Avi/újkelet.live

A háború 346. napja, hútik: A jemeni húti lázadók közzétették a videót a „hiperszonikus” ballisztikus rakétájuk kilövéséről, mellyel Közép-Izraelt célozták tegnap reggel.

A hútik vasárnap reggel 6 óra 21 perckor indították a rakétát, a szirénák pedig 6 óra 32 perckor szólaltak meg Izrael középső részén. Sérülés nem történt.

A hútik szerint a rakéta ,,egy új hiperszonikus” modell volt, amely mintegy 2040 kilométert utazva ért célt. Az izraeli légierő vizsgálata megállapította, hogy az egyenes röppályával rendelkező rakéta nem volt hiperszonikus lövedék.

Legalább egy elfogó eltalálta a rakétát, de nem semmisítette meg teljesen. Ehelyett a rakéta szétesett, és a robbanófej valamint más részek a földön landoltak. Az incidens közepette több kísérletet is tettek a rakéta nagy darabjainak elfogására, beleértve a nagy hatótávolságú Nyíllal és a Vaskupolával.


Északi front: Izraeli vadászgépek délután a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Hulában.

14:19-kor aktiválódtak a szirénák Felső-Galileában, a hadsereg számos rakétaindítást azonosított Libanonból, egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt, sérülés nem történt.

Este a légierő a Hezbollah fegyverraktárait és katonai épületeit támadta a dél-libanoni Tajr Harfában, Odaisszében, Blidában és Kfarchubában.

16:31-kor megszólaltak a szirénák Matat térségében, a hadsereg három rakétaindítást azonosított Libanonból, melyek nyílt területeken landoltak.

17:12-kor megszólaltak a szirénák Felső-Galileában. Körülbelül tíz rakétát lőttek ki Libanonból, melyek nyílt területeken landoltak.

Sérülés egyik incidens során sem történt.


Diplomácia: Miközben a nap folyamán riportok jelentek meg a menesztése közeledéséről, Joáv Gallant védelmi miniszter találkozott Joe Biden amerikai elnök különmegbízottjával, Amos Hochsteinnel az izraeli hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

Gallant azt mondta Hochsteinnek, hogy csak a Hezbollah elleni katonai akció teszi lehetővé Izraelnek, hogy a több tízezer evakuált északi lakos hazatérhessen otthonaiba.

„A megállapodás lehetősége elhalványul, mivel a Hezbollah továbbra is a Hamászhoz köti magát, és nem hajlandó lezárni a konfliktust” – áll a hivatala közleményében. „Ezért az egyetlen út, amellyel Izrael északi közösségei visszatérhetnek otthonaikba, a katonai akción keresztül lesz.”

Hochstein figyelmeztette Gallantot, hogy a Hezbollah elleni jelentős izraeli offenzíva nem vezet az északi lakosok hazatéréséhez, ellenben megnövelné egy elhúzódó regionális háború kockázatát, nyilatkozta egy, az ügy részleteit ismerő forrás az újságíróknak.

Hochstein azt mondta Gallantnak, hogy az Egyesült Államok olyan diplomáciai megoldást támogat a feszültségre a Hezbollah terrorszervezettel, mely a gázai tűzszüneten vagy más úton keresztül történik.


Szemet szemért: Palesztinok támadtak meg reggel a Jerikótól északra fekvő Mu’arradzsatban egy izraeli pásztort, és könnyebben megsebesítették. A telepesek szerint ellopták a mobiltelefonját, ütőkkel verték, majd elmenekültek a helyszínről. Ezt követően a pásztor megnyomta a nála lévő segélyhívó gombot, és segítséget kért.

A támadók egy közeli iskolába menekülhettek, ahol rövid időn belül telepesek egy csoportja jelent meg, némelyikük maszkban és botokkal felfegyverkezve. A helyszínen készült videón látható, ahogy embereket vernek az iskola udvarán, és a palesztinok szerint megtámadták a diákokat és az alkalmazottakat is.

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy tud az esetről. A hadsereghez bejelentés érkezett arról, hogy palesztinok megtámadtak egy izraelit, aki könnyebben megsérült, majd újabb izraeliek érkeztek a helyszínre, ahová a támadók menekültek. Az erők elfogtak két palesztin gyanúsítottat. A rendőrség egyelőre nem tartóztatott le egyetlen izraeli gyanúsítottat sem.

Az egyik letartóztatott palesztin az iskola igazgatója. A palesztinok négy sebesültről számoltak be, köztük egy külföldi aktivistáról, akiket egy jerikói kórházba szállítottak orvosi kezelésre.

Egy rendőrségi forrás a jerikói incidenssel kapcsolatban közölte: ,,Mindkét oldalon keresünk gyanúsítottakat, akik részt vettek az erőszakos incidensben. Nem tudnak elmenekülni, elfogjuk őket”.

The post A hútik, északi front és kölcsönös verések first appeared on Új Kelet Live.