Avi/ujkelet.live

A háború 320. napja, déli front: Izraeli vadászgépek hírszerzési információk alapján a délután a Hamász terroristáit támadták Gázavárosban, akik egy parancsnoki helységben tartózkodtak, egy korábban iskolaként szolgáló létesítményben.

A terroristák a létesítményt az izraeli erők és Izrael Állam elleni terrortevékenységek tervezésére és végrehajtására használták.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve precíziós lőszerek használatát és légi megfigyelést.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy több mint 150 alagutat romboltak le a Philadelphi-folyosón, az egyiptomi-gázai határvidéken, és a Hamász Rafah dandárjára vereséget mértek.

„A legfontosabb dolog… az, hogy emlékezzünk a háború céljaira, hogy teljesítsük a háború összes célját, mind a Hamász, mind a túszok tekintetében, és hogy most észak felé nézzünk” – mondta Gallant a Philadelphin állomásozó csapatoknak.


Északi front: Az izraeli hadsereg délután megerősítette, hogy drónnal likvidálta a Fatah tisztviselőjét, Khalil Makdah-t Szidon közelében.

Khalil a Fatah magas rangú tisztviselőjének, Munir Makdahnak a testvére, akit Izrael évek óta azzal vádol, hogy a Hezbollah terrorszervezettel és az iráni Forradalmi Gárdával együttműködve Izrael elleni támadásokat mozdít elő.

A hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat közös nyilatkozata szerint a Makdah testvérek Libanonból a Forradalmi Gárdával együttműködve azon dolgoztak, hogy pénzt és fegyvereket juttassanak terrorsejteknek Júdea és Szamáriában.


Júdea és Szamária: Szerdán a határrendészet harcosa tüzet nyitott a tartalékos erőkre, miután tévesen azt hitte, hogy lövéseket adtak le rá. Sérülés nem történt. Egy biztonsági forrás szerint a tartalékos erők egy palesztin járművet üldöztek, amely nem állt meg ellenőrzésre egy ellenőrzőponton.

Kalkília bejáratánál a tartalékos erők fegyvert dugtak ki az ablakon, és a levegőbe lőttek. Egy közeli katonai posztnál tartózkodó határrendész pedig azt gondolta, hogy terrortámadásról van szó, és a lövéseket rá irányították. A harcosnő válaszul rálőtt a járműre, amelyben a tartalékos erő tartózkodott.

Az elmúlt hónapokban több lövöldözős terrortámadás is történt Kalkíliában.


Túszok: A közvetítők egyike, Egyiptom szerdán szkepticizmusának adott hangot az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszüneti tárgyalások sikere kapcsán, egy nappal azelőtt, hogy a tárgyalások folytatódnának Kairóban, jelentette az AP.

Egy egyiptomi tisztviselő, aki közvetlenül ismeri a tárgyalások részleteit, azt mondta, hogy az amerikai áthidaló javaslat megköveteli a megállapodás első szakaszának végrehajtását, amely során a Hamász szabadon engedi a legsebezhetőbb civil túszokat. Az első szakaszban pedig úgy tárgyalnának a felek a második és harmadik szakaszról, hogy nincs „garancia” Izraeltől vagy a közvetítőktől a Hamásznak.

,,Az amerikaiak ígéreteket lengetnek be, nem garanciákat” – mondta a tisztviselő. ,,A Hamász ezt nem fogadja el, mert ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Hamász elengedi a civil túszokat egy hathetes tűzszünetért cserébe, garanciák nélkül egy kialkudott tartós tűzszünetre.”

Azt is elmondta, hogy a javaslat nem mondja ki egyértelműen, hogy Izrael kivonja erőit két stratégiai gázai folyosóról, a Philadelphi-folyosóról és az övezetet kettészelő Netzarim-folyosóról. Izrael az erők csökkentését ajánlja aPhiladelphin, és megígéri, hogy kivonul a térségből, mondta a tisztviselő. ,,Ez nem elfogadható számunkra és természetesen a Hamász számára sem”.

A második egyiptomi tisztviselő, akit tájékoztattak a tárgyalások legújabb fejleményeiről, azt mondta, kevés esély van az áttörésre, mivel Izrael nem hajlandó elkötelezni magát a Gázából való teljes kivonulás mellett a megállapodás második szakaszában. A tisztviselő szerint Izrael ragaszkodik ahhoz is, hogy erőit a Philadelphi-folyosón állomásoztassa, és teljes ellenőrzést gyakoroljon a Netzarim felett.

Azt is elmondta, hogy Egyiptom közölte az Egyesült Államokkal és Izraellel, hogy nem nyitja meg újra a Gázába vezető Rafah átkelőt, amely a humanitárius segélyek kulcsfontosságú belépési pontja, az izraeli erők teljes kivonása nélkül a palesztin oldalról és a Philadelphi-folyosóról.

The post Likvidálások 2 fronton, és 150 alagúttal kevesebb a Philadelphin first appeared on Új Kelet Live.