Avi/ujkelet.live

A háború 326. napja, Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy csapást mért egy parancsnoki helységre a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban, melyet helyi terroristák használtak.

Palesztin jelentések szerint a támadásban likvidált három terrorista mindegyike a legutóbbi Hamásszal kötött tűzszüneti megállapodás részeként szabadult novemberben, amikor az izraeli túszokért izraeli börtönökben ülő terroristákat engedtek szabadon.


Terror: Tegnap éjszaka palesztinok kövekkel dobáltak meg egy izraeli sofőrt, aki áthajtott a palesztin Huwara falun, Szamáriában. A nő nem sérült meg, folytatta útját. Huwara számos terrortámadás helyszíne volt az elmúlt években.

Összecsapások: Szintén az éjszaka egy 40 éves arab izraelit agyonlőttek a területvédő katonák a Betlehemtől délre fekvő Wadi Rahhal faluban, ahol élt, jelentette a Ynet hírportál.

A katonák a telepesek hívására érkeztek a helyszínre, akik azt állították, kövekkel dobáltak meg egy izraeli járművet, majd maguk a telepesek bementek a farmra, és összecsaptak a palesztinokkal.

A helyszínen a katonák lövéseiből származó 40 töltényhüvelyt találtak, amelyek további négy palesztin sérülését okozták. Egyes tanúvallomások szerint az első kövek egy palesztin és nem pedig egy izraeli járműre irányultak. Ezt biztonsági források közölték, hangsúlyozva, hogy ,,a telepek területvédelmi katonái nem vehetnek részt ilyen incidensben, és 40 golyót biztosan nem lőhetnek ki”. Az izraeli hadsereg közölte, hogy az esetet vizsgálják.

Más biztonsági források szerint palesztinok kövekkel dobáltak meg egy izraeli járművet, anyagi kárt okozva benne. Ezt követően palesztinok kövekkel dobálták meg a térségbe érkező többi izraeli polgárt. A helyszínen összecsapások alakultak ki. A helyszínre riasztott izraeli erők lövésekkel reagáltak a rendbontásra, és sérüléseket azonosítottak. ,,Ismert egy állítás egy kelet-jeruzsálemi izraeli állampolgárról, akit a hadsereg agyonlőtt, az esetet kivizsgálják.”


Emberrablás kizárva: Az izraeli hadsereg kedd reggel bejelentette, hogy kizárták az emberrablás gyanúját a szamáriai Tapuach-csomópontnál.

Az éjszaka folyamán bejelentések érkeztek egy lányról, akit egy autó hátsó ülésén láttak segítségért kiabálni. A keresések során megtalálták a gyanúsított járművet, két, benne utazó palesztint kihallgattak és kiderült, hogy semmi közük az emberrabláshoz.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületét és terror-infrastruktúráit támadták a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban, Khiamban, Bint Dzsbeilben és más területeken.

Az izraeli hadsereg tegnap este infografikákat tett közzé, amelyek a Hezbollah rakétakilövő posztjait mutatják, melyeket a vasárnapi Észak-Izrael elleni támadáshoz használt.

A támadás során mintegy 230 rakétát és körülbelül 20 drónt lőttek ki Libanonból. Izraeli tisztviselők szerint a Hezbollah több száz további kilövését tervezte, és az izraeli hadsereg megelőző csapása a tervezett fenyegetések több mint felét elhárította.

A vasárnap reggel kilőtt rakéták 90%-át civil területekről lőtték ki.

A helyzet amerikai szemmel: Ifjabb Charles Q. Brown, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített szervezetének vezetője háromnapos közel-keleti útja végén nyilatkozott a Reutersnek. Az amerikai hadsereg legmagasabb rangú tisztje vasárnap landolt Izraelben, néhány órával a Hezbollah támadása után.

Brown megjegyezte, hogy a Hezbollah csapása csak egyike volt az elmúlt hetekben Izrael ellen levegőben lógó két nagy fenyegető támadásnak. Irán is megtorlással fenyegetőzik a Hamász-vezér Iszmail Hanije múlt hónapban Teheránban végrehajtott likvidálása miatt, melyet Izraelnek tulajdonítanak.

Arra a kérdésre, hogy csökkent-e a regionális háború közvetlen kockázata, Brown azt válaszolta: „Valamennyire igen.”

„Két dolog volt, amiről tudni lehetett, hogy meg fog történni. Az egyik már megtörtént. Most attól függ, hogyan fog alakulni a második” – mondta Brown távozóban Izraelből. ,,Az, hogy Irán hogyan reagál, megszabja, hogyan reagál Izrael, és ez fogja meghatározni, hogy lesz-e szélesebb konfliktus vagy sem.”

Brown szerint az amerikai hadsereg jobban van pozícionálva, hogy segítse Izrael és saját közel-keleti haderejének védelmét, mint április 13-án, amikor Irán példátlan támadást intézett Izrael ellen, több száz drónt, robotrepülőt és ballisztikus rakétát indítva. A támadást a regionális szövetség segítségével sikerült visszaverni.

Brown elhívta a figyelmet arra a vasárnapi döntésre, hogy a Közel-Keleten két repülőgép-hordozó anyahajót, valamint egy extra F-22-es vadászrepülő századot tartanak készenlétben. „Igyekszünk javítani azon, amit áprilisban csináltunk.”

Brown szerint bármilyen tervei is legyenek Irán hadseregének, az az iráni politikai vezetők döntése.

„Olyasmit akarnak tenni, ami üzenetet küld, de azt hiszem… nem akarnak olyasmit tenni, ami szélesebb körű konfliktust kreál.”

The post Dróncsapás, emberrablás gyanúja kizárva és északi front first appeared on Új Kelet Live.