Vlagyimir Putyin és Alina Kabajeva Moszkvában 2004-ben
Vlagyimir Putyin és Alina Kabajeva Moszkvában 2004-ben

Évtizedek óta tartó kormányzása alatt Vlagyimir Putyin orosz elnök keveset beszélt a gyerekeiről. Az elmúlt években újságírók felfedték két felnőtt lánya kilétét, most pedig részletek derültek ki a visszavonult olimpiai tornásszal, Alina Kabajevával közös kisfiainak életéről.

A Szabad Európa orosz szolgálata júniusban arról számolt be, hogy műholdfelvételeken látható, hogy Putyin valdaji dácsáját légvédelmi rendszerrel erősítették meg, nyilván azért, hogy megvédjék az ukrán drónoktól a pazar birtokot.

A Szentpétervár és Moszkva között félúton, a Kremltől húszperces helikopterútra található tóparti ház Putyin két kisfiának lakóhelye – derült ki a Mihail Hodorkovszkij száműzetésben élő egykori orosz olajmágnás által finanszírozott Dossier Center friss jelentéséből. A sajtóban már régóta tényként kezelték, hogy az elnöknek két fia van Alina Kabajeva volt olimpiai tornásztól, parlamenti képviselőtől, az oknyomozó portál számos interjún alapuló anyaga azonban ennél jóval tovább megy.

A Kreml mindig is rendkívül szűkszavú volt a 71 éves államfő családjával kapcsolatban. Putyin egy 2015-ös interjúban azt mondta: „Soha nem beszélek a családomról senkivel. Minden embernek joga van a maga sorsához. A saját életüket élik, és ezt méltósággal teszik. – Az elnök szeptember elején látogatást tett Tuvában, ahol szokatlan megjegyzést tett, amikor felkeresett egy helyi iskolát. – A családom néhány tagja is beszél kínaiul, a kicsik folyékonyan ” – mondta. Nem volt világos, hogy a Ljudmila Putyinával 2014-ben válással véget érő házassága alatt született két lányától származó három unokájáról beszél-e, vagy a 41 éves Kabajevával közös, 2015-ben és 2019-ben világra jött fiairól.

A lányok

Putyin legidősebb lánya, Marija 1985-ben született Leningrádban, 39 éves. Noha az elnök nem erősítette meg e híreket, a nőt Marija Vlagyimirovna Voronceva endokrinológusként azonosították, akinek komoly szerepe van egy Szentpétervár melletti, államilag finanszírozott onkológiai központban a 634 millió dolláros projektet irányító Nomeko egyik fő részvényeseként.

Húga, Jekatyerina 1986-ban született az akkori Kelet-Németországban, Drezdában, 38 éves. Őt a média Katerina Vlagyimirovna Tihonovaként azonosította be, aki korábban akrobatikus táncos volt, ma a Moszkvai Állami Egyetem égisze alatt működő, államilag finanszírozott üzleti inkubátorház vezetője. Emellett az oktatási intézmény komplex rendszerek matematikai kutatásával foglalkozó intézetének igazgatóhelyettese. 2013 és 2018 között Kirill Samalov milliárdos üzletember felesége volt.

A fiúk

Noha Putyin csak 2014-ben vált el Ljudmilától, már 2008 óta romantikus kapcsolatban állt Kabajevával. A The Insider 2020-ban arról írt, hogy az egészségügyi minisztérium vezető nőgyógyász-szülészorvosát, Lejla Adamjant és lányát tulajdonosként jegyezték be egy körülbelül egymilliárd rubel értékű moszkvai luxusingatlanba. Erre hónapokkal azt követően került sor, hogy Kabajeva állítólag a moszkvai Kulakov Nemzeti Orvosi Kutatóközpontnak annak az osztályán szült, ahol dolgozott. Szergej Kanev oknyomozó újságíró akkoriban úgy értesült, hogy az intézményt a Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) ügynökei alaposan átkutatták és biztosították.

Alina Kabajeva visszavonult tornász egy sportrendezvényen Kazanyban idén nyáron
Alina Kabajeva visszavonult tornász egy sportrendezvényen Kazanyban idén nyáron

2019. május 23-án, nagyjából két héttel Kabajeva szülése után Putyin személyesen adta át Adamjannak a Haza Szolgálatáért érdemrendet egy pazar ünnepségen a Kremlben.

