Avi/ujkelet.live

A háború 115. napja, déli front: A háború kezdetén a biztonsági szervek egy új biztonsági zónát rendeltek el a Gázai övezetben, megakadályozva, hogy a palesztinok a határkerítéshez közeledjenek, álcázott terroristáktól tartva – ahogy az történt a Hamász október 7-i támadása előtt. Az Izraeli Védelmi Erők tűznyitási parancsai azonban az elmúlt hónapban megváltoztak, így nem teszik lehetővé az új határsáv fenntartását, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A palesztinok a kerítéshez mehetnek, mivel a harcosok nem lőhetnek rájuk. A Gázai övezetben szolgálatot teljesítő tartalékosok szerint, ,,meg van kötve a kezünk, mintha nem is történt volna itt mészárlás”.

A hadsereg válaszul közölte, hogy a határkerítés mentén számos katonát sorakoztatott fel, és sokféle módon intézkedik a terület védelme érdekében. A tűznyitására vonatkozó utasítások nem változtak, és lehetővé teszik az erők számára, hogy elhárítsanak minden fenyegetést, minden eszközzel az életük védelme érdekében.

Figyelmeztetés: Miután hetekig tartó halogatás után a múlt hét végén összeültek a kabinet miniszterei megvitatni a háború utáni Gázai övezet kérdését, a 13-as csatorna riportja szerint Herci Halevi vezérkari főnök figyelmeztetette a döntéshozás elkerülésére törekvő politikusokat: ,,Ha nem hozzuk meg ezeket a döntéseket, a háború eredményei erodálódnak.”

A megbeszélést múlt csütörtökön, valamennyi kabinetminiszter részvételével tartották, és többen azt mondták az ülésen, hogy ,,mivel nem vagyunk a háború utáni periódusban – ezért nincs értelme erről a témáról tárgyalni”.

A vezérkari főnök azt válaszolta, hogy a megbeszélés szükséges az operatív tervek azonnali megfogalmazásához: „Amíg nem születik döntés a folytatásról, addig az elért nagyon jelentős eredmények erodálódnak”.

Gali Baharav-Miara főügyész is támogatta a döntés meghozatalát a kérdésben, azzal érvelve, hogy jelentős jogi következményekkel járó kérdésről van szó.

UNRWA: A The Wall Street Journal által áttekintett hírszerzési jelentések szerint az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) legalább 12 alkalmazottja köthető a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásához, és Gázai övezetben dolgozó munkatársainak körülbelül 10%-a iszlamista militáns csoportokkal áll kapcsolatban.

Az UNRWA megközelítőleg 12 ezer munkavállalót foglalkoztat, így a becslések szerint közülük 1200-an állnak kapcsolatban a Hamásszal vagy más iszlám terrorszervezetekkel, és a munkatársak felének vannak olyan rokonai, akik ezekhez a terrorszervezetekhez köthetőek.

Az EU hétfőn „sürgős” ellenőrzést követelt az UNRWA-nál, és közölte, hogy felülvizsgálja a finanszírozását.

Miután számos ország, köztük az Egyesült Államok, Németország és Nagy-Britannia felfüggesztette az UNRWA-nak nyújtott támogatását, a szervezet bejelentette, hogy február végétől nem fogja tudja folytatni tevékenységét Gázában és a régióban.

Titkos találkozó: Szaúd-Arábia, Jordánia, Egyiptom és a Palesztin Hatóság magas rangú nemzetbiztonsági tisztviselői 10 nappal ezelőtt titokban Rijádban találkoztak, hogy összehangolják a gázai háború utáni terveket, és megvitassák az újjáélesztett Palesztin Hatóság bevonásának módjait az ottani kormányzásba, idézett a Walla hírportál három forrást, akik ismerik a találkozó részleteit.

A rijádi találkozó házigazdája Muszaed bin Mohammed al-Aiban, Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági tanácsadója volt. A többi résztvevő a palesztin hírszerzési szolgálat igazgatója, Madzsed Faradzs, valamint egyiptomi és jordániai kollégái voltak.

  • A szaúdi, egyiptomi és jordániai biztonsági főnökök azt mondták Faradzsnak, hogy a Palesztin Hatóságnak komoly reformokat kell végrehajtania, amelyek lehetővé teszik politikai vezetésének újjáélesztését.
  • Egyik kérésük az volt, hogy egy új palesztin kormány megalakulása esetén az új miniszterelnök meg kell kapja az elmúlt években Abbász elnök alatt központosított hatalom egy részét.
  • Az egyik forrás szerint a szaúdik, az egyiptomiak és a jordánok hangsúlyozták, hogy ezekre a reformokra van szükség ahhoz, hogy a Palesztin Hatóság visszatérhessen Gáza kormányzásához a háborút követő átmeneti időszak után.

Két forrás szerint egyes résztvevők tájékoztatták az amerikai izraeli tisztviselőket a találkozóról és annak tartalmáról.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök ellenzi, hogy a Palesztin Hatóság szerepet kapjon Gázában.

The post Titkos találkozó, dagadó UNRWA-botrány és figyelmeztetés first appeared on Új Kelet online.