Avi/ujkelet.live

A háború 334. napja, déli front: A 401. dandár az elmúlt hetekben a dél-gázai Tel al-Szultán negyedben van bevetve a 162. hadosztály Rafahban végzett hadosztály szintű művelete keretében.

Eddig a csapatok megöltek mintegy kétszáz terroristát és több tucat fegyvert találtak házakban és polgári helyszíneken.

Az egyik incidensben a katonák rajtaütést hajtottak végre egy épületben, ahonnan tüzet nyitottak rájuk, a csapatok átkutatták az épületet és likvidálták a terroristát.

A Tel Al-Szultán negyed szívében található épület alagsorában a csapatok számos fegyvert találtak, melyeket az ott bújkáló terroristák használtak.

A környéken zajló csatákban a harcosok megölték azokat a terroristákat, akik a környékbeli épületekben barikádozták el magukat.

Ezenkívül a harcosok tíz rakétaindítót találtak, amelyek nagy hatótávolságú rakéták kilövésére szolgáltak Izrael felé.


Helyzetértékelés: Tegnap a Gázai övezet központi részén tett látogatása során az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy megjegyzéseiben támogatását hintette el a Hamász terrorszervezettel formálódó túszalku mellett.

„Nem szabad feladnunk egyik háborús célt sem. Az izraeli hadsereg folytatja a Hamász katonai szárnyának legyőzését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a túszokat élve visszahozza. Minden túsz, akit most élve hazahozunk, még hosszú évei lesznek, és végül minden terroristát likvidálunk” – mondta Halevi a hadsereg által kiadott közleményben.


Diplomácia: Egyiptom kedden tiltakozását fejezte ki Izraelnek a térkép ellen, amelyet Binjámin Netanjahu miniszterelnök előző esti sajtótájékoztatóján használt, mondván, hogy katonai övezetként tüntette fel a Philadelphi-folyosót, ami megsérti a Camp David-egyezményeket, jelentette a katari Al-Araby Al- Dzsadid.

A riport beszámolt arról is, hogy Netanjahu a sajtótájékoztató előtt azt mondta Kairónak, hogy Izrael hajlandó megvitatni a gázai-egyiptomi határ jövőjét a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás második szakaszáról szóló tárgyalásokon, de Egyiptom azt mondta, hogy csak kivonulási ígéretet fogad el, még ha az nem is az első fázisban történik.


Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet rakétaindítóira a dél-libanoni Kunine és Qabrikha térségében, melyekkel támadásokat hajtottak végre Izrael ellen.

A nap folyamán egy rakétát lőttek ki Libanonból Stulára, mely nyílt területen landolt. További ötöt pedig Zar’itra. Sérülés nem történt.


Szíria: Izraeli katonák a nap folyamán tüzet nyitottak egy gyanúsítottra a Golán-fennsíkon, aki Szíria felől közelítette meg az izraeli határt, közölte a katonaság.

A határ mentén rutintevékenységet végző katonák az izraeli kerítés mellett szúrták ki a gyanúsítottat, és figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy visszatérjen Szíriába. A gyanúsított nem szivárgott be izraeli területre.

Egy katonai forrás szerint a gyanúsítottat a lövöldözés során eltalálták, és egy izraeli kórházba szállították kezelésre.

Az incidens vizsgálat alatt áll.


Júdea és Szamária: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint a hadsereg „lenyírja a füvet” a terrorcsoportok elleni, jelenleg is zajló nagy hadművelet során Júdea és Szamáriában, de végül ,,gyökerestül kell kihúzni”.

„A terror felemelkedése Júdeában és Szamáriában olyan kérdés, amelyre minden pillanatban összpontosítanunk kell. A folyamat a terror megelőzésére irányuló támadás. Nyírjuk a füvet, [de] eljön az a pillanat is, amikor gyökerestül ki kell húznunk, ezt meg kell tennünk” – mondta egy helyzetértékelést követően a hadsereg vezető tisztjeivel Júdea és Szamáriában.

„A [terror] növekedése, ami autóbombák és lövöldözés formájában jelentkezik mindenhol, ezeknek a dolgoknak véget kell vetni. Ezeket a terrorszervezeteket, amelyek mindenféle néven nevezik magukat, Nur Samszban, vagy Tulkaremben, vagy Far’ában, vagy Dzseninben, őket [a terrorcsoportokat] ki kell irtani. Minden ilyen terroristát likvidálni kell, [vagy] ha feladják magukat, le kell tartóztatni őket”.


: A Túszok Családjainak Fóruma szerdán felszólította Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy távolítsa el sárga szalagtűjét, azzal vádolva a miniszterelnököt, hogy az ügyük iránti támogatása nem valódi.

„A sárga szalagtűt mindenki viseli, aki fenntartások nélkül támogatja a túszok visszatérését és együttérez azoknak a túszoknak a családjaival, akiknek szeretteit 334 napja a Hamászra hagyták Gázában” – áll a Fórum közleményében.

„A Fórum emlékezteti a miniszterelnököt, hogy a világ minden tájáról érkező vezetők, közéleti személyiségek és polgárok abban a nagy reményben hordják a kitűzőt, hogy azt mielőbb levehetik, várva a 101 túsz hazatérését, akiket cserbenhagytak az ő hivatali ideje alatt – az élőket rehabilitációra, és a meggyilkoltakat temetésre – és hogy viselése kompromisszumok nélküli erkölcsi elkötelezettséget jelez visszatérésük és a mellettük való kiállás iránt.”

„Ezért a Fórum azt követeli, hogy a miniszterelnök vegye le az öltönyének hajtókájáról, és ne használja a kitűzőt a támogatás illúziójaként, amikor a gyakorlatban nem tesz eleget a hazahozatalukért”.


Újdonság: A Polgárvédelmi Parancsnokság vizuális átalakítást vezet be az élő tévéadásban megjelenített figyelmeztetéseiben, hogy a lényeges információkat gyorsabban, könnyebben és érthetőbben közvetítse a lakosság felé.

Holnaptól a figyelmeztetések a tartalom szélén jelennek meg teljes hosszúságban.

A frissítés lehetővé teszi, hogy egyszerre több riasztási helyszínt is megjelenítsenek.

A figyelmeztetések színei is megváltoznak, világos narancssárga alapon fehér szövegről fehér háttérre fekete szöveggel, megkönnyítve a látássérültek dolgát.

The post Harcok Gázában, helyzet, diplomácia és új vizuális figyelmeztető rendszer first appeared on Új Kelet Live.