Avi/ujkelet.live

A háború 319. napja: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat éjszakai akciójában a dél-gázai Khan Juneszben fegyveres terroristák holttestét is megtalálták az alagút bejáratok közelében. A hat izraeli túsz holttestét egy rejtett útvonal mögött rejtették el az alagútban. Hazahoztaluk után még mindig nem világos, hogyan haltak meg, és a hadsereg úgy becsüli, további túszok vannak a területen, ezért az erők folytatják a keresést.

Kezdetét veszi a hadművelet

A 98. hadosztály erői pénteken kezdték meg a hadműveletet Khan Juneszben, miután két hétig a térségben tevékenykedtek. A gázai lakosság kitelepítésének végén az erők új területekre nyomultak be. Ennek során a harcosok már vasárnap este átvették a hadműveleti irányítást Deir el-Balach külterülete felett.

Arra utaló hírszerzési információk nyomán, hogy a térség alagútjai megölt túszok maradványait rejtik, a 7. páncélosdandár, az ejtőernyősök és a Jahalom elit harcmérnöki egység harcosai átvizsgálták a területet, és egyszerre négy fókuszpontra összpontosítottak.

A hadművelet

Tegnap este a harcosok Hamász terroristák holttestét azonosították, mellettük Kalasnyikov puskákkal az alagút bejáratok közelében. A holttestek lokalizálásában tapasztalatot szerzett Jahalom harcosok úgy becsülték, hogy a terroristák a túszok holttestének őrzése miatt állomásoztak a helyszínen, és a csapatok további erőket hívtak a helyszínre.

Rövid időn belül a harcosoknak sikerült feltárniuk az alagutat, melynek nyílása tíz méter mélyre vezetett. Először technológiai intézkedéseket alkalmaztak, majd később harcosok mentek le a föld mélyére. A több páncélozott ajtóval és elágazással rendelkező alagútban különféle fegyvereket találtak.

Az alagút átvizsgálása során a harcosok egy álfalra lettek figyelmesek, melyet eltávolítottak, és mögötte egy rejtett útvonalat találtak, amelyen belül megtalálták a hat túsz holttestét: Avraham Munder, Nadav Popplewell, Chaim Peri, Joram Metzger és Jagev Buchstav. Mindegyikük életben volt, amikor túszul ejtették, és a fogságban ölték meg őket.

Ez volt a leggyorsabb művelet túszok holttesteinek lokalizálására és hazahozatalára a háború közepette. A korábbi műveletek ehhez képest több napig tartottak.

A hadsereg korábban már támadta a levegőből a területet, ahol az alagút volt. Azonban még most, a holttestek előkerülése után sem lehet biztosan megállapítani, mi okozta a halálukat.

A hadsereg szerint a hat izraeli túsz holtteste mellett továbbiakat is találtak az alagútban, a becslések szerint terroristák holttestéről van szó, azonosításuk folyamatban van.

A folytatás

A hadsereg becslése szerint vannak még túszok a területen, élők és halottak egyaránt, ezért a hadművelet Khan Juneszben keresésekkel folytatódik. Becslések szerint olyan földalatti alagutak is lehetnek a területen, melyekben a Hamász magas rangú tisztviselői rejtőznek.

Emlékeztető

109 túsz maradt Gázában, 41 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. Harminc túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet

The post Így lokalizálta a 6 túsz maradványait a hadsereg first appeared on Új Kelet Live.