Avi/ujkelet.live

A háború 333. napja, vizsgálat: Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főképviselője független vizsgálatot kér a hírek fényében, miszerint a gázai terrorcsoportok hat izraeli túszt végeztek ki, akiknek holttestét a hétvégén találták meg.

„Sokkoltak minket azok a jelentések, amelyek szerint palesztin fegyveres csoportok kivégeztek hat izraeli túszt, ami háborús bűnténynek minősül” – írta az ENSZ Emberi Jogi Hivatala X-en, hozzátéve, hogy Turk „független, pártatlan és átlátható nyomozást kér, és az elkövetőket felelősségre kell vonni.”

A hétvégén megtalált hat túszt – Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi – a boncolás szerint csütörtök és péntek reggel között ölték meg.

A Hamász tegnap elhintette, hogy megölte a túszokat, amikor az izraeli erők a közelben jártak.


Szokatlan: A Global Imams Council” (GIC) muszlim vallási szervezet elítélte a hat túsz Hamász általi meggyilkolását, és részvétét fejezte ki az elhurcoltak családjainak.

,,Mélységesen elszomorítanak és felháborítanak minket ezek a szörnyű gyilkosságok, amelyek sértik az emberiesség minden elvét, a vallási tanításokat és a nemzetközi jogot.

A civilek célba vétele és bántalmazása, különösen azoké, akik védtelenek és akaratuk ellenére tartanak fogva, az abszolút gonosz cselekedetei. Ezek a tettek a konfliktusok szent törvényeinek durva megsértését jelentik, amint azt az összes főbb hithagyomány elrendelte, beleértve az iszlámot is, amely kategorikusan tiltja az ártatlanok bántalmazását. Ezenkívül ezek az atrocitások ellentétesek a nemzetközi humanitárius törvényekkel, beleértve a genfi egyezményeket is, amelyek célja a civilek védelme a háború idején.

Közvetlenül a Hamászt tartjuk felelősnek az október 7-e óta elvesztett összes ártatlan haláláért és szenvedéséért, mivel tetteik nemcsak halált és pusztítást hoztak a régióban, hanem a palesztin nép számára is óriási szenvedést okoztak.”


Elutasítás: Binjámin Netanjahu miniszterelnök kedden részvétlátogatást tett Lobanov családjánál. De míg Alex szülei, Okszana és Gregory találkoztak a miniszterelnökkel Askelonban lévő otthonukban, két nappal a temetés után a meggyilkolt túsz özvegye, Michal nem volt hajlandó találkozni vagy telefonon beszélni vele.

Netanjahu két nappal ezelőtt telefonon beszélt Alex szüleivel, és ritkaságszámba menően bocsánatot kért fiuk halála miatt.


Északi front: A légvédelem este elfogott egy Libanonból indított drónt Nyugat-Galilea felett. Az incidens közepette aktiválódtak a szirénák Hanitában és Arab al-Aramsében. Sérülés nem történt.

Később egy Libanonból indított robbanóanyaggal megrakott drón csapódott be nyílt területre Manara közelében, tüzet okozva. A támadásban személyi sérülés nem történt, a tűzoltók dolgoznak a lángok eloltásán.


Júdea és Szamária: A Duvdevan kommandós egység harcosai este megöltek két fegyveres terroristát a Tulkarem külvárosában, Danabában tartott razzia során, közölte egy katonai forrás.

A kommandósok körül vettek egy épületet, ahol a terroristák bújkáltak. A terroristák tüzet nyitottak a kommandósokra, akik viszonozták a tüzet, megölve a párost. A katonai forrás szerint M16-os puskák voltak a terroristáknál.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma Rami Abbász és Nur Zait néven azonosította a terroristákat. A minisztérium azt állítja, hogy a Palesztin Hatóság Polgári Ügyek Általános Hatóságától értesültek halálukról, ami azt jelzi, hogy holttestük az izraeli hatóságoknál van.

Az egészségügyi minisztérium azt is közölte, hogy a nap folyamán izraeli lövések következtében egy 16 éves lány meghalt a szamáriai Dzsenin melletti Kafr Danban. Az izraeli hadsereg egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.


Rombolásra készülve: A Júdea-dandár harcmérnökei a 941. zászlóaljjal a palesztin Idna faluban feltérképezték a potenciális romboláshoz a terrorista házát, aki vasárnap Tarkumijjában lövöldözős terrortámadást hajtott végre, megölve három rendőrt.


