Avi/ujkelet.live

A háború 184. napja, déli front: Hat hónappal a háború kirobbanása után a szárazföldi manőver hivatalosan is a végéhez közeledik a Gázai övezetben – legalábbis a Rafahba való belépéssel kapcsolatos esetleges döntésig – a 98. hadosztály Khan Juneszből való kivonásával, melyre az éjszaka került sor.

A területen jelenleg a 162. hadosztály és a Nahal-dandár van bevetve az úgynevezett Netzarim humanitárius folyosó útvonalán, amely kettévágja az övezetet, és amelyen keresztül Izrael megakadályozza a gázaiak visszatérését délről északra, és lehetővé teszi a humanitárius szervezetek számára, hogy a segélyeket közvetlenül Gáza északi részébe szállítsák.

Csak néhány száz harcos maradt az övezetben, amikor a szárazföldi manőver csúcspontján 30 és 40 ezer között mozgott a létszám (valamivel több mint 20 dandárnyi).

A hadsereg úgy véli, hogy az új hírszerzési adatokon alapuló razziák, mint például a Sifa Kórházban végrehajtott és más észak-gázai hadműveletek, hatékonyabb módja a Hamász elleni fellépésnek.

A Khan Juneszbe végrehajtott offenzíva a hadsereg szerint teljesítette a célt: a helyi Hamász-dandárt felszámolták, fegyveresek ezreit ölték meg, és körülbelül 30 kilométernyi alagutat semmisítettek meg.

A csapatok végül új hírszerzési adatokon alapuló razziákra fognak visszatérni, hasonlóan ahhoz, ahogy az észak-gázai hadműveletek zajlanak.

A 98. hadosztálynak, amelyet éjszaka kivontak Gáza déli részéből, szintén időre van szüksége, hogy pihenjen és tréningezzen, négy hónapnyi harc után.

A hadsereg tisztában van azzal, hogy a gázaiak vonulása várható a Gázai övezet déli részén (Rafah – Khan Junesz). Van terv a folytatásra, beleértve Rafah-t is, de nem csak ott. A hadsereg azt is közölte, hogy a kivonás nem kapcsolódik a politikai kör vagy Joe Biden amerikai elnök nyomásához.

Az erők éjszakai kivonása azután történt, hogy a hadsereg januárban jelentősen megritkította őket, és kivonta az övezetből a 36. hadosztályt, amely magában foglalja a Golani-dandárt is. Ez volt az a lépés, amely a harcok harmadik és kevésbé kemény szakaszába való átmenetet jelentette, amelyre a hadsereg kezdetben a Gázai övezet északi részén, majd később délen is átállt. A harmadik szakasz célzottabb és ismételt razziákat tartalmaz, amelyek közül a legjelentősebb a közelmúltban a gázavárosi Sifa Kórházban volt.

Rakétázás: Legalább négy rakétát lőttek ki kora délután a dél-gázai Khan Juneszből a határmenti izraeli közösségre, órákkal azt követően, hogy a szárazföldi erőket kivonták az övezet déli részéről.

A rakéták egy részét elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Harcok: Mielőtt kivonták volna a Gázai övezetből, a Kommandós-dandár csapatai egy 900 méter hosszú alagutat találtak Khan Junesz al-Amal negyedében.

Az alagútban a csapatok olyan helyiségeket találtak, ahol terroristák tartózkodtak, valamint egy nagy fegyverraktárat.

Az alagutat később a harcmérnökök lerombolták. Az alagút egyik bejárata mellett likvidáltak egy terroristát.

Felkészülés: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint Izrael „befejezte az előkészületeket a válaszlépésre minden forgatókönyv ellen, ami Iránnal kialakulhat”.

A megjegyzést Gallant a Műveleti Igazgatóság vezetőjével, Oded Basziuk vezérőrnaggyal és a Katonai Hírszerzés vezetőjével, Aharon Haliva vezérőrnaggyal folytatott helyzetértékelést követően tette.

Az izraeli hadsereg fokozott készenlétben van Irán fenyegetései miatt, hogy megtorolja a múlt héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapást, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

Ali Hámenei ajatollah vezető tanácsadója vasárnap kijelentette, hogy ,,Izrael nagykövetségei a világban már nincsenek biztonságban”.

Üzenet: A rendőrség vasárnap nyomozást indított, miután Liri Albag családjának otthonánál egy virágkoszorút hagytak egy cetlivel: „Emléke legyen áldott, mindannyian tudjuk, hogy az ország fontosabb.”

A 19 éves Albagot október 7-én ejtették túszul, és mintegy 130 másik tússzal együtt még mindig Gázában van. A feltételezések szerint életben van, és az egyhetes novemberi fegyverszünet során szabadultak azt mondták, hogy látták, és különböző gázai családok otthonai között költöztették, arra kényszerítve, hogy főzzön és takarítson.

Liri nővére, Roni Albag a Walla hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a család nem tudja, ki küldte a koszorút, és egy helyi biztonsági tiszt bevitte a rendőrségre, hogy a család ne lássa.

„Hogy lehetnek a világon olyan emberek, akik gyászkoszorút mernek küldeni a családunknak, amikor tudjuk, hogy Liri életben van” – mondta Roni. ,,Nincsenek szavaim, ez sokkoló és gyomorforgató.”

A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint valószínűleg Irán áll a koszorú mögött.

,,A Sabak kezdeti vizsgálata során felmerült a gyanú, hogy azok, akik a virágcsokrot a túszul ejtett Liri Albag családjának otthonához eljuttatták, valószínűleg iráni elemek” – közölte a szolgálat, mely hozzátette, hogy folytatja a nyomozást.

The post Rakétázás, kivonulás Khan Juneszből és egy szívtelen üzenet first appeared on Új Kelet online.