Avi/ujkelet.live

A háború 331. napja: Az izraeli hadsereg tegnap 20 méter mélyen egy rafah-i alagútban találta meg Karmel Gat, Eden Jerusalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alex Lubnov, Almog Szaruszi and Ori Danino holttestét, egy kilométerre a helytől, ahol Farhan Qadit öt nappal korábban élve kimentették. A Ynet hírportál szerint a hat túszt az elmúlt 48 órában ölték meg.

A Haaretz hírportál egy forrást idézett, mondván, a hat túsz boncolásának eredményei azt mutatják, hogy mindannyiukat fejbe lőtték, és kétségtelen, hogy a lövések következtében haltak meg.

A forrás szerint bár a túszok gyenge fizikai állapotban voltak, ha nem lövik le őket, életben maradtak volna. A holttesteken nem találtak más fizikai sérülés nyomát.


Nyilatkozat: Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megtalálta a hat túsz holttestét, Binjámin Netanjahu miniszterelnök videonyilatkozatot tett közzé, amelyben kijelentette, hogy kormánya elkötelezte magát a tűzszüneti megállapodás mellett.

„Ez egy nehéz nap. Az egész nép szíve meghasadt. Izrael összes polgárával együtt engem is a lelkem mélyéig sokkolt a hat túsz szörnyű hidegvérű meggyilkolása” – mondta Netanjahu, és megnevezve a hat túszt.

„Azt mondom a Hamász terroristáinak, akik meggyilkolták a túszokat, és azt mondom a vezetőiknek – az életetek megpecsételődött. Nem fogunk nyugodni és nem fogunk hallgatni. Üldözni fogunk, elkapunk, és leszámolunk veletek” – ígérte Netanjahu.

,,Láttuk a Hamász-gyilkosok elképzelhetetlen kegyetlenségét október 7-én, és újra láthattuk a Rafah alatti alagutakban. Az a tény, hogy a Hamász továbbra is olyan atrocitásokat követ el, mint amilyeneket október 7-én követett el, megköveteli tőlünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ne követhesse el újra ezeket az atrocitásokat”.

„A túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítéseink mindvégig folytatódnak”.

„December óta a Hamász nem hajlandó valódi tárgyalásokat folytatni. Három hónappal ezelőtt, május 27-én Izrael beleegyezett egy megállapodásba a túszok szabadulásáról, az Egyesült Államok teljes támogatásával. A Hamász visszautasította. Még azután is elfogadtuk, hogy az Egyesült Államok augusztus 16-án frissítette a megállapodás vázlatát, és a Hamász ismét visszautasította” – mondja Netanjahu, hozzátéve, hogy „míg Izrael intenzív tárgyalásokat folytat a közvetítőkkel a megállapodás érdekében, a Hamász továbbra is határozottan visszautasít minden ajánlatot.”

,,Ennél is rosszabb, hogy abban a pillanatban [a tárgyalások alatt] hat túszt megölt” – mondta, azzal érvelve, hogy „aki túszokat öl, nem akar alkut”.

Ennek ellenére „az izraeli kormány elkötelezte magát, és én személy szerint is elkötelezett vagyok amellett, hogy folytatódjon az erőfeszítés egy olyan megállapodásért, amely valamennyi túszt hazahozza, és garantálja biztonságunkat és egzisztenciánkat” – jelentette ki Netanjahu.

  • 101 túsz maradt Gázában, 36 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. 34 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt.
  • A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a 13-as csatornának a következőt nyilatkozta: ,,Netanjahu úgy döntött, hogy megmenteni a koalíciót, és nem menti meg a túszokat. Sorsuk megpecsételődött, Gázában halnak meg. Minden kifogás úgy van megalkotva, hogy húzza az időt.”

Egy magas rangú kormánytisztviselő a Ynetnek nyilatkozva: ,,Világos mint a nap, hogy Netanjahu akadályozza az alkut, nehogy a kormány szétessen. Egy hónapon belül egyetlen túsz sem lesz életben.”

Két nappal ezelőtt a biztonsági kabinet ülése példátlan kiabálássá fajult Netanjahu és védelmi minisztere, Joáv Gallant között, amikor ez utóbbi kijelentette – ,,választanunk kell a Philadelphi-folyosó és a túszok között. Nem lehet mindkettő a miénk.” Herci Halevi vezérkari főnök, a Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea és más védelmi vezetők figyelmeztetését figyelmen kívül hagyva, a miniszterelnök mégis szavazásra bocsátotta a kabinetben a Philadelphi-folyosón való katonai jelenlétet.


Reakció: A Túszok Családjainak Fóruma Netanjahu nyilatkozata után követelte: ,,Vállald a felelősséget a hibáidért. Vállald a felelősséget a szabotázsért. Vállald a felelősséget a cserbenhagyásért. Vállald a felelősséget a fogságban meggyilkolt túszokért.”