Vádemelés: Vádat emeltek kedden Givat Ronan előőrs két lakosa, a harminc éves David Cháj Chaszdai és a harminchárom éves Jáákov Goelman (33) ellen egy beduin-izraeli család öt tagjának lincselési kísérletéért. Kettejüket azzal vádolják, hogy faji indíttatásból követték el a cselekményeket, Chaszdai esetében a nacionalista indíttatás avagy terrorizmus is szerepel a vádak között.

Chaszdai ellen, aki ismert szélsőséges telepes és az Egyesült Államok februárban szankcionált, terrorcselekmény elkövetése, súlyos testi sértés, gyújtogatás, valamint rasszista indíttatású jármű- és vagyonkárosítás miatt emeltek vádat.

A vádirat szerint a rahati család – négy nő és egy kislány – autója egy navigációs hiba miatt Givat Ronan telepen kötött ki, ahol a vádlottak laknak. Bár észrevette, hogy izraeli rendszámú járműről van szó, Chaszdai üldözni kezdte őket, kiszállt járművéből, és fenyegetően odament a sofőrhöz.

A sofőr a félelem miatt felgyorsított, hogy elhagyja a telepet, míg a vádlott gyalog üldözni kezdte. Ezen a ponton a környéken tartózkodó többi személy kiabálni kezdett a nőknek: ,,Gyerünk, meg akarunk ölni titeket.”

A jármű a közeli földútra tartott, hogy megpróbáljon elmenekülni a helyszínről. Chaszdai és körülbelül húsz másik üldözték, némelyikük álarcban, néhányuk felfegyverkezve. Chaszdai és a többi jelenlévő percekig kövekkel dobálta a nők autóját, akik csukott ablakokkal barikádozták el magukat benne, miközben a támadók gúnyolódtak és fenyegetőztek: ,,Ti terroristák vagytok”, ,,terrortámadást jöttetek végrehajtani”, ,,nincs hova menekülnötök”, ,,hiába kiabáltok, itt senki sem hallja meg”.

A nők könyörögtek a támadóknak, hogy hagyják abba, miközben héberül bizonygatták, hogy ők izraeliek Beerseváról/Rahatból, hogy eltévedtek útjuk során, és próbálták megmutatni nekik izraeli személyi igazolványukat. Mindezek közepette betörték autójuk szélvédőit, a benne utazó nők pedig közvetlenül megsérültek a testük különböző pontjain a kövektől, szikláktól, miközben az egyik nő testével a kisgyermeket védte.

Később Chaszdai és a többiek azt követelték, hogy a nők szálljanak ki a járműből, miközben azzal fenyegetőztek, hogy ha nem teszik meg, nem szállnak ki élve. Ezt követően a nők mezítláb kiszálltak a járműből, és gyalog menekülni kezdtek, miközben a jelenlévők továbbra is kövekkel dobálták őket, azt kiabálva feléjük, hogy ,,megölünk titeket” és felgyújtották üres járművüket.

Ezen a ponton Goelman megérkezett, és üldözni kezdte a nőket és a kisgyermeket, akik az életükért menekültek, miközben kiabálva fenyegette őket, hogy álljanak meg, különben megöli őket. A nők közül hárman tovább menekültek, ketten pedig megálltak, amikor meghallották a fenyegetést. Így hát, miközben sebesülten és rémülten álltak, Goelman rájuk kiáltott: „Ti biztos Gázából származtok”, „boldogok voltatok október 7-én”.

Később megragadta az egyik nő táskáját, és a tartalmát a földre szórta. Később fenyegetőzéssel birtokába vette egyikük mobiltelefonját, lefényképezte őket, egyikük nagymamáját felhívta, és megfenyegette, hogy megölik a lányát. Goelman mindezt úgy tette, hogy a nők azt magyarázták neki, hogy izraeliek, és a helyszínre érkezett területi védelmi erők jelenlétében könyörögtek, hogy hagyja abba tettét.

Az öt sértettet könnyű sérülésekkel a Petach tikvai Beilinson Orvosi Központba szallították.

The post Vizsgálatra szólítás, drónok Libanonból, terrorelhárítás és vádemelés first appeared on Új Kelet Live.