Egyszerű telekocsi-helyfoglalással indult, párkapcsolat, házasság lett belőle, sőt nemrég született meg az első „Oszkár baba”. Oszkározásnál az ismeretlenekből ismerősök, barátok, esetleg munka- vagy üzlettársak lehetnek.
Az egyik leggyakoribb félelem a telekocsizással szemben, hogy ismeretlenek mellé kell beülni. Mi lesz, ha egy rossz szándékú ember lesz az útitársam? – teszik fel sokan a kérdést.

„Ilyen tapasztalatról nem hallottunk az Oszkar.com közel hét éves története során, aminek oka lehet, hogy rendszerünk egyik alappillére az értékelő rendszer, ahol az útitársak több szempont szerint pontozhatják egymást. Így többek között látszik, ki mennyire vezet biztonságosan, mennyire ügyel az autó tisztaságára vagy éppen szokott-e késni a megbeszélt időponthoz képest. Az Oszkáron egyedülálló módon autósként hirdetni és utasként helyet foglalni is csak ellenőrzött telefonszámmal lehet, és mivel foglalt időpontról van szó, visszakövethető, hogy ki mikor, kivel, merre utazik”– mondta Prácser Attila, az egyik alapító.
Az elmúlt hét év során a legnagyobb káresemény összességében egy sérült csomag volt. Ellenpéldákból azonban van bőven, például több utas jelezte már, hogy telekocsizás közben ismerték meg a párjukat. „A közelmúltban három pár is beszámolt szerencsés megismerkedésük történetéről, vállalva, hogy saját példájukkal bátorítják a félénkebbeket a telekocsizásra” – közölte Gyürüs Máté, az Oszkár másik alapító tagja.
Elsőként Gábor és Anita történetéről értesültek, akik a Budapest – Nyíregyháza útvonalon találkoztak egy éve, és a két csöppet sem romantikus típusú fiatal azóta is egy párt alkot: ők még az út elején járnak.
Juci két évvel ezelőtt, egy esti koncert utáni útra foglalt helyet Karesznél, de azóta sem mondta le. Nemrég kötötték össze életüket egy romantikus esküvőn, ahol virtuálisan Oszkár is megjelent. A fiatal pár rokonai osztották meg az alapítókkal a jó hírt, akik szívélyes üzenettel és néhány apró ajándékkal kedveskedtek az ifjú párnak.
Életük egyik legfontosabb szakaszánál jár jelenleg Dóra és Zoltán. Ők is egy telekocsis úton ismerkedtek meg, majd alig egy év után össze is házasodtak. Az első közös utazás óta csatlakozott hozzájuk egy ifjú utas, Botond, az első Oszkár kisbaba.
Az alapítók szerint a fenti három példa is mutatja, hogy aki az esetleges kezdeti idegenkedést legyőzve kipróbálja a telekocsizást, kellemes élményekkel, új kapcsolatokkal gazdagodhat és akár élete párját is megismerheti az utazás során.
Az Oszkár értékelési rendszerében található közel félmillió értékelés 96 százaléka kifejezetten pozitív, és csak kevesebb mint másfél százalék a negatív visszajelzések aránya. „Az alkalmatlanokat az értékelések miatt egyszerűen kiveti magából rendszer” – mondja Gyürüs Máté. Eddig a legtöbb probléma az utazás előtt nem sokkal történt lemondásokból adódott. Augusztus óta viszont már erre is van megoldás: az ország összes internetes rendszere közül az Oszkar.com-on érhető el elsőként a felhasználók közötti online fizetés.
Az alapítók elmondták, ma több mint 170 ezer felhasználójuk van, így rengeteg visszajelzés érkezik hozzájuk az utakról és a telekocsizás okozta élményekről. A legjobb természetesen az olyan beszámolókat olvasni, mint amilyen a Botondról szóló hír is: ezek extra motivációt adnak a munkához.