,,Nem a Hamász az egyetlen felelős a megállapodás szabotálásáért” – áll a közleményben. ,,Nem számítunk arra, hogy a terrorista [Jechíje] Szinwar [a Hamász vezetője] vissza akarja adni a túszokat, elvárjuk Izrael miniszterelnökétől, hogy mindent, mindent, mindent megtegyen annak érdekében, hogy a túszokat hazahozza.”

,,Nem elég elmondani a Hamásznak, hogy véreznek, sokkal fontosabb, hogy megmentsük testvéreink vérét, és hazahozzuk őket.”

Miután közel 11 hónapja kritizálják, hogy nem beszél a gyászoló családokkal, Netanjahu ma kérte a hat megölt túsz családjától, hogy telefonon beszélhessen velük. A családok egy része nem kívánt beszélni vele.

Netanjahu beszélt Alex Lubnov szüleivel: ,,El akarom mondani, mennyire sajnálom, és bocsánatot kérek, amiért nem tudtam élve hazahoni Szását.”

A Miniszterelnöki Hivatal szerint a miniszterelnök megemlítette, hogy katonai titkára, Roman Gofman ma reggel tért vissza moszkvai látogatásáról, ahol a túszok, köztük Lubnov kiszabadításán dolgozott. Egy magas rangú izraeli forrás azonban azt nyilatkozta a Walla hírportál riporterének, Barak Ravidnak, hogy a katonai titkár utazasának célja az volt, hogy üzeneteket közvetítsen az iráni kérdésről, és nem a túszok ügyére összpontosított.


Mindeközben: A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) elutasította a kormányt ért bírálatokat, és azzal vádolta a kritikusokat, hogy „visszhangozzák a Hamász propagandáját”.

,,Sajnos látom a nyugtalanító baloldali nyilatkozatokat, amelyek a túszok meggyilkolásával vádolják az izraeli kormányt” – mondta Ben-Gvir. „Az egyértelműség kedvéért: a Hamász terrorszervezet, és csak a Hamász ölte meg a túszokat. Azok, akik az izraeli kormányt okolják, a Hamász propagandáját visszhangozzák.”

,,Azok, akik terroristák ezreinek szabadon bocsátását követelik, és a Hamász kezébe adják a Philadelpi-folyosót, szándékosan feladják Izrael állampolgárainak biztonságát. A soron következő meggyilkoltak vére az ő kezükön szárad.”

A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) kijelentette: ,,A kabinet nem egyezik bele olyan kapitulációs megállapodásba, amely veszélyezteti Izrael biztonságát, de utasítja a védelmi szervezetet, hogy magasabb árakat követeljen a Hamásztól”.

Szmotrich szerint az izraeli hadsereg ,,erőteljesen fokozni fogja a háborút, amíg a Hamászt meg nem semmisítik és a túszok visszatérnek”.

Hozzátette: ,,Ma reggel csökkenteni kell a Gázai övezet területét. Az izraeli hadsereg csapatainak 2 kilométerre előre kell tolódniuk a jelenlegi határtól, és meg kell tisztítaniuk mindent, ami az útjukba kerül. Ez az a terület, amely soha nem tér vissza a gázaiakhoz.”


Sztrájk? A Hisztadrut (Munkavállalók Szakszervezete) elnöke, Arnon Bar-David délután 4 órakor találkozik a túszok családjaival a szervezet Tel-Aviv-i központjában, jelentette a héber sajtó.

A Túszok és Eltűntek Családjainak Fóruma korábban általános sztrájkra szólított, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra, hogy tegyen többet annak érdekében, hogy megállapodás szülessen szeretteik szabadulásáról.

Este 7-re tüntetést hirdettek a Begin-hídnál. A sztrájk esélyét nagyban befolyásolja majd, hogy mekkora tömeg vonul az utcákra.

A Ynet hírportál szerint Izrael középső részén több étterem is közölte, hogy korán, 18 órakor bezár, tiltakozásul, amiért a kormány nem tudott megegyezni a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról, és hogy bátorítsa a közvéleményt, hogy vonuljon az utcákra.

Az Izraeli Üzleti Fórum, amely az ország 200 legnagyobb vállalatának magánszektorbeli dolgozóinak többségét képviseli, és Jáir Lapid ellenzéki vezető is csatlakozott a Fórum általános sztrájkra való felhívásához.

A közép-izraeli Givatajim polgármestere bejelentette, hogy az önkormányzat hétfőn sztrájkot indít, hogy követelje a túszok hazahozatalát, és felszólította a többi polgármestert, hogy csatlakozzanak.

,,Összeomlott az az idea, hogy a katonai nyomás élve hazahozza a túszokat. Nincs helye további magyarázatoknak”.

A közép-izraeli Gezer Regionális Tanács és az észak-izraeli Kirjat Tivon tanácsa is közölte, hogy hétfőn sztrájkot fognak tartani.

Kfar Szava polgármestere bejelentette, hogy az önkormányzati hivatalok ma 15 órakor bezárnak és munkatársai csatlakoznak a tiltakozásokhoz.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a túszokat azonnal hazahozzuk – ez mindenki felelőssége”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Riport: A terroristák fejbe lőtték a 6 túszt, 48 órája halottak first appeared on Új Kelet Live.