Avi/ujkelet.live

A háború 311. napja, déli front: A 98. hadosztály irányításával tegnap drónnal csapást mértek egy terrorsejtre a dél-gázai Khan Juneszben, miután rakétát lőttek ki Ein Haslosa közösségre. A likvidálást röviddel a rakétatámadás után hajtották végre. Az erők további terror-infrastruktúrákat is megsemmítettek a rakétaindítás közelében.

Légicsapások a Gázai övezetben:

A hadsereg szerint a 98. hadosztály folytatja műveleteit Khan Juneszben. Az elmúlt nap során terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg és terroristákat öltek meg, akiknek rakétaindításokhoz volt közük.

Rafahban a 162. hadosztály alatt a csapatok fegyvereket és hírszerzési dokumentumokat találtak.

A Gázai övezet középső részén a Netzarim folyosón a 252. tartalékos hadosztály terror-infrastruktúrákat támadott, köztük rakétavetőket, mesterlövész posztokat, katonai épületeket és megfigyelőállomásokat.


Északi front: A légvédelem reggel elfogott két Libanonból indított drónt. Az egyiket Kirjat Smona felett, a másikat pedig Libanon felett, mielőtt belépett Izraelbe. A szirénák aktiválódtak Kirjat Smonában az incidens közepette, sérülés nem történt.


Házrombolás: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka lerombolták Ajszar Barguti és Khaled al-Karuf terroristák otthonát, akik januárban halálos terrortámadást hajtottak végre Júdea és Szamáriában.

Január 7-én a terroristák Ateret zsidó közösség közelében a 465. úton tüzet nyitottak és megölték a 33 éves Amar Manszúr kelet-jeruzsálemi lakost és a 42 éves Lara Tannuszt, ramallah-i lakost, aki gyógyszerészként dolgozott a jeruzsálemi Hadasza Orvosi Központban.

A terroristákat letartóztatták egy nappal a támadás után.

Annak ellenére, hogy az áldozatok palesztinok, az izraeli biztonsági hatóságok szerint a lövöldözés nacionalista indíttatásból történt, vagyis terrortámadásnak minősül.

A támadásban érintett harmadik terrorista otthonát múlt hónapban lerombolták.


Templom-hegy: Kedden, Tisa Be’Áv böjtnapon, szélsőjobboldali miniszterek kíséretében több tucatnyi hívő imádkozott a földön fekve a Templom-hegyen, megszegve a rendőrségi utasításokat és a szent helyre érvényes status quót. Letartóztatás nem történt.

  • A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.
  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.
  • Az ultraortodox zsidók, köztük a főrabbinátus, úgy vélik, hogy a zsidóknak nem szabad felmenniük a Templom-hegyre, mert a hely szent, a mai zsidók pedig tisztátalanok.
  • Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

A rendőrségért felelős szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és párttársa az Otzma Jehuditból, Jichák Wasszerlauf miniszter is látogatást tettek a szent helyen.

Ben-Gvir megismételte üzenetét, miszerint az ő politikája engedélyezi a zsidó imát a Templom-hegyen.

„Tisa Be’Avkor, a Templom-hegyen vagyunk, hogy a templom lerombolásra emlékezzünk” – mondta Ben-Gvir a helyszínen. „De őszintén ki kell mondanunk: itt nagyon jelentős előrelépés történt a kormányzás, a szuverenitás terén. Ahogy mondtam, az a politikánk, hogy lehetővé tegyük az imát.”

A miniszter továbbá a Hamász „térdre kényszerítésére” szólított Gázában, „a dohai vagy kairói csúcstalálkozókra való menetel” helyett.

Ben-Gvir nem először tett ilyen kijelentést az imákra vonatkozóan a Templom-hegyen, és szokás szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala most is sietett cáfolni őket.

„A Templom-hegyre vonatkozó politika meghatározása közvetlenül a kormány és a miniszterelnök hatásköre” – közölte a Miniszterelnöki Hivatal. „A Templom-hegyre nem alkalmazhatja egy adott miniszter a saját politikáját – sem a nemzetbiztonsági miniszter, sem más miniszter. Így volt ez minden izraeli kormány alatt. A ma reggeli incidens a Templom-hegyen eltért a status quo-tól. Izrael politikája a Templom-hegyre nem változott – ez így volt és így lesz”.

Ezzel szemben a Templom-hegyre felment zsidók közül többen nyíltan imádkoztak, és a rendőrség nem lépett közbe.

Mindeközben Ben-Gvir Netanjahu nyilatkozatára válaszolva megkérdőjelezte a miniszterelnök hatáskörét.

„A nemzetbiztonsági miniszter politikája az, hogy minden helyen, így a Templom-hegyen is lehetővé tegye a zsidók szabad vallásgyakorlatát, és a zsidók ezt a jövőben is megteszik” – áll a nyilatkozatban.

„A Templom-hegy szuverén terület Izrael állam fővárosában. Nincs olyan törvény, amely megengedné a zsidókkal szembeni rasszista diszkriminációt a Templom-hegyen vagy bárhol máshol Izraelben.”

Mose Gafni, az askenázi Jahadut Hatora Párt Degel HaTorah frakciójának vezetője szerint Ben Gvir nem törődik „a Templom-hegy szentségével és a status quoval kapcsolatos károkkal”, azt állítva, hogy óriási károkat okozott a zsidó nemzetnek, és szükségtelen gyűlöletet keltett Tisa Be’Avkor.

Gafni szerint a frakciónak „meg kell vizsgálnia rabbijainkkal, hogy partnerek lehetünk-e vele, és ezt tisztázni fogjuk a miniszterelnökkel is”.

A szefárd ultraortodox Saszból Michael Malkieli vallásügyi miniszter megismételte a főrabbinátus álláspontját a helyszín szentsége miatti zsidó látogatásokkal szemben, hozzátéve, hogy ez „felesleges provokáció a nemzetek számára szerte a világon”.

Jordánia is közleményt adott ki, amelyben határozottan elítélte Ben-Gvir, Wasszerlauf és a likudos Amit Halevi Templom-hegyi látogatását.

Az ammani külügyminisztérium szóvivője éles nyilatkozatában „szélsőségesnek” nevezte a három koalíciós tagot, és azt állította, hogy „provokációjuk” megsértette a status quót.

A látogatás „az izraeli kormány és szélsőséges tagjainak ragaszkodását tükrözi, hogy figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogot és Izrael, mint megszálló hatalom kötelezettségeit” – áll a közleményben.

The post Imák a Templom-hegyen és a felháborodás, drónfogások és házrombolás first appeared on Új Kelet Live.