Avi/ujkelet.live

A háború 328. napja, Jordán-völgy: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat csütörtökön befejezte terrorelhárító műveletét a Jordán-völgyben lévő Far’a menekülttáborban.

A harminc órán át tartó akció során drónnal likvidáltak egy autóban ülő fegyveres terrorsejtet.

A Duvdevan kommandósai a Sabak irányításával drónnal lokalizáltak egy bomba laboratóriumot és egy parancsnoki helységet egy mecsetben. A mecsetben használatra kész robbanóeszközöket és fegyvereket találtak.

Az akció során a harcosok terrorcselekményekkel gyanúsítottakat lokalizáltak és hallgattak ki, valamint különféle fegyvereket foglaltak le.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter megbeszélést folytatott Herci Halevi vezérkari főnökkel és más védelmi tisztviselőkkel, hogy megvitassák ,,a háború céljainak kiterjesztését” az észak-izraeli harcok tükrében.

,,Az északi front célja még előttünk áll: a lakosok biztonságos visszatérése. E cél elérése érdekében ki kell terjesztenünk a háborús célokat, a kérdést a miniszterelnök és a kabinet elé tárom” – mondta Gallant az irodája szerint.

A Hezbollah terrorszervezet napi rendszerességű támadásai közepette mintegy 60 000 északi lakos kényszerült elhagyni otthonát.

Jelenleg Izrael hivatalos háborús célja a Hamász felszámolása Gázában és az október 7-én elrabolt túszok hazahozatala.


Hamász: Khaled Masal, a Hamász terrorszervezet egyik vezető tagja szerdán az öngyilkos merényletek újraindítására szólított Júdea és Szamáriában, jelentette az arab média.

A Sky News Arabia értesülései szerint Masal egy törökországi konferencián elhangzott beszédében azt mondta, hogy a Hamász terrorcsoport „vissza akar térni a [öngyilkos] műveletekhez”.

Az Izraellel folytatott gázai háborút, valamint a palesztin terrorszervezetek ellen Júdea és Szamáriában folytatott rendszeres izraeli razziákat „csak nyílt konfliktussal lehet kezelni” – mondta Masal. „Nyílt konfliktussal harcolnak ellenünk, mi pedig nyílt konfliktussal állunk szemben velük.”

„Az ellenség minden fronton konfliktust nyitott, mindannyiunkat keresve, akár harcolunk, akár nem… Megismétlem a felhívásomat mindenkinek, hogy több fronton vegyen részt a cionista entitás elleni tényleges ellenállásban” – tette hozzá Masal.

A politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije teheráni likvidálása után úgy tűnt, hogy Masal a befutó a posztra, ami végül Jechíje Szinwaré lett.

A Hamász vállalta a felelősséget az augusztus 18-i tel-avivi robbantásért, amely egy öngyilkos merénylet volt, és amit a Palesztin Iszlám Dzsiháddal közösen hajtott végre. A Hamász ígéretet tett, hogy további, hasonló támadások következnek.

Egy civil közepesen súlyosan megsérült merényletben, amikor a bomba az azt szállító terrorista hátizsákjában felrobbant.


Normalizáció: A szaúdi királyi család egyik forrása szerint Riád úgy értékeli, nincs reális lehetőség a normalizációra az amerikai elnökválasztás előtt. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riporterével, Roi Keisszel folytatott beszélgetésen a forrás azt mondta, hogy ,,ez a lehetőség bezárult”.

A szaúdi becslések szerint a novemberi választások idejére így vagy úgy véget ér a gázai háború, ami utat nyit a jövőbeni normalizáció felé. A forrás szerint Rijádban továbbra is izraeli elköteleződést várnak egy olyan ütemterv mellett, amely a palesztin kérdés megoldásához vezet.

Hogy mi történik ezután? Ebben még mindig megoszlanak a vélemények. A kérdést kommentáló források lehetőséget látnak a novemberi választások és január 20-a közötti három hónapban, amikor Joe Biden amerikai elnök távozik a Fehér Házból.

Az értékelés szerint Kamala Harris megválasztása esetén búcsú ajándékot akar majd adni Bidennek a normalizáció formájában, ha pedig a republikánus jelöltet, Donald Trumpot választják meg, akkor a szaúdik a köztes időszakot inkább arra használják, hogy elnyerjék a demokraták támogatását az Egyesült Államokkal kötendő biztonsági megállapodásokhoz, amit Trump alatt nehezebben kapnának meg.

Ugyanakkor a szaúdi királyi család forrása egy másik tézissel is előállt, amely szerint Rijád inkább csak az új elnök Fehér Házba lépése után kezdi meg a tárgyalást.

Mindenesetre az most mindenki számára világos, hogy november 5-ig, az elnökválasztás időpontjáig nem tűnik elérhető közelségbe a normalizáció Jeruzsálem és Rijád között, főleg, ha nincs tűzszünet Gázában.

The post Normalizáció, helyzet és terrorra hívás first appeared on Új Kelet Live.