Avi/ujkelet.live

A háború 330. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel tájékoztatást adott a Gázai övezetben bevetett izraeli erők műveletekről.

A 252. hadosztály csapatai Gázavárosban az elmúlt nap során azonosítottak egy terroristát, aki becsapdázott egy épületet az erők közelében. Egy vadászgép csapást mért az épületre.

A csapatok továbbá terrorsejteket likvidáltak, terror-infrastruktúrákat és katonai épületeket semmisítettek meg, melyek veszélyt jelentettek az erőkre.

A 162. hadosztály alatt a 401. dandár a dél-gázai Rafahban rengeteg fegyvert talált. A csapatok likvidáltak számos terrorsejtet, akik veszélyt jelentettek az erőkre.


Északi front: A 869. harci hírszerzési egység erői reggel terroristákat azonosítottak bemenni a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületébe a dél-libanoni Markaba térségében. Röviddel később vadászgépek megtámadták az épületet, ahonnan a terroristák tevékenykedtek.

A tüzérség pedig terror-infrastruktúrákat támadott Dél-Libanonban.

14:30-kor ,,egy gyanús légi célpont” feltehetően drón aktiválta a figyelmeztetéseket Felső-Galileában. A célpont Beit Hillel térségében csapódott be, sérülés nem történt.


Túszok: Az Izraeli Védelmi Erők tel-avivi főhadiszállása előtt felolvasott nyilatkozatban a túszok családtagjainak csoportja azzal vádolta Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és kormányát, hogy tudatosan ítélték halálra a túszokat.

,,Netanyahu és partnerei a kabinetben úgy döntöttek, hogy megtorpedózzák a [túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti] megállapodást a Philadelphi-trükk miatt, és mint ilyenek, tudatosan halálra ítélik a túszokat” – áll a közleményben.

Einav Zangauker, a Gázában fogságban lévő Matan édesanyja, Netanjahut „Mr. Halál”-nak nevezte.

„Ez bűn a nép, Izrael Állam és a cionizmus ellen” – mondta. „Netanjahu nem Mr. Biztonság, ő Mr. Halál. Hidegvérrel megtorpedózza az alkut.”

A nyilatkozatok előzménye, hogy Netanjahu állítólag azt mondta a minisztereknek, hogy az izraeli csapatok egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosón maradását helyezi előtérbe a Hamász által fogva tartottak életének megmentésével szemben. Bővebben itt.


Közvélemény-kutatás: A 12-es csatorna péntek este bemutatott közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 69%-a úgy véli, Netanjahu miniszterelnöknek nem kéne indulnia a következő választásokon és vissza kéne vonulnia a politikai életből, míg 22% úgy vélte, maradnia kell. A Netanjahu koalíciójára szavazók körében 46% gondolja úgy, hogy nem kéne indulnia, míg 43% szerint indulnia kéne a következő választásokon.

Arra a kérdésre, hogy Netanjahu vagy az ellenzék vezetője, Jáir Lapid a megfelelőbb a miniszterelnöki posztra a válaszadók 36%-a Netanjahut preferálta, míg 27% Lapidot. Beni Gantzcal párosítva Netanjahut a megkérdezettek 33%-a míg Gantzot a 32%-a választotta. A politikai életből távozott Naftali Bennett volna miniszterelnökkel szemben azonban Netanjahu alulmaradt: 38% preferálta a volt miniszterelnököt míg 33% a jelenlegit.


Paralimpia: Ami Dadaon izraeli úszó aranyérmet nyert pénteken a férfi 100 méteres gyorsúszásban S4 kategóriában a 2024-es párizsi paralimpián, az izraeli paralimpikonok második sikeres napját zárva.

Az úszó 1:20.25-ös idővel győzött, miután a nap elején 1:19.33-as új paralimpiai rekordot állított fel.

Dadaon győzelme Izrael második érme a 2024-es paralimpián, miután Aszaf Jaszur taekwondós aranyérmet szerzett csütörtökön.

Szombaton folytatódott az érmek gyarapodása.

Mark Malyar 100 méter háton S8 kategóriában bronzérmet nyert.

A 24 éves úszó, aki két aranyat és egy bronzot nyert a tokiói játékokon, harmadik lett a spanyol Inigo Llopis Sanz és a japán Kubota Kota mögött.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok, túszok, pollok és érmek a paralimpián first appeared on Új Kelet Live.