ujkelet.live

Háborús készültség északon – Netanjahu szerint egyszerre lehet háborút indítani a libanoni Hezbollah ellen és nyomást gyakorolni a Hamászra délen

Kora reggel 6:35 perckor Jemenből indított ballisztikus rakéta haladt át az ország központi területein, majd nyílt területen csapódott be, – közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A keleti irányból indított föld-föld rakétatámadás azután következett, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök állítólag egy múlt heti stratégiai megbeszélésen figyelmeztette a biztonsági főnököket, miszerint Izrael a Hezbollah terrorszervezet ellen „nagyszabású összecsapás” előtt áll az ország északi részén, ami szerinte nem csökkenti a Hamászra gyakorolt katonai nyomást a gázai övezetben.

A 13-as csatorna riportja szerint a sikertelen diplomáciai megoldásra irányuló próbálkozások és tekintettel a napi rendszerességgel egyre erősödő északi támadásokra Netanjahu úgy véli elkerülhetetlen a Hezbollah terrorszervezettel való teljes összecsapás.

A jelenlévő biztonsági főnökök egyetértettek abban, hogy a több tízezer északi lakos lakhelyének elhagyásához vezető északi helyzet diplomáciai úton nem oldható meg, a sikertelen próbálkozások helyett megfelelő nemzetközi legitimitás és hagsereg létszámának biztosítása mellett katonai műveletet kell indítani. A hónapok óta ígérgetett teljeskörű invázióra azonban nem állapítottak meg pontos határidőt, elindítására akár hetek, vagy hónapok múlva kerülhet sor.

A miniszterelnök véleményére rácáfolva a biztonsági tisztviselők úgy vélik, hogy egy szélesebb körű északi háború miatt jelentősen csökkenne a gázai haderő, ezért vonakodnak bármilyen olyan akciót végrehajtani, amely tovább de-eszkalálná a helyzetet északon. A miniszterelnök azo

Eközben, Antony Blinken amerikai és David Lammy brit külügyminiszter a múlt héten Londonban tartott stratégiai megbeszélést összefoglaló közös nyilatkozatban megerősítették elkötelezettségüket Izrael biztonsága, illetve a gázai övezetre vonatkozó tartós tűzszünet elérése mellett.

A felek közötti párbeszéd során a két diplomata „hangsúlyozta, hogy támogatják Izrael biztonságát és annak fontosságát, hogy a térségben elkerüljenek minden olyan eszkalációs lépést, amely aláásná a béke és a kétállami megoldás felé való haladás kilátásait,” – áll a közös nyilatkozatban.

A közlemény emellett hozzáteszi, hogy az amerikai-brit álláspont szerint Irán továbbra is instabilitást okoz a Közel-Keleten „a fejlett fegyverek elterjedésével, valamint azzal, hogy pénzügyi és politikai támogatást nyújt partnereinek, köztük a libanoni Hezbollahnak, a Hamásznak, a jemeni  hútiknak, illetve más iraki és szíriai csoportoknak.”

Túszalku – „101 Ron Arad” tüntetés

A szombat kimenetele után tovább folytatódtak a túszok kiszabadítása érdekében szervezett országos méretű tiltakozások. A kormány leváltását követelő tüntetésekkel összevont demonstráción tegnap este ismét százezrek vonultak az utcára. A központi tel-avivi gyűlésen, számos hozzátartozó jelenléte és felszólalások mellett az október hetedikei támadások során a Nahal Oz bázisról elrabolt izraeli katona Matan Angreszt édesanyja közzétette azt a hangfelvételt, amelyen fia a gázai fogságból Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz beszél.

A felvételen Angreszt olyan kifejezéseket használt, melyeket nagy valószínűséggel fogvatartói diktáltak, foglyoknak nevezve magát és túsztársait, arra szólítva fel a miniszterelnököt, hogy egyezzen bele a túszok kiszabadítását biztosító megállapodásba, mondván – „nagyon szeretném látni a családomat és a barátaimat, ez nagyon fontos. Szerintem képes vagy rá. Bízom benned.”

Matan édesanyja, Anat úgy döntött, hogy a felvételt a tegnapi tel-avivi gyűlésen játssza le, hangsúlyozva követelését a még mindig Gázában fogva tartott 101 túsz szabadon bocsátását biztosító túszalku megkötésére.

A szombati esti tüntetést megelőző sajtótájékoztatón a szintén október hetedikén elhurcolt Matan Zangauker édesanyja azt állította, hogy a miniszterelnök azért terjeszti ki a katonai inváziót északon a libanoni Hezbollah ellen, mert úgy döntött, hogy „hagyja a túszokat meghalni az alagutakban. „

„Ahelyett, hogy visszaadná a túszokat, Netanjahu „101 Ron Aradot” ad az országnak,” – mondta Zangauker, utalva az izraeli légierő egyik tisztjére, akit 1986-ban libanoni terroristák fogtak el, és azóta is eltűntként tartják nyilván.

A tegnap esti gyűlés után a korábbiakhoz hasonlóan összecsapások alakultak ki a forgalmat elzáró tüntetők egy csoportja és a rendőrség között, a hatóságok szerint 15 személyt letartóztattak.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Háborús készültség északon, és szombat esti tüntetések first appeared on Új Kelet Live.