Avi/ujkelet.live

A háború 363. napja: Abdel-Aziz Szalha terrorista, a 2000-ben Ramallahban végrehajtott lincselés egyik elkövetője, mely során meggyilkolták Joszi Avrahami és Vadim Norzhich tartalékos katonákat, meghalt a légierő támadásában a Gázai övezet középső részén. A hírről csütörtökön számolt be az arab média.

Szalha, aki 19 éves volt a gyilkosság idején, volt az a terrorista, aki a lincselés után megmutatta véres kezét a rendőrőrs előtti tömegnek,.

2001-ben letartóztatták, és bevallotta, hogy része volt a tömegnek, amely berontott a rendőrségre, és részt vett a lincselésben, mely során megfojtotta az egyik katonát, míg a többiek verték. Amikor látta, hogy a kezét a katonák vére borítja, az ablakhoz ment, és büszkén mutatta meg a lent lévő tömegnek.

Avrahami és Norzhich tartalékosok a Beit El katonai bázis felé tartottak október 12-én reggel, amikor rossz helyen fordulva le ahelyett, hogy megkerülték volna, bementek a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatti Ramallahba. A párost a sárga rendszám alapján azonnal izraeliként azonosították, majd a palesztin csőcselék kövekkel kezdte dobálni a járművüket és megtámadta őket. Egy ponton elakadtak egy forgalmi dugóban, ami miatt már nem tudtak tovább menni, és a palesztin rendőrök a rendőrőrsre vitték őket, miközben fegyverrel fenyegették őket. Útközben mindketten súlyos erőszakon estek át a randalírozók részéről, anélkül, hogy a rendőrség megpróbálta volna megvédeni őket.

Amikor elterjedt a pletyka, hogy két katona van az őrsön, tömegek mentek a helyszínre, követelve, hogy hozzák ki a katonákat, hogy meggyilkolhassák őket.

Egy ponton kinyíltak az ajtók, betörtek a tömegek az állomásra, és a palesztin rendőrökkel együtt agyonverték a két tartalékost, holttestüket pedig az utcára dobták – ahol folytatták holttestük meggyalázását.

Szalhát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Norzhich megöléséért, de a Salit-alku részeként 2011-ben szabadon engedték, és a Gázai övezetbe deportálták. Képe a Camp David-i tárgyalások kudarca után két hónappal kitört második intifáda egyik szimbóluma lett. A „békekonferencia” nevű eseményt Bill Clinton akkori amerikai elnök kezdeményezte Ehud Barak akkori miniszterelnök és Jasszer Arafat között.

Az intifádát fiatal terroristák öngyilkos merényleteinek hulláma jellemezte, öt évig tartott, amely során több ezer terrortámadást hajtottak végre, amelyek több száz izraeli civil meggyilkolását eredményezték. A netanyai Park Hotelben történt terrortámadást követően, amelyben 30 izraelit meggyilkoltak és 160-at megsebesítettek, Izrael úgy döntött, hogy elindítja a Védőfal hadműveletet, katonai tevékenységet folytatva a palesztin városokban.

The post Riport: Likvidálták Gázában a 2000-es Ramallah-i lincseléssel hírhedtté vált terroristát first appeared on Új Kelet Live.