Avi/ujkelet.live

A háború 325. napja: A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ma reggel kijelentette, hogy zsinagógát építene a Templom-hegyen, és a „zsidók és muszlimok egyenlő elbírálása” mellett érvelt az imákat illetően. A szefárd ultraortodox Saszból Mose Arbel belügyminiszter felszólította a miniszterelnököt, hogy ,,tegye a helyére” Ben-Gvirt, majd a Miniszterelnöki Hivatal ismét gyorsan tisztázni kényszerült, hogy ,,nincs változás a status quo-ban”.

  • A Templom-hegy a zsidó vallás legszentebb helye, az első és a második templom helyszíne.
  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.
  • Az ultraortodox zsidók, köztük a főrabbinátus, úgy vélik, hogy a zsidóknak nem szabad felmenniük a Templom-hegyre, mert a hely szent, a mai zsidók pedig tisztátalanok.
  • Az al-Aksza mecset az iszlám harmadik legszentebb helye, a Templom-hegy déli oldalán található, nem messze az aranykupolás Sziklamecsettől.

Ben-Gvir szavai azután hangzottak el, hogy tegnap reggel zsidók egy csoportja rögzítette magát, amint rendőrök mellett imádkoznak, akik csak álltak, beszélgettek, és nem tettek semmit, hogy megakadályozzák őket ebben – pedig a helyi eljárások szerint ez nem megengedett, jelentette a Ynet hírportál. A hívők leborultak a földre, és egy női határrendész mellett is énekeltek, aki háttal ült mellettük.

Ben-Gvir a katonai rádiónak hétfő reggel nyilatkozva kijelentette, hogy nincs megkülönböztetés a zsidók és a muszlimok között, ezért a muszlimok is bárhol imádkozhatnak – még a Siratófalnál is.

Arra a kérdésre, hogy utasítana-e egy rendőrtisztet, hogy megakadályozza, hogy egy imaszőnyeggel érkező muszlim a Siratófalnál imádkozzon, Ben-Gvir így válaszolt: ,,Természetesen nem. Mindenki azt mondaná, hogy ez rasszizmus, de a muszlimok nem ismerik el a Siratófal szentségét.”

Ben-Gvir azt is közölte: ,,Ha azt tehetném, amit akarok, egy zsinagógát is állítanánk a Templom-hegyen.”

Arbel belügyminiszter a maga részéről figyelmeztetett, hogy Ben-Gvir ,,felelőtlen szavai próbára teszik Izrael stratégiai szövetségeit a muszlim országokkal, amelyek koalíciót alkotnak az iráni gonosz tengely elleni harcban. Az intelligencia hiánya vérontáshoz vezethet.”

Ben-Gvirhez közeliek erre kritizálták a belügyminisztert: ,,A fáradhatatlan baloldali hízelgő Mose Arbel attól a naptól kezdve, hogy belépett a kneszetbe, a legfelsőbb bírói posztra hajt. Fáradhatatlan hízelgője a baloldalnak, az araboknak, az igazságszolgáltatásnak, a Templom-hegy esetében pedig a Hamásznak és a Waqfnak is. Állandó vádaskodása a zsidókkal szemben biztonsági kockázatot jelent. A Sasz szavazói a jobboldalt választották, és Mose Meretz [baloldali párt, mely nem jutott be a mostani kneszetbe] Arbelt kapták”.

Figyelmeztetés

A 12-es csatorna csütörtöki riportja szerint a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar levélben figyelmeztette Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, Joáv Gallant védelmi minisztert és más minisztereket, hogy az erőszakos telepesek által végrehajtott zsidóterror és Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter Templomhegyi akciói „leírhatatlan károkat okoznak” Izraelnek.

„Fájdalommal, nagy félelemmel írom Önnek ezt a levelet zsidóként, izraeliként és egy biztonsági erő tagjaként” – írta Bar a levélben, amelyet Járiv Levin igazságügyi miniszternek, Joáv Kisch oktatási miniszternek, Becalel Szmotrich pénzügyminiszternek, Mose Arbel belügyminiszternek, Michael Malchieli vallási szolgálatok miniszternek és Gali Baharav-Miara főügyésznek is elküldött.

Bar szerint Ben-Gvir közelmúltbeli látogatása a Templom-hegyen, Tisa B’Av böjtnapon, amikor a zsidó látogatókat lefotózták, amint imádkoznak és leborulnak, megsértette a rendőrségi utasításokat és a komplexumot szabályozó status quót.

Ben-Gvir akkor is kijelentette, hogy megváltoztatta a status quót. Netanjahu akkor is tagadta, hogy változás történt volna.

Bar figyelmeztetett, hogy „az ilyen irányú fejlemények vérontáshoz vezetnek, és felismerhetetlenül megváltoztatják Izrael állam arculatát”.

„Meggyőződésem, hogy egyértelműen ki kell mondanunk, hogy ez helytelen és veszélyes – erkölcsileg és biztonsági szempontból is. A jelenség megfékezéséhez minisztériumok közötti erőfeszítésre van szükség. Meggyőződésem, hogy ez kell, hogy legyen a kormány egyik fő célja, mielőtt túl késő lenne”.

Ben-Gvir állítólag a levelet követően Bar elbocsátását követelte a kormányülésen, majd kirohant, amikor Netanjahu és más miniszterek megvédték a Sabak igazgatóját.

The post Ben-Gvir ismét azt állította, a zsidók imádkozhatnak a Templom-hegyen, a Miniszterelnöki Hivatal tagadja first appeared on Új Kelet Live.