ujkeletlive

Kamala Harris alelnök, a demokraták elnökjelöltje és Donald Trump volt elnök, a republikánusok jelöltje tegnap este először állt ki egymással szemben, azt követően, hogy a korábban a Trumppal szemben gyengén teljesítő Joe Biden elnök az elnökválasztás első vitája után kiszállt a versenyből és átadta a jelölést Harissnek.

Tekintettel arra, hogy az aktuális közvélemény kutatások szerint a két jelölt fej-fej mellett nagyjából döntetlenre áll, a demokrata és republikánus tábor szavazóinak meggyőzése végett a két jelölt tegnap esti vitája mérföldköve lehet a novemberi választásoknak. A tét nagyságára való tekintettel egyik jelölt sem vonult védekező állásba, és a politika helyett inkább a személyes támadások kerültek előtérbe.

Harris és Trump a nemzetbiztonsági és külpolitikai beszédtémák keretein belül nem mutattak be új ötleteket, terveket illetve kampányígéreteket, miközben terítékre került a Izrael és a gázai konfliktus, és természetesen a gazdaságról, az abortuszról, a bevándorlásról és az orosz-ukrán háborúról is kifejtették álláspontjukat.

Miközben egyikük sem mutatott be konkrét tervet a gázai háború befejezésére vagy a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátására, Harris megismételte a demokrata jelölőgyűlésen tartott beszédében elhangzott megjegyzéseit az izraeli-palesztin konfliktusról, míg Trump a korábban elhangzott vádakat ismételte.

Az egész közel-keleti régiót megrázó konfliktusra vonatkozó kézzelfogható megoldás felvetése nélkül Trump megismételte az alelnök elleni korábbi vádjait, miszerint politikai ellenfele, Harris „gyűlöli Izraelt,” mire ő azzal vágott vissza, hogy a volt elnök „csodálja a diktátorokat.”

Majd az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban Harris azt mondta – „értsük meg, hogyan jutottunk idáig. A Hamász, egy terrorszervezet, lemészárolt 1200 izraelit, köztük sok fiatalt, akik egyszerűen csak egy koncertre mentek, néhányukat szörnyen megerőszakolták. Izraelnek joga van megvédeni magát. Túl sok ártatlan palesztint öltek meg.”

Majd hozzátette – „ennek a háborúnak véget kell vetni. Azonnal véget kell vetni. Szükségünk van egy tűzszüneti megállapodásra, és ki kell hoznunk a túszokat. Irányt kell szabnunk – a kétállami megoldásnak, Izrael biztonságának, ugyanilyen mértékben a palesztinoknak, és minden fenyegetésre, amit Irán és megbízottjai jelentenek.”

Válaszul Trump kijelentette – „ha én lettem volna az elnök, akkor a háború soha nem kezdődött volna el. Gyűlöli [Harris] Izraelt. Még akkor sem akart találkozni Netanjahu miniszterelnökkel, amikor a Kongresszusban tartott beszédet. Ha ő lenne az elnök, szerintem Izrael két éven belül nem létezne. Gyűlöli az arab lakosságot.”

A tegnap esti vitára egy nappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 23. évfordulója előtt és néhány nappal az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásának harmadik évfordulója után került sor. Ilymódon Trump a vita során többször is szóba hozta Afganisztánt, a kivonulást „az Egyesült Államok története legkínosabb pillanatának” nevezve, és azt állította, hogy az afganisztáni amerikai gyengeség kivetítése volt az oka annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány hónappal később Ukrajna lerohanása mellett döntött. Ezzel szemben Harris támogatta Biden döntését Afganisztán elhagyásáról, és azt mondta, hogy a kivonulás a Trump-kormányzat elhibázott politikájának eredménye.

Meghívtad a tálibokat Camp Davidbe,” – mondta Harris Trumpnak, utalva a volt elnök azon tervére, hogy 2019-ben találkozik a csoport vezetőivel.

Harris továbbá támadta Trumpot a Putyinra vonatkozó kedvező múltbeli kijelentései miatt, és azt állította, hogy a világ vezetőivel folytatott találkozóin Trumpon gúnyolódtak.

Ezt követően, a volt elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel fenntartott meleg kapcsolataira hivatkozva vágott vissza – „azt mondta, [Orbán] hogy a világ felrobban, mert nem vagyok elnök,” – mire
Harris azt állította, hogy a diktátorok világszerte Trumpnak drukkolnak, mert tudják, hogy manipulálható.

A vita hevében Trump megismételte azon tervét, hogy megválasztása pillanatában megkezdi a munkát az ukrajnai háború befejezéséért, és még beiktatása előtt tűzszünetet köt. Elmondta, hogy Putyint és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is ismeri, és azt állította, hogy mindkét vezető tiszteli őt, majd hozzátette, hogy az átmeneti időszakban fel fogja hívni Putyint és Zelenszkijt, és ráveszi őket, hogy találkozzanak.

Harris válasza – „ha Trump lenne az elnök, Putyin már rég Kijevben ülne.”

A gazdasággal kapcsolatban Harris azt mondta – „hiszek az amerikai emberek ambícióiban, törekvéseiben és álmaiban, ezért képzelem el, és ezért van egy tervem arra, hogy felépítsük azt, amit én lehetőséggazdaságnak nevezek.”

Trump ezzel szemben azt válaszolta –  „szörnyű gazdaságunk volt az infláció miatt, amelyet valóban országrombolónak neveznek. Az emberek nem tudnak kimenni és gabonapelyhet, szalonnát, tojást vagy bármi mást vásárolni. Az országunk népe teljesen haldoklik attól, amit tettek. Tönkretették a gazdaságot.”

Az abortusz témájára kitérve Harris azt ígéri, hogy „amikor a Kongresszus elfogad egy törvényjavaslatot, amely az Egyesült Államok elnökeként visszaállítja a Roe kontra Wade törvény védelmét, büszkén fogom aláírni azt aláírni.”

Mire Trump – „nos, én hiszek a nemi erőszak, a vérfertőzés és az anya életének kivételében. Most az államok szavaznak erről. Minden egyes állam szavaz. Ez az emberek szavazata. Most már nem a szövetségi kormányzaton múlik.”

A bevándorlással kapcsolatban Trumpot vádolta, mondván: „ma este sokat fog beszélni a bevándorlásról, még akkor is, ha nem ez a téma.”

Ezzel szemben Trump – „az országunk elveszik. Csődbe jutott nemzet vagyunk,” – utalva az illegálisan az országba érkezőkre.

A vitát követően Taylor Swift, a zeneipar egyik legnagyobb sztárja bejelentette Kamala Harris támogatását az amerikai elnökválasztáson.

„Szerintem ő egy biztos kezű, tehetséges vezető, és hiszem, hogy sokkal többet érhetünk el ebben az országban, ha a nyugalom és nem a káosz vezet minket,” – írja Swift egy Instagram-posztban, miközben egy képet is mellékel magáról, amelyen Benjamin Button macskáját tartja – „gyermektelen macskahölgy” aláírással, utalva JD Vance, Donald Trump elnökjelölt-jelöltjének három évvel ezelőtti megjegyzésére, miszerint a gyermektelen nőknek nincs egyenlő esélyük az ország jövőjében.

A kedd esti vitát követő CNN felmérés szerint a megkérdezettek úgy vélik Harris 63-37-re nyerte a vitát. A június 27-i vitában 67-33 volt Trump javára, Biden ellenében.

The post Elnökjelöltek vitája – politika helyett heves személyes támadások first appeared on Új Kelet Live.