Avi/ujkelet.live

A háború 315. napja, déli front: Öt rakétát lőttek ki délután a Gázai övezet déli részéről Nirimre. Egy lövedéket elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.


Északi front: Két ,,gyanús légi célpont” valószínűleg drón lépett be este Libanonból a Golán-fennsík északi részére. Az egyiket elfogták a légvédelmi rendszerek, a másik Kela területén csapódott be. Sérülés nem történt. Az elfogó rakéta lehulló repeszei miatt tűz keletkezett Kela térségében, a tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén.


Légi hadgyakorlat: Az izraeli légierő tegnap légi utántöltési gyakorlatot hajtott végre nagy hatótávolságú repülésekhez, jelentette a hadsereg ma délután.

A gyakorlat ,,nagy hatótávolságú repülést szimulált ellenséges terület mélyén, miközben rövid időn belül többször is légi utántöltést hajtottak végre”.

A gyakorlatot izraeli légtér felett hajtották végre, és a légierő egyik Boeing 707-es légi utántöltő gépe, valamint több F-35i és F-15 vadászrepülőgép vett részt benne.

Izrael fokozott készültségben van mind védekezésben mind támadásban Irán és libanoni meghatalmazottja, a Hezbollah terrorszervezet várható bosszúja miatt.


Látogató: Izraeli tisztviselők szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Izraelbe látogat. Hétfőn találkozik Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel.

Blinken várhatóan szombat este érkezik a régióba. Lehetséges további megállóhelyek: Kairó és Doha.


Doha: A túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalások közvetítő országai, az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös nyilatkozatot tettek közzé pénteken, a dohai csúcstalálkozó első fordulójának lezártával.

,,Az elmúlt 48 órában Dohában kormányaink magas rangú tisztviselői közvetítőként intenzív tárgyalásokat folytattak a tűzszünetről, valamint a túszok és foglyok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás megkötése érdekében. Ezek a megbeszélések komolyak és konstruktívak voltak, és pozitív légkörben zajlottak” – áll a közös közleményben.

„A mai napon Dohában, az Egyesült Államok Egyiptom és Katar támogatásával mindkét félnek áthidaló javaslatot nyújtott be, amely összhangban van Biden elnök 2024. május 31-i alapelveivel és a Biztonsági Tanács 2735. számú határozatával. Ez a javaslat azokra a területekre épít, amelyekben az elmúlt héten megállapodás született, és áthidalja a fennmaradó réseket, lehetővé téve a megállapodás gyors végrehajtását” – áll a közleményben.

,,A munkacsoportok az elkövetkező napokban folytatják a technikai munkát a végrehajtás részletein, beleértve a megállapodás kiterjedt humanitárius rendelkezéseinek végrehajtását, valamint a túszokkal és foglyokkal kapcsolatos sajátosságokat”.

„Kormányaink magas rangú tisztviselői a jövő hét vége előtt újra összeülnek Kairóban azzal a céllal, hogy a megállapodást a ma előterjesztett feltételek szerint megkössék. Amint a három ország vezetői a múlt héten kijelentették: ‘Nincs további vesztegetni való idő, és kifogás a késlekedésre egyik párt részéről sem’”.

Egy izraeli tisztviselő azt nyilatkozta délután, hogy a dohai delegáció még ma hazatér.

,,Az elmúlt két napban több haladást értünk el, mint az elmúlt hat hétben együttvéve” – nyilatkozta a Walla hírportál riporterének egy, a tárgyalások részleteit ismerő forrás.

A Hamász terrorszervezet egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a tájékoztató, amit kaptak a tárgyalások eredményeiről nincs összhangban azzal, amit a Hamász július 2-án elfogadott.

Ezenkívül a palesztin terrorfrakciók egyik magas rangú tagja azt mondta a libanoni Al-Mayadeen csatornának, hogy ,,nem történt fejlemény a dohai tárgyalásokon, és Izrael továbbra is ragaszkodik álláspontjához”.

A katari Al-Araby csatorna arról számolt be, hogy a dohai tárgyalásokon Izrael rugalmasságot tanúsított a foglyok kérdésében. A jelentés azt is leszögezte, hogy az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy nyomást gyakorol Izraelre a Netzarim folyosó ügyében valamint a kitelepítettek Gázai övezet északi részébe való visszatérésében. Abban is megállapodtak, hogy az izraeli hadsereg képviselői részt vesznek a Philadelphi-folyosót érintő kairói tárgyalásokon.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Rakéták Gázából, drónok Libanonból, légi hadgyakorlat és Doha first appeared on Új Kelet Live.