos közül mindössze hetvennégynél indult nyomozás, ebből hat vádemelés született: öt ellen fegyverlopásért, és csak egy ellen fogvatartott bántalmazása miatt, amit egy hete nyújtottak be.


Szde Teiman: Keddig meghosszabbították annak az öt tartalékos katonának a letartóztatását, akiket a fent említett palesztin terrorista súlyos szexuális zaklatásával gyanúsítanak.

A katonai ügyészek letartóztatásuk meghosszabbítását kérték a nagy visszhangot kiváltó ügy nyomozásának folytatása érdekében. A katonai bíróság helyt adott a kérésnek.

A hadsereg szerint a katonákat súlyos szodómiával (a nemi erőszakkal egyenértékű vád), súlyosbító körülmények között elkövetett testi sértéssel, súlyosbított körülmények között elkövetett bántalmazással és katonához nem illő magatartással gyanúsítják.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálás Libanonban, Szinwar és a tűzszünet, a rabbinátus és Tisa Be’Áv first appeared on Új Kelet Live.