A Dossier Center jelentése szerint Putyin és Kabajeva első fia, Ivan 2015-ben, míg a fiatalabb, Vlagyimir négy évvel később, 2019-ben született. A portál fényképeket is szerzett róluk, azonban úgy döntött, hogy a kiskorúak védelme érdekében nem hozza nyilvánosságra. „Nem sok időt töltenek a szüleikkel, információink szerint naponta körülbelül harminc-hatvan percet. (…) Bizonyos mértékig a dadusok helyettesítik a szülőket, együtt reggeliznek, tanítják őket, tornáznak velük – mondta Ilja Rozsdeszcvenszkij, a tényfeltáró riport egyik szerzője. Hozzátette, hogy ennek ellenére különösen Ivan egészen odavan Putyinért. – A fiú rendkívül élvezi, amikor együtt játszanak, valamint a közös hokimeccseiket is. Egy csapatban játszanak Vlagyimir Putyinnal az FSZO ügynökei ellen” – magyarázta.

„Ivan többször elismételt a szolgálóknak egy történetet, amit állítólag a szülei meséltek neki arról, hogy amikor megszületett, az apja annyira boldog volt, hogy azt kiáltotta: Hurrá! Végre egy fiú!” – mondta.

Rozsdeszcvenszkij arra is kitért, hogy mindkét fiú angolul és németül tanul. „Lehetséges, hogy sportolói pályára készítik fel őket. Profi edzőik vannak, az egyiküknek tornában, míg a másiknak úszásban. Van sakkoktatójuk is. A nagyobb fiú tudományos tárgyakat is tanul – tette hozzá. – Ritkán találkoznak korukbeli gyerekekkel. Csak ünnepnapokon, például szilveszterkor, amikor a család meghívja a barátait. A barátok, miután heteket karanténban töltöttek, megérkeznek Valdajba, és viszik magukkal a gyerekeiket is.”

„Trónörökösök”

A Dossier Centernek egyik bennfentes forrása bemutatott egy hirdetést, amely év elején jelent meg az orosz, kazah, kínai és egyéb gazdagok számára háztartási személyzet toborzásával foglalkozó, English Nanny nevű munkaközvetítő cég honlapján. Ebben „bentlakó angoltanárt kerestek egy négy- és egy nyolcéves gyerek mellé Szentpétervár környékén”. A szöveg szerint „a család elszigetelten él”, így a tanárnak is elszigeteltségben kellene dolgoznia, nem hagyhatná el a munkaadó rezidenciájának területét. Mindezért havonta 7700 eurót fizetést kínáltak.

A cikk szerint a háztartásban dolgozók nem szívesen fegyelmezik a gyerekeket vagy szabnak korlátokat, a fiúk pedig komoly jogosultságtudattal nőnek fel a magánrepülők és jachtok világában. Moszkva 2022-es ukrajnai inváziója előtt rendszeresen töltöttek időt Kabajevával az orosz államfő 119 millió dolláros, 82 méter hosszú jachtjának fedélzetén.

Vlagyimir Putyin és felesége az esküvőjükön 1983 júliusában
Vlagyimir Putyin és felesége az esküvőjükön 1983 júliusában

„Ha születésüktől fogva mindenki körülöttük rohangál, minden szeszélyüket teljesíti, és úgy viselkednek, mintha trónörökösök lennének (…) akkor nem meglepő, hogy mindent természetesnek vesznek maguk körül” – fejtette ki Rozsdeszcvenszkij.

Konsztantyin Eggert orosz újságíró, a német Deutsche Welle munkatársa szerint Putyin fiai „pontosan úgy élnek, ahogy az orosz császári család gyermekei éltek, csak egy sokkal zártabb szellemi és fizikai térben (…) Nyilvánvaló, hogy új nemességnek, új arisztokráciának tartják magukat. Pontosan úgy is uralkodnak Oroszországon, ahogyan a jobbágyság korában uralkodtak” – vélekedett. – Ezeknek az új nemeseknek az élete szörnyű kontrasztban áll az ukrán városok tömeges bombázásával. Természetesen ez az orosz elit erkölcsi hanyatlásának és az orosz társadalom közönyének a jele. Sokat elmond Oroszország erkölcsi válságáról. Ennek a két fiúnak a sorsa pusztán része a szörnyű válságnak, amely évek óta kialakulóban van” – fűzte hozzá.